Skrining e zadolzitelno, se pravi obicno vo 12 ta nedela, odma posle skrinigot te prakjaat da ti zemat krv za prisca, a prenatalen e po zelba, ili dokolku nesto se somnevaat doktorite pa ti preporacuvaat prenatalen za da se sigurni. Obicno i nad 35 preporacuvaat prenatalen. Ama sepak nemoze sekoj da si dozvoli bidejki e dosta skapo.
Prenatalen bi pravela zosto imam 36 god.Se sto kemi kaze doktorot ke napravam,ama sega citam i za priska pa neznaev deka i taa treba obavezno dase napravi.Ama kolku sto gledam ne e skapa okolu 4.000 gkedam pisuva avicena taka da ke napravam i toa
Зашто авицена, оди си на гинекологија без пари е. Не е задолжителна приска. Скрининг е. Ама иди си на гинекологија, зашто да даваш 4000.
Не е задолжителна приската, јас правев пренатален и др рече нема потреба од приска. Скринингот во 12та си го направив.
Подобра, многу подобра во секоја смисла За недела дена сум на преглед, па се надевам и бебето е како мене. Блиску ми се бременостите, ама не паметам убаво. Се си мислам првото повеќе беше активно и во оваа недела беше погоре, баш во белешки имам пишано дека било преактивно како хајлајт на неделата. Утре 23недела, влагам во 6 месец а удари сеуште само долу, еднаш благо осетив погоре. А после 20 недела се качуваат накај пупакот, не ми е јасно. Може таква позиција има, знам главчето и е меѓу лев препон и средина, а другото не знам. И со првото вака ми беше уште од старт долу позиционирана главата на грлото и не мрдна, цело мислев ќе ме зезне ќе се сврти баш кога не треба
Слушај си го Докторот што ќе ти каже и советува. Јас ниту со првото, а ни сега немам правено приска. Ама правев пренатален.
Ако правиш пренатален немаш потреба да правиш приска. Пренаталниот ти е сосема доволен и многу прецизен, за разлика од приската која често дава погрешни резултати и многу ги има од памет извадено. Јас правев скрининг и пренатален, приска не.
Јас сум 30 недела па долу си го осеќам многу често, прва бременост ми е, не ни знам каде треба да го осеќам. Битно подобра си со стомачните тегоби, супер.
Девојки магнезиум до кога пиете? Негде прочитав веќе после 36та недела не се препорачувал. Јас уште не сум 36та ама потсвесно веќе почнав да го заборавам и кога пијам кога не
Мислам дека не би можела без магнезиум, ме фаќаат грчеви во сон и со него, а можам да замислам па што би било да не го пијам.
A jас се осеќам како џабе да го пијам и затоа почнав и да го забушавам сега на крај.. Никогаш немав и немам грчеви, од почеток ради реда го зимам..
Ако немаш потреба може и подобро да не го земаш веќе, ама сепак со доктор види што ќе ти каже. Јас пред 36та пиев по две кесички ради контракциите, од 36та навака по една..