Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Evangeliaa22

Evangeliaa22 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2023
    Пораки:
    980
    Допаѓања:
    1.063
    Трудници, многу сакам да одам на руски/ медицински педикир. Дали некоја од вас била во Промедика естетик периодов? Веројатно е безбедно да се оди? 36+6 сум. Руски педикир е сув педикир- без квасење во вода, директно со машинка. Имам и некои жуљчиња што сакам да ги средам- башка не можам да се налакирам од мевот хаха

2. regresija

regresija Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    11
    Во Германија ја даваат на секоја трудница после 28 недела, за бебето да има антитела додека прими во втор месец. Ама да треба да се консултираш со гинеколог и инфектолог, бидејќи секоја бременост е различна, што и да пишеме на форум нема тежина како од доктор специјалист. Македонија е многу далеку од праксата во развиени земји и од медицина базирана на научни докази. https://www.aerzteblatt.de/int/archive/article/218616

На @marija и Mihaela123456 им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.913
    Допаѓања:
    77.457
    Пред точно 2 нед, железото ви пишував 33 ми беше. Прекинав ПреМама и еве го УПОЛА за 14 дена. Пак ќе си се вратам на ПреМама :D Црпво знае онака да си се покачи во бременост? Или да не ми е поради ноктот и прстов на ногава... Screenshot_20240229_123323_Moe Zdravje.jpg

4. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    826
    Црп не се мери во бременост колку што знам ама ова тсх ми падна во очи незнам која недела си и дали примаш терапија но обавезно да се консултираш со ендокринолог во бременост знае да скокни тсх.

На H.VAGA и mariz им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.913
    Допаѓања:
    77.457
    Примам скоро 10г. Ми ја дигнаа веќе еднаш дозата (дека како забременив, рипна на 6) и со новата терапија падна на 2ипол, ама сега изгледа пак ќе ја дигнат... 16+ сум.
    Инаку ми стави црп дека имам печење во мокрење, недоволно мокрење, немам напон да ја измочам мокрачата... утре ќе одам со резултат, рече и на ехо ќе ми види бешиката и бурези. Направив и уринокултура, очекував досадната Ешерихија што ја влечам со години... ама за чудо, чисто се.

На Mihaela123456, ija и Skyler им се допаѓа ова.
  6. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    1.459
    Мила, и јас пијам ПреМама и мене железото ми беше 33. Се консултираше со некој доктор за да ја прекинеш ПреМамата?

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.913
    Допаѓања:
    77.457
    Да со докторот во Ремедика се консултирав тогаш и рече да ја паузирам, па да видиме како ќе биде. Пиев само фолна 2 нед. По мене сега, најпаметно е да си се вратам на ПреМама :D

8. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.046
    Допаѓања:
    13.300
    Што направивте со Премама :D Ме убедивте да се префрлам. Една е или има различни пакувања според месецот како Фемибион?
    @mariz

И друго сакав да прашам ама да не се избламирам :$
    Првото го осетив околу 18та, второто после 20та, а сега ова жими се како да го осеќам доле ниско кога лежам на грб. Можно ли е, знам дека е прерано 11та недела сум ама што друго ќе осеќам таму?

На MikaV и mariz им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.913
    Допаѓања:
    77.457
    Па незнам дали старата уште им се продава ама оваа Quatrefolic е нова, со активна форма на фолна... И да истата се пие, црла бременост.. :) Нема 1,2...
    Инаку и јас рано осеќав некое тропкање... Може дека 3ти, порано ги осеќаме :D

Прикачени фајлови:

На Anyshka, WhiteCat33 и Skyler им се допаѓа ова.
  10. Ive13

Ive13 Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    1.837
    Душо браво за железото јас со сиве три бремености мака мачам за до граница да го доведам. И тотхема некоја недела пиев ама џабе беше. Со втората бременост и крв примав дури. И јас ги пиев ПреМама со двете бремености а сега ги пијам феминион

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.913
    Допаѓања:
    77.457
    Незнам што е работата ама мене ПреМама и минатата бременост топ ми држеше крвна слика, а еве и оваа. Нешто комбинацијата на витамини, ми прија. И јас со првото жива анемична бев, на пораѓај со 3ка железо отидов.. а цела бременост се отрув железо пиејќи. Ама тогаш пренатални никој не ми рече да пијам, па бременост терав само со фолна, магнезиум, железо...

