За син ми пред 8г го користев Бекутан значи скоро све од колекција до прашок памперс све буквално. Али дека мал град па немав Дм за да бирам др козметика туку дај што даш па искрено немав мака со ништо. Е бекутанн марамици не му поднесуваше само па земав тогаш на виолета . Инаку сега за близначињава си купив Ленор бејби со тоа исправ алишта за почеток а планнирам козметика на Хип да земам и памперс зедов од Дм бејби лов
Жени дали со упат сте испитувале вит Д? Ми рече гинекологот да испитам, прашав со упат дали може, ми рекоа може во Биотек и на клиничка биохемија, но со упат од специјалист. Ајде бев кај матичниот гинеколог не и даваше системски, па се обратив до трансфузиологот и она не можеше и на крај морав приватно да си платам Па ме интересира дали некоја од вас успеала со упат да провери и како успеала?
И јас бев на ГАК вчера т.е. сабајле. Само што испив антибиотик зошто бев настината ама без температура, 7 дена, го завршив, утредента качив температура. Сега имам 37.7. Ми рекоа магнезиум само пошто ми беше низок. И сега пак не знам што ми е и што да правам. Битно бебето беше добро. p.s. Исто и јас притисок имав.
Jas sum ispituvala pred mnogu godini so upat od ginekolog ili maticen ne se sekavam bas i ispitav na klinika i vitamin d i homocistein kako se ga se sekavam neznam koj togas mi kazuval zosto toa e vazno ama znam deka na rezultatot tie 2 mi bea...vitamin d e mnooogu vazen za celo telo a posebno vo bremenost i jas bez prestan veke 4 a moze i pkveke godini pijam po 4000 ie i mi e na mnooogu dobro nivo inaku gore dolu kaj site e na dolna granica ili edvaj do 30 a normalno e od 20 do 100 taka da moj najdobronameren sovet e sekoj den barem po 2000 ie vitamin d, sekako dobro e prethodno da se vidi kolku e vrednosta no bidejki mnogu citam i pratam za toj vitamin znam deka kaj golem pricent e nizok ili na dolna granica...na privatno vo biotek mislam deka e 1.500 denari ispituvanjeto
Mukozniot ceo mi padna vcera bas golemo parce a denes isto takvo, jas veke polni 40 nedeli, na pregled zavcera mi ja brcna cela raka mi rece glavata mu ja dopira pa zamislete kolku li ja brcnal hahaha, otvorena 1.5cm, grlo omeknato a jas bolki i kontrakcii nikakvi....tuka ctg ne pravat, mi zakazaa vo sabota pak, pa ako uste nema nisto ponedelnik pak. Urmi sega ke jadam i ananas ke zemam, nekoj drug sovet ili iskustvo posle kolku vreme od paganje na cepot pocnale bolki i poragaj kaj vas?
1800 ден. е сега во Биотек, само што бев. Да, многу во ова поднебје биле со дефицит и бил многу важен во бременоста затоа ми рече да проверам. А толку сончеви денови имаме, зошто има дефицит не ми е јасно. Јас пред бременоста по 2000 обавезно, но во бременоста дека пиев премама и прекинав да не ми биде па многу со витамини. Но гинекологот ми рече без разлика и да е ок вит д, по 1000 треба сите да зимаме. Инаку пред бременост и јас тогаш испитав вит д и хомоцистеин, ме упати трансфузиологот, тогаш беа ок. Но сега гинекологот ми рече пак да испитам.
Jas da ti kazam pravo od se shto sum pristudirala sega od sonce se kacuva tooooolku malku da ne recam ic ama stvarno epten malku. Jas pred ifv piev i po 4000-6000-8000 iljadi internavionalni edinici, jadev cela godina pred ivf sekoj vikend riba, cedev sokovi od morkovi po 1l piev i stignav do edno mnoooogu visoko solidno nivo pa imav i uspesno ivf, plus vo bremenosta vitaminite za trudnici i pak po 4000 ie sekoj den, pa i folna moze ne sekoj den ama preku nekoj den plus folna....posledno shto ispitav mi bese 53 vrednosta a pak ke se povtoram pijam po mnooooogu i ne preripnuvam den. Eve bas pisi koga ke go dobies rezultatot ama garantiram deka ti e od 21 do kaj 28, daj boze da ti e nad 30 bidejki pies po 1000 iu sekoj den ama pak mislam deka ti e malku taa kolicina.
