Здраво!Вчера вечерта ме фати многу силна тахикардија,20 недела сум се извадив од памет.Послека со дишење за некоја минута ја смирив,али цела вечер ми беше страв да заспијам.Иначе периодов приметувам отежнато дишење и како ми ја притиска дијафрагмата и понекогаш зависи од положба па и прескокнување на срцето имам.Сакам да закажам на кардиолог,и со првата бременост имав тахикардијаали не толку силна…ме фаќа паника пак да не се случи.Имате ли совет или искуство да споделите
Која недела си? Нема лек само мирување, магнезиум од 400 три пати дневно и неуробион ми дадоа мене. Мене нервот на колкот ми е фатен мислам дека ќе полудам од болка, веќе 5 дена ми е вака. Прашував за инекции, за масажа, за појако апче за болка ништо несмеам. Јас сум 37 недела.
Јас пијам речиси од почеток кардиопирин(исто е со аспирин) а сега сум 32 нeдела. Мене ми го даде поради некој проток до матката и бебето што не бил 100% и како превенција од висок притисок. И јас читав упатство и ми беше страв да го пијам првенствено бидејќи имав проблем со бубрезите но докторката ми рече слободно да го пијам и дека она ќе ми го прекине кога ќе треба, таму при крај кога ќе сум. Сега во среда сум на контрола па баш ќе ја прашам до кога да го пијам. До сега се е во ред, фала богу.
Јас имав пред еден месец отприлика, над 180 во минута. Првиот пат траеше 40 минути, не се смируваше никако, викнав и брза помош. Се смири тек после пола саат лежење. Ми се повтори после два дена ама многу кратко беше, може 5 минути. Само вода и шеќер и магнезиум кесичка испив. Мислам дека може и диазепам, ама ова не знам сигурно.
Да ја прашав не ми даде конкретен одговор. Цитирам:"На некои трудници ги даваме уште на почетокот. Ти немаш никаков пробле до сега и притисок ти е во ред, па затоа сега пиј го неколку недели" Баш затоа сум и во мисла.
Кај мене нема конкретна причина, така требало. Се си е во ред, ќе ми кажеше ако има нешто. Тоа ме интересира дали некој го има пиено, а да нрма потреба.
Devojki 34 plus sum. Ima periodi vo denot koga bebeto mnogu mrda. Dali treba da se zagrizuvam ili odam na lekar?
Јас правев минатиот месец , докторка иди од Струга , една сабота во месецот . Пред време закажување бидеќи многу гужва е . Прегледот е 2500. Докторката фина.
Дали сите редовно, дополнително земате Магнезиум? Јас нема грчеви, немам проблеми со притисок и не пијам , пиев само на почетокот кога се ширеше матката и чувствува грчеви, сега не а сум 34 недела. И дали тие што пиете цело време треба до крај
Супер поминав на второ мислење. Бев кај Оливера Арнаудова и топло ја препорачувам. Еден час ми посвети, се убаво ми објасни. Бебето е супер, си одговара на неделите. Раздвижено, секунда не беше мирно цело на мајка му живчано Имам некоја преграда на матката, но не смета на бебето сега за сега. За нифти и амниоцинтеза ми рече дека е мој избор, на крај одлучив дека нема да правам ништо. Не ми го откри полот, ми рече дека не е 100% сигурна и затоа е најдобро да оставиме за следен пат.
Биднаа и резултатите од пренаталниот. Супер е, low risk. И бепчесито е машко, ми се оствари интуицијата. Знаев!
Јас правев во Прилеп кај докторот Драшко. Работи во систина мислам и обично прегледите ги закажува во викенд, цената е 1500 ден. Задоволна од прегледот.
Kako ti e pritisokot,dali go meris? Mene isto taka me fakaa tahikardii od sto mi se pokacuvase pritisokot,koga pocnav so terapija za visok pritisok mi pominaa tahikardiite.
Јас сум 15 недела и чудно ми падна , не верувам дека е од притисок, уште е рано. Како и да е кај мене ситуацијата се подобри со магнезиум, и некако јас неместо да мирувам водев инает и двжев. Дали нешто се поднамести не знам ама сега е далеку подобро од пред два дена.