Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.161
    И кај мене ќе биде така, следно во 20та недела скрининг.
    За мене сето ова е нешто ново, првата бременост си бев во Мк и на 2 недели одев.
    Ама јас сум со историја со 3 спонтани пред уредната бременост.
    Имам генетски мутации, скратени времиња.
    Примам клексани инекции по 2 на ден, Дабростон за поддршка, метилирана фолна.
    На матичната многу и не и беше јасно зошто примам таква терапија.
    Некако потешко ми оди да се објаснам тука, плус не го знам добро јазикот и сетоа тоа ме прави нервозна.
    Се чудам само како ќе се пораѓам тука...

На Детето во пижами и WhiteCat33 им се допаѓа ова.
  2. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.165
    Допаѓања:
    4.178
    Подобро прво консултирај се, примав утрогестан до 22г.н. потоа се префрлив на дабростон. Кога имав активно крварење ми кажаа да ги пијам бидејќи при крварење не се ставале вагинално. Сепак тоа е мое искуство ти најдобро консултирај се.

3. sinoli4kaaaaa

sinoli4kaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2013
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    61
    Zdravo.
    Koi kremi za lice so zastiten faktor ni se dozvoleni za vreme na bremenost, dali od Bellina mk moze da se koristat?
    Blagodaram

На WhiteCat33 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella.alleB

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.165
    Допаѓања:
    4.178
    Кремите со спф на леврана од белина се со физички филтри, тие мислам дека смеат да се користат а со хемиски филтри не, не знам дали ги имаш пробано ама претешки се за размачкување и оставаат бели траги и општо сите спф креми со физички филтри се потешки

5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.802
    Допаѓања:
    1.330
    А како да дознаам дали се физички или хемиски, каде е наведено тоа на кремата? Јас ја користам на Еуцерин 50 спф, дали е таа дозволена?

6. Bella.alleB

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.165
    Допаѓања:
    4.178
    Види го составот. Кремите со физички филтри содржат zinc oxide и titanium dioxide, ако е со хемиски филтри ќе ги има следните во составот oxybenzone, octinoxate, cinoxate, dioxybenzone, ensulizole, homosalate, meradimate, octisalate, octocrylene, padimate O, sulisobenzone, and avobenzone.

оваа информација е од google: When you're pregnant, it's best to avoid chemical sunscreens and go for physical (mineral) sunscreens instead. You might want to look for a sunscreen that has titanium dioxide or zinc oxide in it. And when you're breastfeeding, it's also recommended that you use mineral sunscreens.

7. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.802
    Допаѓања:
    1.330
    Во оваа на Еуцерин што ја користам ниту едниот, ниту другиот состав го има :| Нешто сосема трето. Али сигурно не е физички, според тоа што го гледам. Се насеќирав сега дека не сум смеела таква да користам. Со години ја користам оваа и Еуцерин е медицинска козметика, мислев може :sweat:

8. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.835
    Девојки
    Сега додека работев по дома ептен некое не убаво сечење кај вагината ме болеше ама и испаничив. Не кренав ништо тешко само се наведнав и ме пресече
    Совет или не е страшно ?

9. kamilica994

kamilica994 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2017
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    15
    Nishto strashno, napij se magnezium. Matkata se shiri i od toa znae bolka da se pojavi, jas osekjav kako so nozh da me seche nekoj.

На KittyCat:) и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  10. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Јас веќе со недели зимам поради крварење и во државна и матичната ми рекоа да ги ставам. До душа матичната ми рече ако ти е проблем да ги ставаш бар едно да пиеш другото ставај го.
    Не ми е јасно со крварењево и ставањето вагинално. Мада не крварам без прекин, вагиналетата си стои до сабајлето, малце има остаток наутро.

11. kamilica994

kamilica994 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2017
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    15
    Krvarev i jas vo Nedelata, sega vekje nemam nishto. Gi stavav vaginalno i na pocetok pa piev dabroston, i nemav nikakvi nus pojavi. Sega koga pocnav da gi zemam oralno utrogestanot uzhasno mi e..

12. Didi***

Didi*** Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    2.001
    Др. Симонида Котларова, нема да згрешите и ќе биде сè во ред

На Vera1002 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.802
    Допаѓања:
    1.330
    Жени кажете кои креми за лице ги ставате? Јас ги користам на Еуцерин дневната и ноќната хиалурон филер, но не знам дали смеам, се нафурав веќе дека се е штетно. Кои креми ги користите за лице?

14. Bella.alleB

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.165
    Допаѓања:
    4.178
    Не се секирај ништо не може да биде, и јас пудрата што ја користам е со спф и хемиски филтри, нема кој знае колкави количини па да наштети нешто и сигурно не сме единствени што користиме, ретко и кој проверува состав

На sinoli4kaaaaa и Laura7 им се допаѓа ова.
  15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.020
    Допаѓања:
    13.173
    На Еуцерин сигурно не е со физички филтри, побарај во Белина таму има само природна козметика и нема да утнеш. Ако сакаш препорака со физички филтри и полесно да се размачка (зашто сите со физички се креч) тогаш Биосолис ако не ти е проблем цената. Таа ја користам за мене и децата. Инаку не се замарај до толку, ништо нема да му биде на бебе од било кој спф.

На sinoli4kaaaaa, Laura7 и Bella.alleB им се допаѓа ова.
  16. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    2.204
    Мене ми беше така ептен голема мака имав, како пијана бев и ми се лошеше претешки беа за пиење и затоа ги сменив ги ставав вагинално иако тогаш одев на работа и малце ми беше потешко за ставање бидејќи ми беа препишани на 8h, сепак се вратив на вагинално, утрогестанот знаат да бидат многу тешки :|

На kamilica994 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mydla

Mydla Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2023
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    88
    Тоа се грчеви на кружните лигаменти кои ја држат матката поврзана за карличните коски. Кај 35% трудници, повремено низ сите 9 месеци знаат да се појават и да потраат по неколку дена. Во тие денови, појачај магнезиум, 1000 на ден и можеш Б6 чисто за опуштање само за време на тие денови.

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  18. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    2.204
    Ако ти е за сонце контретно јас на биодерма ја користам оваа, пишува дека е со хемиски филтри ама пак на неа е означено дека е безбедна за трудници ама и јас се замислив мислев дека е со минерални филтри а не била..така да изгледа наскоро ќе ја сменам :| а вака баш ја скенирав и со апликација и не беше некој лош составот

Прикачени фајлови:

• IMG_2110.jpeg
      IMG_2110.jpeg
      Големина на фајлот:
      234,3 KB
      Прегледи:
      16
    На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.802
    Допаѓања:
    1.330
    Каде ги има тие на Биосолис? Ги има по аптеките или има конкретни застапници?

20. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.835

Фала ви многу девојки :l:

На kamilica994 и Mydla им се допаѓа ова.