Јас во вторникот барав во сите Зегин, сите Еурофарм и сите Виола, никаде немаше. Дефицитарен бил секаде. На крај ми смени докторката со по 2 таблети Дабростон дневно.
Vlezi vo zegin eurofarm neka proverat vo computer dali imaat negde rezerva ma da tesko ...jas barav nemase nikade I mi gi prekina doktorkata ..
Немаш нигде. Низ цела Мк. Нема ни Србија, едино знам Црна Гора дека имаат, другиве соседни земји не знам. Нема да има некој период, прават некоја измена. Побарај по фб групи некој што има дома а не му треба или барај замена од матична.
Zamena imaat Ciklogest,jas lani stavav utrogestan 2x2,sega stavam ciklogest 2x1 pojaki se i se isto mnogu dobri
Дали во 29+ е нормално да се чувствува удари на бебе баш во препони, удари во бешика и често мокрење? Има и движења во висина на папокот
Да, зависи како е свртено и каде е постелката. Јас осеќам удари и долу, и странично десно и скроз горе над папок. Баш се чудев пред некое време. На ехо се виде дека е свртено вертикално, со глава нагоре, газе над бешика и кренати нозе накај половина. Затоа секакви удари.
Mene me pecka dolu, imam kako grutčinja povekje, i temnovioletovo e i ispaknato mestoto, usnite, kako topčinja, me češka... Brisevi sekogaš čisti bile, iscedok nema, miris nema, veni li se što li se? 27 ned denes
Девојки 31 недела сум. Немам никаков проблем баш, се е во ред млада сум, природно зачнато,цервикс 36, скоро бев настината ама сега сум океј но матичната ми кажа да примам сега инекција за зреење.. Ја прашав зошто. Па немало проблем ако си ја примам, само придобивки.. На 300 ума сум сега не знам дали да одам на друго мислење.
Јас не знам шо и е на мојта матична... Мм вели како може така мора да има причина и се исплашивме малку. Ке идеме на второ мислење нс приватно..
Со првото исто и мене Доктор ми предложи да примам инекции за зреење, ми рече немаш никаква штета од нив само придобивки. Во случај да дојде до предвремено породување. Јас иако имав историја на 3 спонтани претходно, имав скриен шеќер на граница и понекогаш ми се качуваше притисокот. Ама и мене кога ми кажа така, јас се испаничив мислев со денови дали е добро да ги примам или не. И на крај ги примав... Сега еве надвор од Мк сум, и кога бев на контрола Бабицата ми имаше запишано што следно треба да проверувам и исто ми ги имаше пишано инекциите за зреење ако сум сакала јас мој избор. Плус предлог да се вакцинирам за од корона ако сакам. Не паничи да мислиш дека нешто лошо е па така ти има кажано, ама оди си и на второ мислење чисто да си бидеш ти мирна. Претпоставувам дека чисто така ти ги има предложено, штом немаш никаква индикација за предвремено породување.
Барем ти има предложено инекција за зреење на плодот. Мене ме испаничи матичната лежи одмарај, никаква активност, за да истрпиш барем до 36та. Нит цервикс ми измери нит ништо. Во понеделник одам на второ мислење сеуште незнам кај ми е главата од четвртокот. Не ни знам кај да одам за второ мислење.
Девојчиња, смеам ли на стоматолог да идам за чистење на непцата, штетно ли е нешто за плодот? Воспалени и натечени ми се од едната страна и цела страна ме боли...
Мене ми кажаа исто да одмарам за да стигнеме до 36 недела, исто без мерење, според мене од моето кажување за ‘лажни контракции’ односно стврднувања уште од некаде 26 недела докторот го асоцира дека е можно да се случи нешто предвреме, не ми предложи строго одмарање но да се трудам да не сум многу активна што на некој начин и е логично за средина/крај на осми месец. Не испаничив воопшто, не носам веќе тежок пазар од маркет сама како што знаев до скоро, и внимавам малку повеќе од претходно на работи на кои претходно не пазев многу. Во која недела ти го предложија мирувањето, јас сум 33+.
