Пред 3 години се пораѓав таму, верувам сеуште е исто. Влошки, гаќи за таму не ти требаат, зошто цело време носат хигиеничарките. Можеш само влошки за гради да си носиш, за ако ти надојде млеко, јас утоп се правев дека немав, па морав цело време нова пижама да барам. Освен нешто за лична хигиена друго не ти треба. Облеката за излегување од болница за мене и бебе ги носев јас на прием, но може и тогаш пред испишување да ти ги донесат. Моја препорака само нешто наметка, џемпер да си земеш и чорапи
Девојки што е фората со клекнување и наведнување? На интернет читав дека единствено е проблем дека може да ми се сврти, што и имам искусено, ама до волку као хендикепирана што ме прават па дури се случи да ми се развика на мајка ми пријателка... Не сфаќам...
Врска немам ,за наведнување секако нема да можеш од стомакот ама искрено глупости...а јас јога вежбав пола бременост со истегање со све.
Ostaj jas od 16ta nedela go osekjam, a veke vo 20ta ubavo udirase, raka da stavis se osekase. Isto na klinika koga bev vo 22ra nedela za skrining doktorkata mi vika rano ti e za da osekas tolku jaki udari. Aj rekov ke si kutam, posto ako i kazam deka go osekam od 16ta nedela koj znae sto ke misli deka lazam ili izmisluvam
Jas koga se poragav pred godina ipol znam nemaa sampon pa morav da baram , drugo kolku sto se sekavam imaa
A ako si vraboten samo 10 meseci pred porodilnoto otsustvo kako racunaat prosek? Bi se namalila li isplatata bidejki ne si vraboten celi 12 meseci ili kako funkcionira toa??
За наведнување не знам зошто би било проблем, ама за клекнување... мене така ми пукна водењак во 37ма недела, чучнав пред машината за алишта да ја испразнам. Значи не со дигање тешко, само си чучнав. Затоа во втората бременост од 30та недела исклучиво на колена се симнував надоле ако требаше да чучнам. После на термин чучнав 50 пати дека на цтг бебе беше многу мирно, па ништо не се деси. Ми пукна водењакот после 2 дена, лежејки во кревет. Како и да е, јас би рекла дефинитивно да се избегнува чучнување.
За породилно отсуство е потребно да си пријавена најмалку 6 месеци. Не гледам логика зашто би се намалило ако си помалку од година... Баш ме интересира.
@Misskirova да, дури гледам дека скватаат у трудноќа. Затоа и ми беше чудно. Ваљда до одредена недела само... @Spidy Па у последно време на колена си се симнувам, како што кажуваш. Better be safe than sorry. Секако сум далеку од пораѓај. Ама да, држи логика муабетот. Фала на одговорите
Pa i jas kolku sto znam e 6 meseci ama deka napisaa 12 pa si vikam da ne imam jas pogresno info... sto znam
Минимум 6 мес треба да си пријавена за да оствариш право на породилно, а просек земаат од 12месеца. Ако си пријавена помалце, пример само 10, тогаш од тие 10 ќе земат просек.
Така и јас ова вака го знам. @MarcyNA си се збунила сонц, тоа ти е ако си пријавена на пример 20 месеци, па породилното ти е просек само од последните 12 месеци...
Јас се породив во декември во Ремедика и освен полнач, четка за заби, паста и шампон (ако планираш да миеш коса), друго апсолутно ништо не ти треба, сѐ останато ќе ти биде од нив дадено.
На преден ѕид ми е постелката. Малце ме загрижува што бебето беше 4 дена понапред, а сега е 2. Мене ми викаат дека немало простор за грижа дека се мали лакуните. Јас сум на пола пат до термин и затоа се секирам.
Само моето ли синче се крир цело време или има и други да се пријават 29 недела почнавме 2 прегледи пп ред е со лицето накај органите..постелка преден ѕид и не дава никако да го видимр.. вчера се измачивме бар да мрдне да се тргне јок неќе... И мн е мирен во меше дали така ке се мрдне, нежно како бран.. удари не осеќам баш нешто ептен ...
И јас немам слика од бебе веќе два месеци. 33 недела сум само се крие со рацете. Се залепило со фацулето во матка нема шанси лик да видиш. Нека е се добро па ќе го видиме здравје во живо
И јас првото го немав видено... Од второто, а еве и од третово сега веќе имам лик Првото, машкото.. се криеше. Постелка исто на преден ѕид, освен ку*ето убаво што го видовме, ништо друго И движењето исто слабо, не беше екстремно движење со удари јаки. Нежно од надвор се осеќаше, а беше на крај веќе 4ипол кила Мирно бебче беше и кога се роди