Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    1.438
    Еве јас лежев 5 недели, јадев во кревет, станував само до тоалет и бањање зошто ми видоа слаџ во 18 недела и почнав да тропам од врата на врата и да барам совети. Тоа го направив дека ТУКА прочитав дека слаџот го крати цервиксот и дека членки тука пиеле ударни дози на Сумамед за да се исчисти слаџот. Еве кај мене 12 недели од тогаш цервиксот не само што не се скрати туку е се поголем и поголем, последно мерен 4,6цм, а слаџот ете кај мене се исчисти без ништо. А мојата психа, тешко дека сега ќе можам некако да ја оправам од цел тој стрес што го преживеав...
    100 пати си ветив дека форумов ќе го користам само за позитивни совети и читање позитивни искуства, ама памет изгледа не ми доаѓа.

На Madmozel84, Skyler81, baguf4e и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    9.201
    Јас после целото мое искуство и во бременост и со постпородилната, можам да кажам...бременоста не е болест. Освен во ситуации кога доктор ке каже строго лежење. Уживајте,пешачете. Пешачењето и активноста е најдобро што може да направите за себе и бебе додека сте трудни.

На Madmozel84, Skyler81, WhiteCat33 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.755
    Допаѓања:
    1.312
    Ве читам и сум уште поконфузна во однос на лежењето. Ете јас залегнав 17 недела сум, не дека бев претходно рашетана ептен но барем идев до продавница и на прошетка надвор по еден час со одмори. Но ми се појави тапа болка кај бубрегот и наутро исцедок со кафена крв. Константирано дека постелката која беше ниско до грлото сега го покрива грлото и формиран хематом. Мора мирување, прогестеронска терапија и вит ц. Е сега прашањето е што подразбирате под мирување? Докторката ми рече не кревај тешко, повеќе одмор и слушај си го телото. Јас од страв еве станувам само до тоалет и лежам цел ден. Дали вие со ваква дијагноза лежите цело време или барем станувате да си подготвите јадење, кратко прошетувате надвор и слично? И дали ви се кренала постелката со тек на време?

4. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.803
    Допаѓања:
    9.201
    Ова е веќе друга ситуација.
    Штом има крварење и хематом ке слушаш исклучиво доктори.
    Немам искуство инаку.

5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.755
    Допаѓања:
    1.312
    Секако дека само доктор ќе слушам, но конкретно ни она не ми нагласи колку мирување, иако ја препрашав рече не кревај тешко и мирувај повеќе. Затоа прашувам тука колку мирувале оние со ваква ситуација, дали строго мирување или повеќе лежеше но движење по дома, кратки прошетки до 15 мин надвор.

6. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.067
    Допаѓања:
    1.809
    Ubav sovet ti dale za ova slusaj samo doktori no jas, zboram isklucivo za mene ne bi sedela celo vreme bidejki i od toa ima posledici tuku nekoi sitni raboti niz doma bi pravela primer bi gotvela ili bi brisela prasina ili da peglam. Iskreno jas od doma ne bi izleguvala bez pridruzba na soprugot. Poarno mi e doma sitni raboti da izvrsuvam otkolku nadvor na prosetka.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    795
    Здраво женски, ве читам долго време и решив да се зачленам за да побарам совет. Дали сте имале период кога бебето не го осеќате? Привршувам со 29та недела, претходно ми беше многу активно и нонстоп клоцаше.
    Бев на дежурен вчера, ме проверија и на ехо и на цтг се е во ред. Денес уште помалку го осеќам, па ако може да споделите искуства.
    За жал благо не ми го раздвижува бебево. Пробано и вчера и денес.
    Мислам дека нема поента да одам денес пак со оглед на тоа што вчера вечерта бев.

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.367
    Допаѓања:
    22.951
    Има периоди кога не се осеќаат. Пробај размрдај малце стомакот.

На marrisa му/ѝ се допаѓа ова.
  9. plava.90

plava.90 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    555
    Штом е направен преглед не се грижи.
    Некогаш се активни некогаш несе осеќаат.
    И јас иста ситуација имам.

10. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    795
    Ги пробав сите совети и од докторот благо, кафе, лежење на лева страна. Вчера се размрда на цтг многу бидејќи претходно се расплакав пред да ме прегледаат. Веројатно што се вознемирив и бебето реагираше. После тоа дома исто, сабајлево одвај приметни слаби удари само неколку пати. Се надевам дека се е во ред, дека многу активно бебе имав.

11. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    587
    I mene doktorkata mi rece poveke da miruvam, da odmoram, da ne krevam tesko. Na boleduvanje ne me stavi zaradi toa sto rece so mnogu od trudnicite sto bile na boleduvanje imala kontra efekt od zalezuvanje i potoa drugi posledici. Vaka kako sto imas pisano isti sovet sme dobile. Mislam kaj tie sto mora miruvanje strogo toa bi go potencirale toa. E sea neznam tuka i vozrasta kolku i sto ima vlijanie i predhodnata fizicka aktivnost.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    587
    A sto e toa слаџ?

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.752
    Допаѓања:
    77.105
    Најверојатно таква позиција има фатено, каде мрда со раце и нозе ама накај грб. Ми се случува и мене.. да е преактивно, па да го нема ич...

На Bella Nella, merriel0, marrisa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    936
    Допаѓања:
    1.275
    Ова е веќе друго..сепак има индикација за строго мирување. Јас на твое место максимално би се штедела и апсолутно би го слушала докторот.
    И јас имав 2 пати по 2 дена каде воопшто не го чувствував, ниеднаш, а инаку не прекинува со удари и вртење. На ехо си спиеше супер беше се.
    За понатака ми рекоа како ќе расте ќе има се помалку место и движењата би се намалиле поради тоа.

15. LadyX

LadyX Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2012
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    4
    На колку дена ви закажуваат цтг?

16. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    1.539
    Denes vlegov vo 37ma nedela i cel den od sabajle imam blagi menstrualni bolki ama konstantno. Ne se na interval i nemam stvrdnuvanja na stomak samo blagi menstrualni bolki. Na nekoja od vas i bilo vaka?:^)

На Bella.alleB му/ѝ се допаѓа ова.
  17. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Немам утрогестан, до понеделник да пијам дабростон? Сите проблеми за викенди/празници ме фаќаат. Нели дефицитарен е, свекор ми не го нашол. Звонев по аптеки никој не крева, ќе пробам утре. Ако не до понеделник барем дабростон да пијам? Утре да одам до клиника само за прашањево, не ми се оди па некоја ако има искуство.
    Мене ми ги давале за замена ама..

18. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.755
    Допаѓања:
    1.312
    Исто проблем и јас имав вчера. Во паника додека да најдам утрогестан и пишав на докторката за замена. Рече crinone gel како замена, еднаш на ден се става, навечер. Инаку и маж ми го сврте цело Скопје, најдовме само во аптека Мери. Провери таму ако уште работи. Исто членка ми пиша дека имало и во Зегин на бит пазар.

Последна измена: 4 мај 2024
  19. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    И јас терам 37ма .. и секој ден имам менс. Болки цела недела еве..тек вторник сум на прво цтг и ќе сум еден ден во 38ма само...

На снежана2023 и Bella.alleB им се допаѓа ова.
  20. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    1.539
    Jas sum na 10ti na prvo ctg, polna 37ma ke bidam togas. Ajde pisi kako ke ti pomine prvoto ctg :)