Мами да ве прашам дали смее во бременост да се пие сок од рибизли?Да не е нешто штетно?Мајками направила па шубе мие да пијам без да се конслутирам.
Не тргнувај подалеку кога прво од тие што ти се најблиски во првата можна прилика ке добиеш некој шамар. Пример: мојата баба. Кога останав бремена и се убаво и кажувам дека ке добие внук или внука, а таа мене ми коментира као да сум останела бремена кога сум почнала врска со мм ќе сум имала дете што оди н ашколо веќе. Јас и мм бевме 6 години заедно пред да се земеме, плус не живеевме во ист град. Трагедијата да е поголема уште почна да ми кажува како гледла некои жени на ТВ кои кажувале дека намерно НЕ ОСТАНУВАА БРЕМЕНИ оти пиеле некаки апчињаааааа. Мене косата ми се крена, искрено. Веројато мислеше да праша дали и јас сум пиела такво нешто и затоа н есум останала бремена многу порано. Ова од мојата баба, а не од некој подалечен. Оф -топик, а морав да искоментирам... Мајки, ама воопшто да не ви е грижа за муабети од типот: рекла-кажала. Уживајте во бременоста и преубавите моменти поминати со бебчето во стомакот. Тие се уникатни и непрцнливи. На секој не убав збор од некого само насмевнете се и игнорирајте негативна енегија. Луѓето се просто такви.... Имајте убав ден!
Коментарите во врска со тежината стварно почнаа да ме нервираат.„Ти голем стомак ќе имаш до крај“, „устата ти е како превртена„, ама си голема“ итн, итн.Значи знам дека се кажани од чиста пакост.Пред да останам бремена качив некој килограм повеќе, но сеуште имав убава линија, атлетски сум градена.А сега нормално, бремена жена, од кај да знам како ќе се дебелеам и дали ќе отекувам, божем ние трудните сакаме да сме надувани како балони.Абе ете така коментар да се даде, чисто од задоволство што те гледаат здебелена.И тоа од жени што биле бремени,Како да ние самите не си го гледаме телото како се менува и понекогаш делува застрашувачки.Доволно грижи на глава имаме, што и како ќе биде, па уште и безобразни коментари.
Да и мене истото ми го викаат, ама прошлата бременост кум 5ти месец постарата болна и лежевме на детско може недела дена, јас околу неа, бремена, сама, (ај персоналот колку помага знаеме), па кога сум припаднала, одма на интерно ме носеа и притисокот паднат до земја, се чудеа, одма мм го викнаа, инфузии ми уклучија и не испишаа со болно дете заџдома, не се нафаќале ризик било со мене да седи а со мм не смеело маж бил( офф топик), а знам и една познаничка бремена пред неколку лета со низок притосок исто, и нели ти се спие многу, си легнала да послие, саат два ... девет саати ја нашле и мажи од работа доаѓање абе колку време спие жената, па ја буди никако да ја разбуди, и итно на болница, среќс ја спасија ама толку и се изедначиле притисоците. Треба следење кој е и со низок и со висок, мора пазење, плус по жештиниве.. Само ладење и никако по сонце шетање.
Треба да испитувам хормони на тироидна, протеински статус и крвна слика. Не знам колку брка работа информацијава
девојки дали мислите дека е паметна идеја да се оди на одмор на два ума сум од една страна ми се се иде а од друга страна пак се плашам ајде некое искуство поделете
Весна, ако гинекологот ти дозволил и ако се чувствуваш добро нема потреба за грижа.Секогаш има ризик но со добра мисла и со господ напред.Ако е Грција, па и не е далеку.На плажа до 10 часот и цел ден во соба, дури попладне излегување.Опасна е жештинава за бремените.Јас на пример сум 8ми месец и не ми е дојдено до одмор, лошо ми е од топлото време.
Здраво мешиња Абре за оговарање ако збориме мене и муабети ми извадија како бе трудна а мажти по цел месец на работа а само два дена дома ??? (свеки по село)хаха со кој памет а кумовите уште петко нероден капа ќе му кројат одма какво е па што е и дрн дрн..и тоа прашувам зашто кога да кажат име да смислиле хахаха е за тоа мало морген име јас кажувам како за прво така и за второ ја раѓам ја кажувам (они кажуваат имиња од времето на Ное а млади се) . Иначе не сум спиена скоро цеела ноќ имав ненормални болки во стомакот од страните и над бешиката дури ми се плачеше ,па си помислив ако уште 15 мин.траат идам на клиника да не е нешто со бебчо но,престанаа за среќа , и пак уште еден хорор ме снајде зашто јас со сонови сум како цел хорор филм да снимам се убив од вриштење и плачење во сон (само во сон вака никој ништо не чул) сонив како свеки ми го убила 19 месечното бебуше ,па сум го гушкала и тресела да се разбуди , па ми го тргале луѓе се собирале а ја вриштам ли вришрам па кога се разбудив и кога го видов до мене спие го изнагушкав и изнабацував од што се израдував дека било само сон ми олесна
Мислев до дојран на некој ден или барем викенд ама ептен е топло незнам ќе видиме да се консултирам со докторот
Женсκи κаκо се нафаќате на одмоρ да одите незнам. Јас еве во Ох сум и не ни помислувам ни до езеρо да одам! Гужви, сонце, уρлање од сите стρани... А за чудо на плажа поρаснав, ама сега не би се ни осмелила да влезам в езеρо.
