Jas porano gi piev koga kemi teknese,ama odkako migi prepisaa site vitamini vo sistina mi kaza doktor deka se pijat pred dase jade,mizes posle kafe slobodno ama ne posle jadenje ilk rucek.Barem jas taka sigi pijam kako mi kazale,sekoj razlicno.
Ќе умирам цел ден од мака во желудник, ако ги испијам на гладно. Конкретно пијам Премама, добар дел од сите витамини што ги има, се препорачуваат да се пијат за време на јадење или после. Ама секој си пие како му одговара. Еве пример јас два дена заборавам да се напијам
Јас витамините си ги распоредувам низ текот на денот. Ако после појадок земам метил б12, после ужина зимам метилфолат. После ручекот премама и вит д и пред спиење магнезиум и б6.
Витамините Б(сите) и Ц се витамини растворливи во вода, и се препорачува за најдобра апсорпција да се земаат на гладно со чаша вода. Другите витамини како Д , А, Е ,К се витамини растворливи во масло и за нив треба храна за да можат да се растворат и апсорбираат во телото.
Jas odsabajle prvo kegi ispijam vitamin d,Qoenzim Q10,metil folat.Pa ke izlizam b12.Kesi se napijam kafence kesi napraam smuti pa kesi go ispijam Imprylot pa posle pola saat Ester c.Pa posle 2 saati probiotik,i navecer pijam magnezium.Taka sega pravam,predhodno pred invitro na 2 pati posto poise apcinja vitamini piev
Извадок од упатството за б 12 витаминот, а важи и за сите б витамини "Деца и возрасни над 12 години: по една таблета дневно по појадок, по потреба дозата може да се зголеми на две таблети. Таблетата се става под јазикот и се остава да се раствори најмалку неколку минути или се додека потполно не се раствори". Вит ц па на гладно толку е јак мислам желудникот ќе го изгори. Али нејсе, секако секој нека си пие по свое убедување и како му одговара. Тука само споделуваме мислења.
Не дека е погрешно и после да се пијат, тука поради најдобра апсорпција е таа препорака. Секако има луѓе со осетлив желудник и пијат најчесто со јадење лекерства. Секако дека како е најдобро за секој така ќе си пие.
С Многу лекарства примаме и желидниците ни се осетливи, се бројам денови кога ќе може да одмориме од нив.
Јас пак со маките мои за мерки. Усно само сѐ е ок, одговара на неделите, никаков извештај. Дури ни во мајчината книшка не пишуваше. Се вратив на шалтер, влегоа да ја прашаат, ми кажаа нема точно инфо во моментов, ама сѐ било ок на прегледот. Многу ми е чудно. Државново во Австрија дефинитивно не е за паничари.
Ќе излезе македонсково здравство и не е така лошо а Шала на страна, штом не ти скренала внимание дека нешто отстапува не се сеќирај, значи е во ред.