Јас едно време сакав да изреагирам, ама па оваа докторка ми помогна да останам бремена после толку години и лутање од врата на врата. И си решив да не реагирам. Еднаш месечно ми е преглед кај неа. Достапна ми е 24/7 за се. Внимателна, смирена, не е паничар…целина ми е целосна, за тоа како треба да се третира една трудница , која без разлика дали прво или петто дете носи, заслужува внимание.
Super e Biljana,i kako covek i kako doktorka.I mene mi bese maticna ama maz mi me zapna nekoj prijatel mu zborel za Licovski da otidam za mislenje,posle tolku ubeduvanja ajde popustiv i otidov kaj nego i bez dame prasaat me zapisaa kako maticen.I posle toa mi bese sram veke dase vratam nazad.Licovski si bese dobar kako doktor ama sestrite katastrofa,i sega sum kaj dubravka remedika prekrasna doktorka
Ах жени, а замислете мене како ми е збунувачки од 23 март 16 недела до денес секакви дијагнози добив. Прво беше Гак на што не сакам да се навраќам, постелка долу, отворен цервикс, парчиња од постелка искачаат, ако добиеш крварење како менструација рачунај абортус е, за вечерта да добијам и во кревет да давам напони мислејќи се пораѓам па ај да си потпомогнам да не ме чистат таму. Го прежаливме и испративме бебево вечерта за да еве 5 недели подоцна е во ред. На ехо нема ништо, со вагинална сонда нема ништо, а со спеклум сум гледана два пати нема ништо..едино во цервиксот да не е внатре, мада Димчев и тоа гледаше денес, цервиксот го пратеше убаво на ехо Крварењето е прекинато, сега од мене искача темна крв или како крв со слуз. Активно да крварев уште како вечерта пред една недела веќе ќе бев искрварела до смрт. Се опуштив, џабе стресови кога све живо и диво поминав од гинеколози. Останаа трамсфузиолози ама првове ми викаат дека нема потреба.. Сите се окупирани со цервиксот а не со крварењето и пак има грешки. Најкраток ми измерија 2 вечерта со обилното крварење (си велам да не имало некој притисок од крвта на цервиксот, утредента ми рекоа или е крв или е инфекција ова што поминува низ цервиксот па тоа да не е причина да измери најкратко до сега). Денес нема отвор да покаже на крв или инфекција, па по некоја моја логика.. Во Чаир една 3цм, друга 2,4 и прва што ми предложи серклаж. Матичната од 2,6 до 3,3 ми мери. Не знам и јас се чудам, Димчев денес ми рече не е само да се пикне сондата и мери. Треба празна бешика, без притисок и прав агол, за ова едино ми гарантираше како најсигурен. А и на сликата од ехо се гледа тенка линија и мерките. Постелката е на заден зид и е како што треба горе качена. Ќе оставам на времето, како е пишано така нека биде, јас моето го направив максимално.
Се слагам дека не е само да се стави сонда, треба умешност во мерењето. Верувај му, сигурна сум дека не греши. Искрено верувам дека се ќе биде добро на крај, најискрено. А болки некакви имаш?
Добра е Билјана, јас сум кај Марија. Иначе не наплаќаат ради нивни насоки туку ради насоки од докторот. Јас ги пријавив со првото кога бев трудна, ме иритираше максимално секое одење 500че, од тогаш денар ми немаат земено.
Знам дека е по негови насоки. А знаеја дека ти пријави? Инаку сестрата со Марија што е, ми е срцка. Толку се смејам со неа и секогаш ми завршува работа или телефонски ако се јавам.
Па ваљда им кажале кој ги пријавил, зашто јас со име и презиме ги пријавив. После тоа имам црвена ѕвезда на картонот и ниедна наплата . Сестра Емина е топ, таа другата пуничката што е никад не крева на тел па ме нервира.
Taa debelkata visokata sekogas migi vadela zivcite,kei se javis po telefon deka si za iten pregled so problem,kemi kaze dojdi ke otidam i pred mene nekolku zeni cekaat i kazuvam vika ke cekas da pominat sitepa vikam ako gi cekam site kako se na termin zakazani pa nikad nema da vlezam na pregled.A emina super si bila sekogas
Јави се и кажи им податоци да те внесат во систем, за кога ќе одиш на преглед да не ти наплатат приватно, мене така ми објаснија.
Нормално ли е градиве еден ден да не ме болат друг ден да не можам да ги пипнам? 10та влагам утре. Па прв пат ми е вака. Обично брадавициве ме болеа доста, сеа чудно некако.
Не се секирај нормално е, тој ми беше единствен симптом во прв триместар, немав гадење, немав повраќање, па кога ќе престанеа да ме болат одма помислував свашта..