Ee јас си имам мака со висок поритисок ...до сега не ми се качил повеќе ид 130 со 90 ,но др во Ремедика кога ми ги гледаше и феморалките ми рече имам предиспозиции за висок притисок преекламсија но тоа незначи дека 100℅ ќе имам но да се пазам...јас солено не јадам ич од секогаш ...но ете знам за низок како да се качи полесно е а висок да симнам да превениран со некој бабин лек додека не сум почнала да качувам?
@мама89 зошто не си земеш боледување од матичен? 15 дена па после κомисисκи до κρај или пауза два и уште 15 матичен паκ. Те читам κолκу маκа си имаш на ρабота плус и психичκи пρитисоци ти пρават.. κоρисти си ги пρавата
Pa ne mi se veruva vo Cair (za poragjanje) da ispituvaat vakvo nesto, imas upat nesto? Sto pisuva na upatot?
Срцка не бива ...има сега нови правила и таму...матичната докторка ми е најдобра другарка 5год цимерки бевме и ја прашав она не ме лаже...ми вика ги гонеле и нив инспекции најмногу за тоа од неколку дена неможе повеќе да ми даде .. гинекологот исто така...мора комисиски со 3др матретирања еден куп,и друго ми кажа цимерката моја матична што ми е ,што правеле приватњациве...Жена на работа од промаа добила пареза на лицето и невролог и отворил боловање и кога отишла цимеркава да и препише леларства кои оделе на рецепта видела цимеркава дека нема осигурување...без да знае ја одјавиле зошто останала на боледување...и без пари и без работа и без здравје...а тоа е еден пример само на мнооогу така им правеле...а јас немам ни колешка која би ме сменила ...страв ми е сега за уште 2мес да не изгубам породилно....а еве за 1саат во жештинава ма работа уууф :/
Jas 4 - 5 nedeli bremena (ne znaev)... Bev vo Grcka se pecev kako kokoska 10 dena na plaza, doma kjumur se vrativ iskacav po diskoteki, piev pivce na plaza sekoj den pa i zgora na se bev vo akvapark i sto ne pravev tamu.. i se vozev na skuter po branovi koga mi zadocni i koga ispadnaa dvete crti panika me fati.. ama fala bogu zivo zdravo bebence si imam sega
Баш и ме чуди што си сама на смена во игротека, сигурно на родендени има еден чопор возрасни плус и деца... еве во охрид со мали игротеки и родендени со по 15тина возрасни и толку деца па стално има мин две на смена, една реди носи мие, друга со децата и така на смена. Јас пак од почеток на втората бременост крварев и лежев на болница и по новно мислење отворив боледување од матичен гин. 15дена па после со три потписи на болнички гинеколози предлог до комисија и од таму ми одобруваа три пати така, се на се 4 месеци, па 7 и 8ми месец во јуни и јули работев па споив одмор и породилно и така си ја завршив кариерата. Тогаш со лесно помини си ги овие 2 месеци, ако можеш некако со мислењето од ремедика за висок пририсок барај си чаре, зошто фала никој не ти вика за ништо. И на работа забушавај па не се напрегај толку, законски бремена НЕ СМЕЕ ДА ТЕ ОТПУШТИ, исто и дури користиш боледување.
Еее срцка на мојава и мојата плата од 9600д и е многу треба да и враќам пари а не па да прими друга...јас и она работиме т.е.јас работам 99% а она 1% ...пред да останам бремена ми помагаше сега ништо и плус на се мана да се наоѓало а да Не смее да ме напушти ...ама во секој закон има дупки ...сакав во септември одморот да си го земам зошто тогаш има наааајмногу родендени и право породилното ....но неможе од 9 до 19 август ќе биде :/ и така се молам само Господ да не чува мене и синко ...а да не знаеш некој лек природен за висок притисок ?
Морав да искоментирам! Што човек е таа бре?! Монструм, малтретира бремена жена од чиста мира. Матичен гинеколог без проблем може да ти пише болесување од 7 дена. Специјалист (па и од приватна клиника да е) моне да ти даде мислење дома да си седиш и со тоа да ги иатуркаш вторите 7 дена и да одиш на комисија. После иатекот на првото комисиско ќе ти треба конзилијарно кое можеш да го добиеш во приватна болница без поголеми проблњми а ќе тњ чини 3000мкд. Може не се малку парите, ама мирот нема цена некогаш.
Срцки нормално ли е да не го осеќам бебушко многу многу ? Некогаш кога лежам на грб го осеќам онака само да мрдне скоро неприметливо и онака ко топче цитрон големо ми се познава испод папокот у средина меѓу бешиката и тврдечко е (но тоа само на грб кога лежам) 17 г.н сум и некој ден а на 15 г.н многу убаво го осеќав кога се превртуваше а сега или мрза на жешково го фатила или мајтап си игра со мојта психа