Син ми беше анемичен поради губиток на крв, крварење. Покрај железото кое беше 1, низок феритин, низок беше хемоглобинот, хематокрит, мцв, мцх, мцхц и RdwC. Крв не примаше, го качувавме со суплименти. Имаше сидеропенична анемија. Инаку секаде може да се згреши, па дури и на хематологија. Јас во твојов случај и во уште една лаб би проверила, еве провери во лабараторијата во Железарска амбуланта. Вака не е ок, ги вадиш од памет сите што си проверуваме и на други места. Јас во овие месеци како што сум останата бремена, на 3 места имам проверено и секаде си е приближно исто. Башка бременоста е чудна состојба, бебето некогаш повеќе ќе влече, некогаш помалку, зависи што си јадела и кога си ги испила витамините минатиот ден. Еве кажа една тука што работи во лаб, некоја трудница јадела бифтек минатиот ден пред испитување и и покажало мн високо. За анемија се гледаат и другиве параметри, железото знае да варира.. другиве да не паѓаат.
Epa toa i ja kažuvam do sega, celo vreme merev kaj ovie, i samo tamu, i sega mi tekna kje smenam i op iznenađenje. Vo tri laboratorii proveriv, dosta e za ovoj mesec. Ne ja favoriziram ni edna, osobeno ne državna, ama taka ispadna ovoj pat I mene mi se site gorenavedeni niski, zatoa beše čudno železoto, i kaj niv bea niski tie a ova visoko, inače nemaše ni da mi tekne vo druga lab da odam
Јас испитувам и во државни и во приватни, зависи што и колку време имам ама доктор од приватна болница ми има кажано дека во државна се најдобри апаратите, демек најточни резултати. Железото секаде ми е ниско, а и се осеќа ниско железо. И да, може да варира особено зависи од последен оброк.
Па на крвната што ја имаш прикачено, во сосема нормална граница ти се сите овие. Па ни хемоглобинот не е страшен. Прикачи од хематологија крвната... Ние тогаш со синчето кај не проверувавме крвни слики. Од државна, синлаб, Систина лаб, Авицена, Биотек, Рес Хумана кај матичната.. секаде беа исти рез, со ниско све.
Točno, taka ispagja na državna se najprecizni. Sepak vo mojov slučaj e dtvarno, ama stvarno ogromna razlikata
Не изгледа страшно, на ниската граница ти е. Чим си јадеш нормално, пиеш витамини, нема ни да отиде надолу. Провери за 2 нед пак, пак тука. Само еднаш до сега тука проверуваш?
Do sega samo Avicena, sega Biotek i Hematologija So prvoto završiv so vakva krvna slika do 3 kjesi krv, isto jadev, piev, vitamini piev, ama ete. Strav..
Проверувај тогаш пак таму, за да се осигурате дека е така. Ние син ми го спремаме за операција и правиме по протокол крвна слика во државна. Стига крвната и одиме кај докторот и со извичници на лист горе ни пишува ДЕТЕТО ИМА ЛЕУКОПЕНИЈА! Почна да не испрашува дали има модрици по телото, јас цела во прашалници?! Абе викам нормална крвна слика имаше, како сега ова, нема модрици. Пак отидовме да провериме, крвната испадна перфектна, го земаа за операција. Којзнае што се случило, ама затоа викам секаде може да се згреши... Само што ми е чудно во сите можни лаб да ти искача добро, а само во државна да ти излезе лошо. Ств до толку екстремна разлика не сум имала никогаш никаде, а крвни слики особено со детево поголемо имаме направено преку 100 од кога е роден...
За Систина и Ремедика не знам ама жената што беше со мене во шок соба на ГАК имаше капар дадено во Санте и ја пратиле на ГАК, 35та недела, близначка бременост.
Sistina primaat isto kako Gak mnogu porano,ama ako deteto ostanuva vo inkubator cenata e okolu 500 evra na den
Да.. Они имаат неонатална интензивна нега, опремени се со инкубатори и сл, имаат и повеќе доктори. А Ремедика немаат, бар јас кога се пораѓав со второто видов дека мн малку инкубатори имаат.. ама знам дека и испод 34та не примаат. Со мене имаше женичка кога беше порано така 35та породена, ама бебчето малку беше во инкубатор и после веќе и го даваа, си цицаше. Ама знаеле дека порано ќе роди, па имала примено и инекции за зреење и сл... Систина со цените страшно...
Пред 4г со првото кога бев ма ризик од предвремено породување, во Ремедика ми рекоа пред 36та не примаат, баш се сеќавамСимонида рече прв ден да си од 36та, ќе тераме, порано не
Мојата со првиот не да беше тешка...ненормална беше. На гак два пати лежев со инфузија, повраќање до дехидрација, 4м бев исклучена од светот околу мене, плус хематоми, боцкања. А сите ми викаа, Аа штом то се лоши женско е, хахахаха, НЕ xD
И мојата втора бременост со женското ми беше прелесна. Не повраќав, малку некое гадење имав кратко. Бремена од фев, до ноември, летав. Активна, лесно, убаво На крај иако 40+ ја носев, немав гајле и можев уште да терам. Така да теоријата и кај мене не важи А првото машко... до бокс повраќав, морав да сум најадена до гуша за да немам киселини, а воедно повраќав Тахикардии, мачно, неможев да достојам на нозе од што ми се вртеше и гадеше... Отоци имав башка, неможев да се поднесам.
Јас се соочив ама во прво тромесечие на почеток. Се исфрлив прво на едната рака, па потоа низ цело тело. Буквално не се издржуваше колку само ме чешаше. Докторката од Ремедика ми рече да земам лоратидин, јас прво неколку денови одоговлекував ама после морав да испијам барем едно и ми го потсмири чешањто и за некој ден изчезнаа.
Денес си посетив итна државна. Имав болки како што пишував сма не се менструални, повеќе како настинати јајници. Денес сабајлево и крварење ми се јави. Се е во ред освен што постелката е долу (ама ми рекоа рано е може да се качи до 23 недела) и инфекции. Се жалев со инфекциите и ете 90% тоа е проблемот. Секрет имам дури боја гнасна се гледа дека е бактерија како габа(таму ми рекоа од кандида најчесто има болки). Многу се уплашив, многу болки, само утрогедтан и магнезиум ми дадоа а веќе пиев само ми дадоа поголема доза, плодот ок, вода ок, дури не ми спомна лакуни, цервикс добар, не е ниско поставен плодот. Во понеделник сум кај матичната ама не можам да дочекам. Освен царски пораѓај кои беа другите ризици со ниска постелка? И имала ли некоја искуство бактерија/инфекција до толку да ја докрајчи за да се заврши со болки и крварење?