Епа тоа ми е најголем страв, видов дека еден од ризиците од провокации е царски....а не би сакала да завршам така. Колку време те чекаа да се отвориш пред да одлучат царски?
@Besbes24 честитки, живо, здраво и големо да расте бебе! Тебе брзо опоравување @Secret-Angel7 и јас со второто бев со провокации на надминат термин. Во 6ч сабајле примив и за екстремно брзо добив јаки болки на 1мин, 30-40секунди. Така до 9ч некако ги издржав со стискање заби и мавање по кревет неколку пати и ми пукна сам скроз водењакот и од мене истече кафено-црна вода. Индикација за итен царски, за минутки бев во сала. И јас со третово не би сакала да примам. Ако му се излегува природно, ќе го чекам до макс 39+5, 39+6. Ако до тогаш не реши да излезе, ќе си барам царски Првите две ми се надносени по 7,8 дена Со првото не примив провокации... си добив природни болки и се породив природно.
Не цели два дена. Јас од почеток сакав царски, ама ми велеа засега немаш индикации. Бебето беше таман наместено, мораше првин да се исцрпи таа можност. Таков протокол и тоа е тоа. На крај испадна џабе трпев болки , секако завршив на царски и супер минав. Кај мене мораше да се вади итно, инаку можеби ќе ме чекаа уште еден ден.
Неколку веќе ве прочитав што би одбрале попрво царски од провокации? Зашто? Јас најголем страв имам од царски, затоа што нема да можам ништо да правам а имам 14 месечно бебе дома. Него си го родив природно без епидурал во 37ма.
Jas imav malku namalena plodova voda, bizhem jadev urmi, ananas shto sve ne, odnosi cuda da omenkam grlo ama dzabe, samo 2cm bev i doktorkata nejkese veke da rizikuva me dogovori za so provokacija, ne sakase da teram do termin bas za da ne zavrsham so carski, a verojatno mislese da ne prezree postelkata, shto znam.. jas isto imav uplav od carski, od dr strana mi bese i strav od provokaciite zosto ne znaev dali ke ima teloto kapacitet da gi izdrzhi. Dodeka traese procedurata na otvaranje mislam 10 pati umrev i voskresnav od strav. Fala bogu se izleze vo red no do posledno pred da vlezam vo bolnica se mislev dali direktno da odam na carski ili ne.
Јас па што не сум бремена не можам со појас и на сувозачко, не па да сум бремена и да возам со појас.
Зошто знам дека на надносено бебе и без знак за раѓање... неотворена, со провокации... би можела како и да е, пак да завршам царски Да стават провокации на веќе почнат процес, за да убрзаат.. може океј, подобро би било. Јас во тие 3ч со јаки болки од провокациите дури до 3 прста стигнав...
За болката потврдувам. Без ич болки, а за 2,3мин од провокации веднаш јаки болки добив и тоа одма на кратки интервали. Незнам дали доза јака или пак мојот организам таков. Ама дури мислам и бебе што се покака во мене, беше ради тие провокации. 30 часа пред провокацијата ми течеше чиста плодова (високо малку напукнат водењак имав). Пред да ја примам провокацијата бев во вц и уште со чиста плодова по гаќи бев. Значи малата се имаше искакано баш во периодот од 6ч до 9ч (провоцирана кога бев). Среќа што ми пукна сам во кревет скроз водењакот и што ми истече водата и видоа дека е веќе скроз заматена, скроз се искакало бебе. Да не пукнеше, ќе си беше може уште некој час во таква вода... а веќе царски кога ја извадија, она се имаше и наголтано и вдишено, па ја чистеа во меше, антибиотик дупла доза примаше. Фала богу што на крај се беше како што треба. Затоа со третово не би одела 40+ и не би сакала форсирање на природно породување. Ако тргне процес природно да, ако не.. веднаш царски би сакала. Немам лошо искуство со опоравување после царскиот. Болка е, но се трпи..
I kaj mene bolkite bea takvi, prejaki i precesti, se gubev na nekolku pati od shto ne mozhev vozduh da zemam. Posle me bocnaa epidural pa malku podobro beshe, i toa edvaj se slozhija za epidural zoshto vristev da si potpisham za carski eden period
Знам дека се неподносливи,страшни болки Јас со првото отидов со 6см отворена и за побрзо да се доотворам ми ставија провокација За три саати стигнав до бокс ама што викаш и јас им викав да го викнат докторот царски да ми праи хаха Можам да замислам со 2 3 см да примиш провокации .... ама што ќе дојде тоа сеа ќе видиме со второво како ќе биде
Јас ни епидурал не стигнав да добијам со второто, а демек и затоа отидов приватно... полесно да поминам од со првото Не го ставале на неотворена, сум требала 3,4 прста бар да бидам... Сега сум некако баш позитивна дека ова ќе го родам природно, па ќе видиме здравје дали ќе е така
Za tie shto ke se poragjate na drzhavno, eve nekoi raboti shto jas gi primeniv, mozhe na nekoja ke i se najdat od korist. Peskir za lice ne nosev, namesto toa si nosev mal brisac vo kesicka, kesickata si ja zakaciv vo wc i si kinev od nea za da izbrisham lice i race. Mi beshe shube da ne mi padne peskirot na plocki peskir za telo nosev, vecerta i sledniot den sabajleto ss miev dolu so grc ladna voda da ja ladam ranata da splasne otok. Legnuvav na krevet vrz podloga nepropustliva i stavav vrz ranata betadin, ne stavav acidi borici na uloska zoso od toa niso pametno ne vidov prviot pat. Duri mozhe i sedejki na sholja da se prsne betadin, ke si potece nadole toj nakaj ranata. Poso vir se obichen pamuk so mrezha i mi propustaa prviot pat mnogu, osobeno navecer koga spiev prvite dva veceri (radi ergotilot shto go stavaat vo infuzija) jas si nosev peleni od doma, i gi stavav vrz vir uloskata za navecer i oblakav pogolem broj mrrzesti gaki. Toa samo za navecer, preku den gledav da sum samo so vloska ili i bez nea. Sega nosev pelena od sin mi pogolemiot zoso e podolga, sabajleto i pelenata bese cela utop pokraj vloshkata, dobro e shto ja staviv. Voda i kroasancinja obavezno so vas ako ste vecno nenajadeni i zedni kako mene Dijazapamce od 5mg isto taka za polesno zaspivanje. Si nosev i obicni gaki za sekoj slucaj takvi 2 broja pogolemi. Sisence so alkohol malecko sekogas nosam, sholja prebrishuvav pri sekoe idenje vo wc. Ketonal isto nosev so sebe, vo sluchaj da me boli stomakot od ergotilot. Za dukser nema potreba, toplo e. So lesno na site !