Еве и паѓањево на железото за 2 нед на 14, ми кажува дека ПреМама е таа што ме држи со топ крвна слика. Исто јадам како што си јадев се.. само ПреМама не пиев :D

Инаку да пробаш ФерумЛек? Стар лек за железо, ама од сите препарати најубаво ми делувал. Има сируп, сирупот се пијат 2 лажици на анемија = 100мг железо (Тотхемата има 40мг), а има и таблети, една таблетка е 100мг железо. Обавезно со тоа и вит Ц. Пробај... Оди леков и на рецепт, смее во бременост.

На Anyshka, intj_girl и Ive13 им се допаѓа ова.
  12. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    773
    Пробај со фероглобин, ми има хематолог и гинеколог кажано дека е многу подобар од тотхемата, зошто тотхемата моментално го качувала а додека фероглобинот полека, но долгорочно. Консултирај се со матичен гинеколог види за фероглобинот :) и обавезно витамин ц од 1000 ако пиеш тарапија за крвта.

На Ive13 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    Mene 10 dena dolu me pecka i me češka. Brisevi čisti, urinokultura sterilna, povtoreni vo ponedelnikot povtorno i pak čisti. Na pregled dr vika ništo nema, ama mene do ludilo me vodi. Mi dade Canesten lokalno, ama eve 4 den ništo podobro. Može da e od aspirinot? Ili :?:?

14. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.574
    Допаѓања:
    23.525
    Вторник закажан прв скрининг. Возбудена и малце паника да е се ок само.

Железо имав испод граница,4 негде ми беше. Една кутија Ферофолик грчките и стигна на 17 ка. Ова не ми се случило одамна вакво добро железо. Мајка ми ми набави уште 5 кутии нека стојат не јадат. Па здравје Јуни кога ќе идеме на викенд ќе доземам за резерва.
    @Skyler и јас на моменти некако чудно осеќам долу кога лежам, ама 12 та недела не ми е рано? Баш во вторник ќе ја прашам др. дали има шанси да е бебето.
    @mariz @marama дознавте полот ли?

На LiquidLuna, marama и Skyler им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.913
    Допаѓања:
    77.457
    Не, ми презакажаа преглед. Системска грешка :?: Требаше да сум утре, а ме презакажаа за 7ми март. Децава не можат да дочекаат :whew:

На Ive13 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    Samo što mi se javija od laboratorija na transfuziona, včera mi zemaa krv, a sega mi vikaat moram pak da dojdam krvta bila koagulirana, me ispoplašija sega za site pari

17. .baby.love.

.baby.love. Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    123
    Јас ги пиев, добри се , но скапо испаѓа 20 кесички се.
    Сега пијам Глобифер за иста цена 40тбл и мн добри ми се покажаа.

18. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.527
    Допаѓања:
    92.232
    @BellaBibi на 19ти март ќе ми кажат. Сега виде ама не беше сигурна и ми рече не сакам да ти кажам додека не сум сигурна.
    Нашите се убедени дека е женско, многу ќе биде смешно ако е машко :D

19. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.157
    Допаѓања:
    826
    Тсх после 3 месец па да не речам нагло скока и секој месец обавезно контрола и ако треба покачување на терапија а за железото како што ќе ти поодминува бременоста железото пониско ќе тие пошто бебе троши резерви.

20. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    443
    И јас мерам црп во бременост.Пред една недела ми беше 8 сега 15..Пијам панцеф

На Mihaela123456 и mariz им се допаѓа ова.