Јас пијам, т.е денес ми е последното апче бидејќи сум при крај со бременоста. Никаков лош ефект, не се плаши. Сигурно матичниот со причина ти го дал.
Како и да е, значи има причина. Јас го пиев речиси од почеток до сега(34та недела) како превенција од еклампсија, заради некој проток што не беше баш добар. Фала богу сега се е во ред.
Јас дури после 31 недела почнав ама немам конкретноот Па јас би те посоветувала да одиш на лекар или евентуално ако се трпи да си поседиш дома за да не дремеш многу во болница. Јас бев исто вака, за пораѓај, со среќа и со лесно
Да не знае до колку часот работат тие што зимаат крв за ддимери и хемостази , да одам попладне или за џабе ќе е ?
Ја сум 30та и сеуште ништо немам.. сакам некаде 8ми ...иако се имам од првото.. амаи за него количка и лреветче порачувавме вечерта кога се пораѓав
Жени вака во животот не сум се каела за ништо, ми иди не знам... Денес имав голема болка во грбот, ама воздух неможев да земам и се напив кетонал, знам не е 5 дена со ред во прашање,знам дека е само едно апче, не е е некоја доза огромна ама прочитав дека последниот триместар никако не смее, до тогаш ај некако... Не можам да се помирам што направив. Не и пишам на докторката се срамам од себе си. Буквално.. Бебево пак се врти, мрда многу, попладнево, не дека до сега вака не правела ама сега се мислам од апчето е. Не знам како да се смирам.
До 2, од 11 до 11 30 им е пауза. Јас пиев аспирин поради висок притисок ама многу крв од нос ми течеше и ми го прекинаа. Почни ако ти го препишале ако имаш реакции пријави кај докторот.
Ке пишам тука повеќе сте... дпсега не сум користела боловање...со првото се породив 36 недела од која од 33 нед бев на лежење поради омеккнато грло... од утре почнувам 30та... но маѕичниот предложи од нареден понед да останам веќе на боловање од кои негови две нед т.а до 31ви.. потоа да идам за штип за продолжување за уште еден месец.. т.с април.. и веќе мај сум 9ти вика тогаш ке треба породилното да отворам.... Работам во школо и веќе ми станува тешко и мачно, по скали, со деца, на табла на нозе цел ден ..мислам добро ќе ми дпјде одмор плус превентива не дај боже ... Не се разбирам многу во тоа боловање но мислам друга опција нема освен да птворам породилно одма мај..
Матичен ти отвара 15 дена боледување со крвна слика, па одиш на специјалист ти продолжуваат уште 2 недели. После тоа дава специјалист мислење и комисија ти отвора патолошка бременост (одиш под фонд 70% плата). Породилно ти отвораат по дифолт 45 дена пред термин ако си на патолошка. Рачунај многу порано ќе треба да се вратиш после на работа, бебе би имало 7 ипол мес. Дур не се породиш немаш исплата немаш. Откако ќе се породиш имаш 100% плата. Друга опција за седење дома 10 недели нема. Евентуално да земеш одмор пред да отвориш боледување, па да скратиш некој ден.
Здравоо да ве прашам како иде постапката со бирање педијатар.. дали треба пред да се породам да одберам или може одкако ке се породам тогаш да се јавам некаде да закажам прв преглед? Ако може да споделите искуство што и како треба и исто така ако имате и предлог за добар педијатар?
Димери и хемостаза која недела проверувате? Мене матичната не ми дала до сега да проверам (трета бременост, во прва и втора проверував ама незнам кога точно). 18+1 сум. Да барам сама? Мислам докторката од Ремедика која ќе ми прави скрининг 21ва нед ми рече да проверам и со резултат на скрининг да одам кај неа...
Он така објасна.. вика ке ти дадам ја две нед.. посче ке идиш штип ке ти продужат 30 дена.. т с април.. и мај ќе отвориш породилно..
Да се пријавам јас. Ме пуштија дома за неколку саати треба пак да одам. Комтракции има на некои 5 минути ама слаби и меѓу нив јаки. Отворена сум 2 цм, малце тешко оди отварањето. Белким ќе се олеснам за скоро.