Не ви ја знам матичната ама знам дека имаат ограничен и мал број упати за скриен шекер, некои немаат воопшто затоа некоја добива некоја не. @Ive13 јас пијам Верапамил ,б6 и магнезиум , во 36та сега толку е силна и јака ни тоа не помага земам и Дијазепам, неможам 2 чекори со 140 пулс да направам а не пак пешачи ми викаат
Матичните лекари гинеколозите, им се менува на секое де смеат да даваат де не, така ми рекоа во Синлаб
Не сум знаела за ова. Ама ако е така испаѓа ако си и симпатична еве ти упат ако не ќе си платиш За некого мајка, за некого маќеа работава... Нит логички, нит фер...
Еве мене не ми дадоа упат за скриен шеќер. Ми кажаа на ендокринологија, ама и таму треба општ матичен, се јавив на матичниот, ми кажа да најдам слободен термин па да му кажам да ми даде упат, а термини нема.
Јас имав со првото мачнини, од толку напонии за повраќање и капилари на очите ми попукаа, стомак ме болеше ако кивнам, живеев на мало парче ѓеврек, ептен мало. И инфузии. На гак за ова лежев 2 недели. Тек накај 15та попуштија
@mariz Хелоу ^^ претпоставувам дека живееме во исто маало според твоите спомнувања во темиве. Јас сум од другиот крај на Скопје и пред некој месец се преселив тука. Сега си барам да си сменам матичен лекар, навистина не ми се исплати да одам до Козле, ми треба нешто поблиску. А и ме интересира каде ги носиш мечињата на педијатар. Можеш да ми пратиш лп да ме информираш од каде си задоволна ако не ти е проблем. Фала ти најмногу
Јас се сеќавам во декември кога вадев, кај гинекологот ми рекоа дека они не го даваат тој упат и не ми дадоа. Отидов кај општиот матичен и со неа го правевме тој муабет- не е гинеколошко испитување, ама спаѓа во испитувања за трудници и треба да може и гинекологот да го дава. Така земав за авицена, ама после видовме дека не ми важи за три боцкања и си платив 550 ден. А кога сакав да испитам за тримесечен шеќер и двете не можеа да ми дадат упат и си платив и тоа приватно. Топката си ја префрлаа „она може, јас не”
Јас имав еден период со главоболки, мислев ќе умрам. Избегнував да пијам аналгин демек не смее и докторката ме подбра- ми рече полошо е да трпиш и да се мачиш него еден беналгин или аналгин. Пиј многу вода и некој нека те масира на врат и глава. Тоа исто може да помогне
@minipani Јас на 2,3 пати страшни главоболки имав. Последниов пат 3 дена без прекин, апче испиено не помагаше. Се жалев, па од жена една добив совет турско со лимон. Сум слушнала и порано за ова, ама не сум пробала. Сварив турско, го испив до пола... на другата половина ставив 10тина капки лимон (не е баш убаво ама се трпи). Абе пиејќи го ми помина главата магично, не ми се веруваше дури! Пробај! Следно болење глава, пак така ќе направам. Не ме заболела уште од тогаш...
На среќа може ќе ти дадат може не. Страшно значи... Јас до сега ништо немам платено од испитувањата во бременост освен за парво вирус во авицена. Друго се со упат и без пари. А бев на еден куп места, и дури позитивно изненадена бев како нигде не плаќав и си викам нешто добро и кај нас и вие сеа ми ја скршивте таа слика
Ни мене, си платив кога требаше, тоа не спаѓа во редовите контроли треба да се има индикации за да дадат.
И јас не сум платила ништо во бременост што може да се испита на државно. Секој месец правам крвна слика и тсх проверувам со упат од општ матичен, ми внесува шифра за бременост. За скриен шеќер исто од таму земав, а за Д-димери и времиња од гинекологот. Три месечен не сум испитувала, никој не ми посочи, ама може дека ми беа ок резултатите.
Значи, многу се нервирам. Од вчера на бришење како црвено-кафеаво, се испаничив и одма отидов кај матичната. Немаше ништо, вика сѐ е супер. Бепче исто супер. Не гледам ниту хематом, као би требало да престане. Немаше скоро ништо цел ден потоа, сабајлево исто ништо. Само магнезиум ми препиша, еднаш на ден. Сега се вратив од работа, не ми е напорна работата, стоечка е додуша, ама само 3 саати на ден. И еве сега пак се бришам апла повеќе и апла црвено како со потемни точки. Немам ум веќе, мислам да пратам ситуација, па ако се зголемува да отидам на итна. Ве молам утешете ме. Од денес 17-та.
Исто, гинекологот ми кажа општ матичен, тој ми кажа гинекологот. Па пак се прејавив да и кажам дека не може општ матичен, па гинекологот ми кажа на ендокринологија, баш ми потенцираше ако сум бремена (а не сум), тоа само на ендокринологија. Па потоа кога му се јавив на матичниот, ми кажа да најдам јас слободен термин и да му се јавам да му кажам, ќе ми дал упат. Истото беше и за инсулин и антитела на тироидна, гинекологот не ми даде упат, општиот матичен ми даде за на интернист, па интернистот за на клиничка биохемија. Не знам зошто комплицираат. И за на трансфузиологија гинекологот ми кажа не можела, општиот матичен исто ми кажа гинекологот да ми даде упат, па сум требала да имам индикации, а мене ми требаше само трансфузиологот да ми ги прочита резултатите од генетски мутации, и за тоа гинекологот не можела упат за на трансфузиологија, ми даде за во МАНУ. Па му кажав на општиот матичен тука што прочитав под која шифра да ми даде упат за на трансфузиолог. Навистина комплицираат.
Ај и со мраз ке пробам, под агол 90 како инсулин боцкаш? Јас 45 можи и мускуло да го погодив па да болеше.
И јас имав крварење во 22 недела, тројца доктори ме прегледаа на ехо немаше ништо видливо од каде е крварењето, утрогестанот ми ги заменија со 4 по 1 дабростон и ме пратија на боледување. Колку и да не ти е тешка работата мислам дека треба да одмориш додека не се средиш скроз.