Некоја да примала дитепер вакцина ме интересираат нус појави дали се појавуваат, јас треба да примам утре поради тоа што кај детево во одделение има едно заболено но некако сум на два ума матичната ми вели може само да се јавам во центар за јавно здравје да ме упатат во диспанзер.
Kolku sto znam vo nekoi od evropskite zemji po protokol e da ja primat ovaa vakcina posle 35 nedela za da bide zastiteno bebeto koga ke se rodi vo prvite meseci dodeka da mu se dade vakcina. Edino kolku sto imam citano taa vakcina za bremeni e kako poprocostena vo odnos na klasicnava. Ama dali kaj nas ima takva neznam
Магарешка кашлица т.е. пертусис Ќе се јавам прво да ме упатат но ме интересираше конкретно за нус појави да не има.
Дали некој имал константна мачнина и гадење без повраќање во прво тромесечие.. Само кога спијам и јадам не ја чувствувам мачнинава, буквално цело време е присутна... Не знам што да земам да се минимизира колку толку
Јас имав така од 5та недела, 24/7 гадење.. не можев да спијам.. и после во 7ма повратив еднаш. И пак гадење 24/7 па во 9та исто повратив пак. И после пак гадење 24/7… за во 11 та на крај да завршам на инфузии од повраќање наеднаш од ништо без престан. И во 12 та 80% се ми се намали наеднаш. И еве во 13та скоро ништо немам така од време на време знае да ми се згади ама процветав… иначе ништо не јадев до 12 та.. мене млеко ладно ми помагаше, исто јогурт на почеток, и цвакање мастики најобични орбит. Друго ништо. Од благо уште полошо ми беше, и од цитрусни сокови бетер ми се гадеше.
Многу гадно чувство дури мислам подобро да повратам а не вака да ме држи константно.. Од благо и јас приметив дека исто ми е полошо, пробав сега во вода малку лимун да ставам ама почна како киселини нагоре да ми идат, само со оние квики малку ми поминува ама па не можам да јадам тоа цело време. Ќе пробам и јас со млеко/јогурт може ќе ми помогне и мене колку толку да издржам дур не ги снема целосно
И јас си викав барем да повратам, ама не можев, па после коа повратив си викав налет боље да ми се гади… Али психички ме исцрпуваше гадењето.. ама еве помина конечно. Ај може тебе нема да те држи толку. Јади тоа што не ти смета, квики или било што не се мисли битно јади си.
Јас бев таква. Да повратев мислам ќе беше подобро, ама само еднаш повратив и тоа од секрет што имав. Полошо никогаш не ми било. Едвај за до тоалет станував. Траеше некои две недели и магично прекина.
Sekogas moze da se javat nus pojavi poznayi i nepoznati, ama muabetot mi bese deka za zapad e praktika i protokol da se prima ovaa vakcina kaj trudnici i deka ne e nesto novo. Zatoa ti pisav da ne se sekiras
Што смеам за болки да се напијам? Имам интензивна болка доле десно, како напад на бубрег. Земав дупла доза магнезиум но не стивнува.
Немора да значи дека и тебе ќе ти биде така, не се плаши, и мене е дна деугарка ми рече до 5ти месец глава неможела да крене од шоља, па еве јас во 12 та веќе 80% помалку имав симотоми, еве и Биби ти спомна кај нејзе само две недели. Не се секирај, избегнувај храна што ти смета, внесувај си само тоа што ти сака душата и го поднесуваш, малку лош е тој период ама ќе помине, верувај. Побарај и антиметил, на некој и тоа му помагало, мене лично не.
Матичната ми рече следен преглед цервикс да измериме, ама не ми текнува дали рече 16та недела. Во која недела е најдобро да закажам?
Толку бев точно кога ми измери прв пат. И сега крај на 22 ра пак ми измери. Ми вика слободно и Водно можеш да го искачиш. А јас пустата на 5 та скала душа во мене немам. А на рамно можам да одам и до Велес пешки.