Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. LaViCa. 08

LaViCa. 08 Истакнат член

Прв пат 28 недела ми беа на граница послем тоа правев пак покажа исто ми беа 2200 и сега матичната ми рече трет пат да правам другата недела ако покаже пак исто или слично ми рече ќе мора под терапија да бидам..Ако е се ок може нема да треба повторно да се испитуваат.

2. ina..ina

ina..ina Истакнат член

Kontrolniot eho pregled posle poroduvanje e so obicno ili vaginalno eho?

3. nancyyy

nancyyy Истакнат член

Јас во прва бременост ме прати во 7ми месец да проверам, ми беа високи и скратено време и пробав со аспирин ама ништо после примав 5 недели клексани
    Сега во втора проверив мутации и д димери беа за никаде и примав 2 месеци клексани плус метил фолат со метил б12 заради мутациите сега ми ги стопира клексаните ама си пратам д димери на 15 дена или месец, сега ми се лоши мислам дека пак ќе ми ги препишат.
    Ако види гин. дека има потреба од проверка на д димери и хемостаза ќе ти каже, пример ако има лакуни, или помало е плодот од што треба во неделите, или имаш проблем со тромб- вени на нозете, тоа колку што знам
    Инаку во бременост се случува тромб и да се високи д димерите и ниски времиња
    И мислам дека секој човек си има барем некој мутации ако си испитува

4. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Димери и хемостаза и тоа имам упат за следна недела ќе проверам.
    Јас сум со аспирин уште од месец дена пред бременост. Ми кажа др. дека ќе тераме до 28 ма недела со него.

5. nikja

nikja Истакнат член

Jas ovaa ja imam pieno pred da ostanam bremena.Jas sum seuste rana bremenost neznam dal smeam ovaa daja pijam.Ke prasam pak vo apteka sto kemi kazat,a za caj ke zemam susena brusnica pa keja varam kako kompot ka kraj kraeva i vo nutri bulet ke izblendiram i kako sokce

6. nancyyy

nancyyy Истакнат член

А зошто си на аспирин?
    И која недела си сега

7. Laura7

Laura7 Истакнат член

Ако прашај, но д- манозата е дозволена во бременост било од која и да земеш и на неа е нагласено дека може. Нема штета од неа во било која фаза од бременоста.

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Сега сум 24 та. А аспирин почнав да пијам, по препорака на др. пред да останам бремена во комбинација со метилирана фолна и Б12. За месец дена откако почнав со таа комбинација останав бремена, после три години.

nancyyy likes this.
  9. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Девојкии помошш, знам пред некое време зборевте за креми за стрии. Мене сега после пораѓај ми се нспрсви лом стомакот и кај нозе. Имам како лилакови модри стрии уште свежи, некој совет што да мачкам.

10. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Eucerin ke gi izbledi za kratko vreme. Moj sovet ne probuvaj so drugi eucerin e isprobana rabota.

11. mariz

mariz Форумски идол

Rilastil :) Во Еурофарм ги има, а за др аптеки незнам.. Баш од такви црвени, јас со никакви бев после некое време :) Таа е и за постоечки стрии и за лузни...

sani99 likes this.
  12. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Имам Еуцерин викаш тоа да си продолжам

13. sani99

sani99 Популарен член

Можеш во лп да ми пуштиш слика да си чувам за недај боже после пораѓај :D

14. A.a.gj

A.a.gj Истакнат член

Женски какви коритца и подлоги за бањање имате земено за вашите малечки?
    Кои се најисплатливи и најпрактични да се земат ..?
    Да се спремаме малку по малку...

15. skopski_ednorog

skopski_ednorog Активен член

Elevate your dating game with the top site for hassle-free connections.
    Dangerous liaison. Looking for a partner for risky dating
    Genuine Ladies
    Outstanding casual Dating

16. CvetCvet

CvetCvet Популарен член

Ќе се крене не се грижи, како расте бебе ќе се крева, само колку можеш повеќе одмарај.
    Јас имав крварење во 19 недела, не можеа да најдат од што е, освен што постелката беше долу и само минимално го покриваше цервиксот. Докторот ми рече тогаш мали се шансите да се крене ама не се знае никогаш, па наредната контрола во 22 недела(втор скрининг кога правев) беше крената скрос горе и еве терам 28+ недела уште си е горе без проблеми.

blackdeath likes this.
  17. CvetCvet

CvetCvet Популарен член

Девојки некоја од вас што упеала преку матичен гинеколог да закаже на трансфузиологија со приоритетен упат под која шифра ви закажале?
    Сега бев кај матичната не може ни приоритетен да ми издада, бидејќи термини слободни нема.
    И дали знаете каков е тој 24 часовен упат?

nikja likes this.
  18. nikja

nikja Истакнат член

Odi preku opstiot maticen i on moze dati dade prioriteten upat.Neznam zosto ama maticnive ginekolozi nemoze da davaat upati.

CvetCvet likes this.
  19. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Пред 10 дена бев на втор скрининг и тогаш докторката што ме гледаше рече дека се' е добро.
    Денес имав закажано термин и јас незнаев за што точно се работи.
    Повторно кај докторка да се објаснувам зошто примам клексани и какви се тие генетски мутации и зошто првиот пат се имам породено царски кои биле причините.

Повремено имам висок притисок, кога осеќам болка во глава знае да ми се качи и кога мерам ако ми е покачен пијам метилдопа од 250мг.
    Ама не пијам секој ден бидејќи кога ми е нормален е 120/80.
    Со првото кога бев бремена исто од средина некаде на бременост почнав да ги пијам.
    Сега во болница ми измерија 143/93 искрено бев и под стрес не ни знаев за што ме викнаа таму.
    Кога ме праша што апчиња пијам, неможам да ви го опишам изразот на лице кое го направи и загрижено ме праша дали стварно метилдопа имам пиено.
    Велам во Мк знам тие се дозволени за трудници не сум ни прва ни последна што ги пијам.
    Од тука и паника се створи и ми рече наредни 3 недели да мерам сабајле и вечер и да запишувам и ако имам проблем покачен притисок да не ни пијам апче туку на нив да се јавам.
    Од тука зема викна уште една докторка, претпоставувам што е стручна да гледа на ехо.
    Колку што разбрав ми рече да види протоците дали се добри за бебето.
    Го мереше и беше помало, ме водат нели според послдна менструација и од утре треба да сум 23 недела.
    Пред 10 дена беше 341гр, а сега е 460гр.
    Ми вели мало е бебето и контрола за 3 недели да видиме како напредува и дали расте.
    Нешто спомнуваше уште е во граница не е екстра мало, најубаво на следна контрола ќе се види бла бла.
    Луѓе цела се испаничив...
    Јас имав само еден незаштитен однос на 29ти Декември и ете вроди со плод.
    Кога сметам од тоа дато 29ти таман ми се фаќа скоро 22 недела да сум.
    Сега цела сум со прашалници дали е добро и ќе пукнам до следна контрола.
    Посакувам да сум во Мк и таму да си водам бременост, ептен ми е стресно ова.
    Ми се плаче сега :(

20. alb

alb Активен член

фала мила. денеска бев на контрола прво ехо ама ништо не се виде изгледа рано е не знам баш се загрижив

nikja likes this.