Честитки за бременоста Земи обавезно пренатални витамини во кои има железо.. со секојдневно внесување ќе го качиш. Јас имам позитивно искуство со ПреМама, од почеток на бременоста со 9,10 железо, на 33ка стигнав со нив. Само со 2ка ќе мора и нешто друго да пиеш некое време за повеќе да го качиш... Секој со различни искуства, пробај било што. Мене најубаво до сега ми качувало Феррум лек сируп (оди и на рецепта), обавезно со вит Ц со било каков суплимент за железото...
Каде да најдам поголема количина прогестерон инекции? Ќе се боцкам уште долго, ми препишаа рецепти за 15 дози (7 недели), а во Скопје има по една/две дози по аптека. Матичната нема, во државна бараат сам да си купиш едино Систина боцкаат ама една ќе ме кошта многу а два пати неделно ми треба.
Во аптеката во Систина има Пролутекс, тој се боцка секој ден, едно пакување од 7 дози за цела недела е околу 4000 денари.
Мојава ме гледаше на 2 недели на почеток, да види како се развива плодот, па после на месец. Ова некако многу ми личи на сам стар толку размак.
Штом два пати неделно, претпоставувам прогестерон депо ти препишале? Ако нема во Зегин, Еурофарм или другиве што се локал, да видиш во аптеките во чаир, во аптека Берна на пример. Таму сум наоѓала лек кога го немало на друго место во Скопје. Јави им на тел утре и провери.
И мене ме зачуди, ми рече следен преглед 12 та недела таман за скрининг и брисеви… и дека се е во ред. И тоа. Јас секако за две недели ќе одам на приватно, сакам уште едно мислење да си имам секако. Ама пак првиот преглед ми беше пред две недели, вториов сега, и следен скоро 5 недели ќе фати. Затоа и се збунив, валда ќе е доволно да одам јас за две недели измеѓу следниот кај матичната. Не знам колку е правилно на две недели е оке ли?
Многу размак е. На почеток се почести прегледите, потоа и на еден месец е ок. Мене дури и два пати неделно ми се погодуваше да одам. Ептен внимание ми обрна матичната на почетокот. Ако идеш и паралелно на приватно, ќе си бидеш покриена редовно со прегледи.
Devojki imam ureoplazma od pred 1 mesec i piev 2 dozi summamed ushte togash. Sega povtorno na bris mi izleze deka seushte ja imam i pak mi dadoja summamed ushte 2 dozi... dali nekoja ima slicno iskustvo???? Ne sum piela premnogu antibiotik vo zivotot, i smetam deka e ova premnogu... Inace sum 21+3 nedela
Месечно би давала 28000? Ццц па ќе ја превртам Мк за тие пари и ќе се најде. Не е фер ова, некој нема толкава плата а не па месечно да замисли да даде толку.. @Laura7 фала што ме потсети, ми ја кажаа и мене а сега никако не ми текна. Ќе проверам.
Па не знам колкава доза треба да примаш, јас секој ден по една ампула се боцкав, околу 16000 месечно одеа за тоа. Многу е ама ако нема од другиот прогестерон и ова е нешто.
Барај си да ти проверуваат и во други аптеки, нека се јавуваат, а не само кажуваат "немаме" и толку е