Vcera i pishav na edna devojka od forumov, apteka medico point vo gjorce imaa 1 kutija (ako ne ja zele) Imate broj na net, javete se
Јас мислам дека стврднувањата нема врска со предвремен... со првото бев иста ситуација. Зреееење и како што рекоја така исоадна 36 се роди со лежење... ама имав омекнато грло , скратено, зрела презрела постелка од 32 недела сето беше.. и рекоја се се должи како резултат на некоја инфекција.. бактерија...и тоа доведува до предвремен...
Мене искрено ништо не ми е јасно од ова што пишувате тука. Не можам да сфатам зошто да се одмара ако нема индикации за тоа? Нормално дека нема планини да искачувам, ама да лежам дома без никаква индикација, јас стварно не можам да сфатам. Што е со циркулацијата во тој случај? Нели се препорачува движење во поодмината бременост баш заради циркулација, за полесно породување. Кога станува збор за стврднувањата, и тој момент не можам да го сфатам. Кој доктор ви кажал дека стврднувањата не се нормални во бременост? Јас ги имам уште од 18 недела и никој не ми рекол дека тоа е индикација за нешто... Сеа испаѓа дека тука нешто паметувам јас, ама стварно мн иритантно ми е кога ќе прочитам дека доктор рекол лежи, а нема причина, или имаш стврднувања, иди на дежурен или еве членката што имаше пишано прими инекции за зреење, а нема индикација... Матичниве ако толку се плашат да ја работат нивната работа ич нека не ја работат. На што личи тоа сеење страв кај пациентките, па ај лежи си за секој случај. Што е со жените што одат на работа до термин и што вежбаат цела бременост? Доктор треба да препозне кога има реална причина да се реагира а не ај за секој случај заковај се за кревет. Тоа лежење без причина и за секој случај знаете ли што и прави на психата на долг рок?
Јас 24та недела бев на ЕМГ за следење на грчеви и контракции и ми зголемија магнезиум на 1500 на ден. Баш таму се случи да имам грч на долниот дел од стомакот. И се потврди тоа дека не паничам безвезе. Во меѓувреме имам менструални болки кои матичната ги асоцира со моментот што јас сум 150 а мм 190 и као демек големо ми било бебето, ама ми нема врска зашто бебле одговараше скроз на 29та недела. Од утре влегувам во 30та недела.
И мене не ми е јасно, здрава права, прва бременост, без предходни компликации од прва останав трудна. Дури како на шала ме сфаќаат ... Скроз ми нема смисла тоа што ме испопаничи вака. А ни цервикс не ми измери, нит пипна грло.
Јас правам разлика помеѓу одмарање и лежење, одмарање ми е да не се многу заморувам, лежење кога ќе препорача доктор е веќе нешто поалармантно, во мојот случај беше да одмарам повеќе дљ не се заморувам, одам на работа, по дома цело време нешто средувам, син ми го зимам од градинка, си возам, но не се заморувам многу. Докторот ми е многу искусен доктор со многу искуство што ми ја води бременоста, не матичниот туку во приватната докторот што ќе ме породува и му верувам 100% и го слушам 100%. Со првото се породив 37+6, без нешто повеќе одмарање. Стврдувањата се контракции на матката за припрема на породување, никој не рече дека не се нешто нормални, напротив знам и ми кажа докторот од сам старт кога ги добив дека е нормално, во првата бременост ги немав. Повеќе одмарање пак ќе кажам според мене е во ред препорака во поодмината брменост, лежи е препорака со некаква индикација за тоа и е различно. Заковување за кревет во мојот случај не беше спомнато воопшто, ниту пак лежење. *едит: после моето кажување дека сеуште ги имам стврдувањата ми го спомна одмарањето, но не ми кажа дека заради тоа ми го спомува, јас така си поврзав, во ниеден контекст немаше муабет во стилот ‘заради нив одмарај повеќе’