Не, не пиев по 1000, порано пиев по 2000, сега само тоа што има во премама, мислам 400 има таму, што е малку. Но еве од денес почнав пак по 1000, па ако има потреба ќе зголемам. А ти зошто толку многу пиеш? Читав дека и премногу вит д, не чини и е штетно, сега ептен ако има дефицит нели. Ај и да те прашам дали вит д и вит д3 е исто ? Зошто гинекологот ми рече испитај вит д3, а во биотек ми земаа крв за вит д, исто било рече само скратеница е.
Da istoto e, jas pijam mnooogu zatoa shto znam kolku tesko se kacuva, znam kolku nema vrska sonceto, ribata, morkovite deka edvaj ke pridonesat za da se odrzi nekoe nivo ama ne i da dojde do granica za da bide dovolno za organizmot da bide pokrien i da funkcionira besprekorno. Eve bas ke vidis kako ke ti bide na dolna granica ili deficitarno. Za da dojdam do toa nivo nad 100ka kaj shto e opasno za zdravjeto mislam deka treba da pijam po 1 lenta dnevno so meseci hahahah, go pravam ova so vitaminot d veke so godini nanazad i tocno znam deka taa doza shto ja primav, kombinirav e mnogu ok i nemoze da dovede do toa nivo. Sepak kazuvam moe iskustvo i neznaci deka sekoj organizam e ist, moze kaj tebe pa so 1000ka dnevno ke si se kaci na zadovolitelno nivo i taka da si bide ok
Dali moze nekoj da ja opise celata procedura na poroduvanje so carski, konkretno za vo Sistina me interesira.
Мене пред ивф, докторот ми препиша витамин Д од 1000 1x1, a не ми ни кажа да го испитам. Се замислив сега.
Се испитува обично вит д и хомоцистеин пред планирана бременост. Мене трансфузиологот ме прати на клиничка биохемија. Консултирај се со трансфузиолог. Зошто го испитуваат не знам да ти кажам, јас само правев како што ќе ми кажеа. Мислам дека хомоцистеинот е поврзан со mthfr мутации. Јас имам мутации, па веројатно има некаква поврзаност. Инаку 1000 вит Д, е препорачана доза ако ти е во ред нивото на витамин. И мене ми рече секој жена кај нас, без разлика на состојбата треба да зима мин 1000 единици вит Д.
Jas mashala se iznapativ za bebevo 10 godini idiopatski sterilitet, se ok a bebe nema, 3 inseminacii, 3to ivf i na kraj si zemav vo moj race, si krenav vitaminot d na vrednost 83 , si simnav 7kg iako bev 65kg ama so ishrana od nutricionist si go donesov organizmot do edna perfektna sostojba, se iscistiv od sekeri i otrovi, zemav fraxiparine do krajot na bremenosta, piev vitamin d, probiotik sekoj den za nedaj boze paraziti, bakterii i dobra rabota na crevnata flora, vitamin c 1000mg, folna obicna, poslednite meseci po 5 brazilski orevi ( iako se jadat po 2) no imaat cista folna pa zatoa po 5 na krajot, magnezium i ete uspeav... sega sum bremena so vtoro prirodno bez ivf, bez fraxiparine, bez lezenje
Кај мене чепот падна 10 дена пред пораѓај, а 2 прсти бев отворена скоро 2 недели. Движи се повеќе, најдобро е да слегуваш по скали или да правиш качи се/слези по тротоар.
Auuuu valjda nema da me snajde istoto pa da teram do 42 nedela hahahah....neznam shto stana so ova bebe aber nema za izleguvanje
Мене чепот ми паѓа веке две недели не секој ден ама ајде да кажам два пати поголеми парчиња и можеби цела недела по малку сега сум 39недела. Со нетрпение чекам да се породам станав ловец на болки
Ми излезе 29.60 на границата сум со нормално и инсуфициент. Спород ова не знам колку би требало да примам дневно. Тебе колку ти препорачаа? И пратив на докторката па ќе видиме
A tamu od 30 do 100 li e vrednosta? Ovde kaj sto sum jas e od 20 do 100. Mene mi vikaat site deka po 2000 dnevno e dovolno ama sekako deka se slusam jas samata i se sledam na nekolku meseci pa na svoja raka si zemam po 4000 sekoj den i imam 53 posledno koga merev a pred ivf stignav do 85 taka nekako bese ama piev nekoj denovi i po 6000 i po 8000....znam deka e cudno ama znam i deka preeeetesko i preeeesporo se kacuva pa zatoa taka siluvam, mislam deka ako se zeme po 4000 edna nedela a edna nedela po 2000 i taka se tera pa posle mesec dva kontrola ke bide nekade okolu 40-50 shto e ok ama pak ke kazam ova si se moj stavovi, razmisluvanja, chekori. Slusajte si doktor vie ako ne vi se prevzema rizik so mojte razmisluvanja i chekori