Včera se napiv paracetamol od 500 mg, a od pred xva dena pijam dirup islandski lišaj, bebevo ne go čuvstvuvam sega, 21+1 sum i me grize sovest, ama kašlanjevo me ubi i nosot..
Која недела си. И јас имав крварење во 34 пообилно и денес повторно 35 + но многу малку и веднаш ми прекина, на строго мирување сум. Кај мене крварењето е од постелката бидејќи имам плацента превиа. Ако можеш оди до Систина на преглед, мене таму ме гледаат. Со бебето е се во ред, исто и ехо прегледот е во ред. Чекаме да влезам во 36 та и ке ми закажат царски.[/QUOTE]
Веќе бев на две места, ама ќе отидам и на трето изгледа. [/QUOTE] Рано сум 17+2, пишував тука специјализант во државна ми кажа едно, исто плацента превиа плус отворено грло, а не скратено. А матичната што има и поново ехо како по приватниве ми кажа се е во ред само скратено е грлото ама не е од тоа крварењето, ме отвори вика не тече од матка, на ехо нема крварење, можно било некој пукнат крвен сад, имав и згрутчена крв излегуваше на почетокот. Примам инекции прогестерон, утрогестан вагиналети, Премама, магнезиум х3, Алмацин (ентерокока во мокрача имам) и пробиотик, за хемоглобин апче. Ништо не ми е јасно, а нешто има…
Рано сум 17+2, пишував тука специјализант во државна ми кажа едно, исто плацента превиа плус отворено грло, а не скратено. А матичната што има и поново ехо како по приватниве ми кажа се е во ред само скратено е грлото ама не е од тоа крварењето, ме отвори вика не тече од матка, на ехо нема крварење, можно било некој пукнат крвен сад, имав и згрутчена крв излегуваше на почетокот. Примам инекции прогестерон, утрогестан вагиналети, Премама, магнезиум х3, Алмацин (ентерокока во мокрача имам) и пробиотик, за хемоглобин апче. Ништо не ми е јасно, а нешто има…[/QUOTE] Ако е плацента превиа, можно е од тоа да е крварењето, кај мене е од тоа, инаку не примам никаква терапија, само строго мирување. Досега крварењето само се смируваше.
Дали патувате со кола во соседство да речеме, најмногу до 5 часа во кола? Идат празници, викенди споени јас од што сум исплашена од маало и до лекар немам мрднато подалеку.
Па ако си на строго мирување не би требало да патуваш 5 саати со кола, плус и надвор од држава. Ако се е ок, не гледам зошто не.
I jas toa se mislam dali nakaj 35ta nedela da peram. Isto treba da preperam i navlaka od dusek, pernica za doenje, relaksator, gnezdo, da go prebrisam koritoto si ima dosta raboti
Јас со frosch ќе перам, немал штетни состојки највеќе го препорачуваат за новороденчиња, за омекшивач се мислам дали да користам или не. Да исто и за тоа се мислам кога, не се само алишта. А гнездото како ќе го периш и на колку? За него ми е нај страв дека ќе се уништи
На почеток на бременоста строго забрането ми беше патување. На последниот преглед гинекологот ми рече може само ако има болница во близина. 20та недела сум и прв пат се решив да патувам нешто повеќе од 100 км. ама веќе не планирам до крај на бременост. Патот беше релативно ок, ама кога пристигнав не можев да се исправам од болки. Цел викенд имав болки, сега се вративме и сфатив дека телото не може да издржи пат. Јас општо секојдневно ок функционирам, пешачам, седам долго на работа, не сум без ич болки ама пократки се. Ова сега беше прилично јако и речиси постојано 2 дена.
Јас во прва бременост на почетокот во Струга бев 8,9та нед бремена. Понатаму зими снегови фатија, па не патувавме на долга релација. Со второто бремена од февруари, до крај на октомври бев. На одмор бев во 7ми месец во Грција Арно ама избив сипаници на 3ти ден таму и се вративме. Ако немате проблеми со бременоста, нема зошто да не патувате. Пријателка на долг одмор летово беше во 8ми, а во 9ти два пати беше на викенд до Грчка Јас би патувала, ама секако претходно преглед, мерење цервикс, консултација со др. Сакам да одиме на одмор бар 4,5 дена на море во јуни (ако е се во ред), 12 август ми е термин. Другарка вака како мене беше со август термин и беа во Јуни 7 дена Би гледала да не е мн далеку само...
Токму затоа и прашав. Се заморувам многу брзо и имам притисок доле ако долго седам. Плус пакувањето ми е стрес, да имам се со мене сакам, таква сум и многу се плашам ако немам доктор во близина за не дај боже. Затоа прашав за искуства.