Епа најверојатно ради тоа не ми дадоа терапија, бебето го мерат дури и поголемо спрема неделата , до сега фала богу се е во ред и со постелката и со плодовата вода и доплер. Фала за одговорот.
Нормално ли е да имам отоци на нозе во 20 недела? И уште нешто, пијам метилдопа, секогаш различно по потреба, најчесто две апчиња дневно. Вчера цел ден имав над 130 притисок и испив три апчиња. Вечерта се разбудив пошто почна да ми се качува 140, испив две наеднаш за да го спуштам и еве сега уште две. Дали му штети оваа доза на бебето? Многу ми е страв.
Се исплакав, се слушнав на тел со тетка ми која душава ми ја смирува и сега сум подобра. Сум немала б6 дома (мислам истото е и бедоксин)... Ми се собраа многу работи, ама си реков сега дека гајле ми е за се.. најбитно е ова во мене, дечињава и маж ми.
Mene mi kažaa ako e do 135,140 gorniot, a dolniot do kaj 85, da ne pijam metildopa, samo ako e nad taa granica. Aspirin pijam od 12 ta nedela 100 mg preventivno, sega sum 19 ta. So prvoto go digav i do 190/100.
Devojki 17ta nedela sum, na sekoe ispituvanje na krvta ALT i AST mi se vidno pokaceni. Denes pravev redovna krvna slika i vaka mi se rezultatite( slika vo prilog) voedno i trigliceridite se pokaceni. Ginekologot me prati na internist, i kje odam na eho vo Ponedelnik. Dali ima nekoj so vakvo iskustvo?
Што витамини внесуваш? Дали скоро имаш пиено антибиотици? Аст и алт се ензими за црн дроб и укажуваат дека е замастен. Јас по пораѓај со првото бев со аст и алт 200,250+ (најверојатно од лекови многу). Дека доев, апчиња не ми дадоа и на природен начин пробав и успеа да се симнат. Сурутка ќе пиеш и ако најдеш некаде грозје (ретко се наоѓа сега и е изгор).
Pre-mama pijam, vitamin c, b6 i magnezium od vitamini. Inache piev sumamed do pred 10 dena poradi ureoplasma. Megjutoa i pred toa mi bea pokaceni enzimite...
ALT и AST се качуваат од антибиотици, апчиња и замастен црн дроб. Апчиња на природна база се Силимарин ама незз дали смеат бремени. А триглицериди и холестерол не се испитуваат во брменост. Не знам зошто гинекологот ти дал да правиш ЛУ 1. На интернист те праќа да правиш ехо на црн дроб, бидејќи според вредностиве имаш замастем црн дроб. Едит: гледам си пишала. Колку ти беа пред сумамедот, зашто од него се качуваат?!
Овие параметри се покачени во секоја бременост и затоа не се испитуваат. Друго е после пораѓај, треба да се нормализираат. Во упатот од матичната моја ниту еднаш ги немало за испитување.
Мене ми е страв дека сум на пола пат да не качувам уште повеќе понатаму и затоа сега гледам да го држам низок колку можам повеќе. Прв триместар го поминав без симптоми и мислев страшното помина, сега се плашам дали сум способна да го износам до крај вака
Фали пиеш добростон?? Јас од добростонот имав ASAT, ALAT 280 и 320 .. од кога прекинав ми се нормализираа после 2 месеца. Правев тогаш ми дафоа хепатитите, билирубини, албукини, гама гт, лдх да исклучат се и на крај ми рекоа прекини добростон и ми го заменија со локално ставање утрогестан, а на упатството пишува на добростонот дека на 100 луѓе 1 може да му се случи да има проблеми со ензими.
Здраво, Каков е првиот преглед по позитивен тест? Вагинално ехо или на стомак? Последен циклус 17ти февруари, во понеделник сум на гинек. 4 недела сум? Добро пресметав?
Вагинално, не се сеќавам точно до која недела ме гледаа со вагинално, мислам дека до крај на 4ти месец. Иначе да 4 недели, симни си некоја од апликациите за бременост, ќе знаеш и недела и термин кога би ти бил и други корисни работи.
Вагинално ехо е до кај 4ти месец. Малку рано ти е за ехо, обично накај 6та, 7ма нед се закажува, тогаш срцева акција се слуша, ти си 4та.