Следи си ситуација... Јас немав ништо со недели и вчера лежејки осетив нешто чудно со стомакот ама ај си викам мрда, прета океј си е све. И маж ми ми заврти требаше да излеземе на ручек и да се исправам од лежечка во седечка сфатив дека грч јак ме има стегнато. Стомакот камче, испрчен напред, цел ме болеше... контракција. Ама па во апликација читам нормално е бракстон да се осеќаат во третово тромесечие. Ме пушти по 20тина мин, па добра сум од тогаш до сега. А кичмава па ме боли од 17та нед... особено после повеќе активност и на крај од денот... Да не си се преморила и ти? А штрецања доле и јас знам да осетам, ама поретко... 28+6 сум..
Ме пече кожата на горниот дел од стомакот од десна страна под градата. 32+ сум иначе. Некоја со слично искуство?
Истоо и јас лево пфо града ме пече, мислев стрии да не се ама не се, како растегната кожата таму ја осеќам ама не е, многу чудно и безвезално хаха. Болките ниско ми престанааа и сеа пак чувствувам у јајници болка. Кој ке издрже до утре...
Ne go davaat za gestaciski, za dijabetot sto se pojavil vo bremenost. Ti si go piela i predhodno neli radi insulinska rezistencija? Ovoj gestaciskiot posle poragjaj se sreduva. Se javuva samo vo bremenost.
А болат ли тие Брекстон контракции? Јас на пример денес се изнервирав и ми се згрчи стомаков ко да сум вежбала стомачни, под гради ми е камен и ми ги бутка органите надоле.
Клечев да земам нешто, изгубив рамнотежа и паднав. Удрив малце на задникот и кичмата на плочки. Сега паника ме фаќа дали бебево е ок. Не беше многу лошо ама прв пат ми се случува. Имаше некои кратки и брзи удари ама сега не мрда воопшто и почна да ме боли кај десниот јајник. Немам опција денес да појдам на дежурен, па дајте некој совет.
Па чудно е, ко менструална болка и како тегнење нанапред или надоле... и во моментот стандард ми е стомакот скаменет, мн тврд, па и боја има сменето (ко розевкаст). Ме згрчи и сега пред пола саат, пак на лежење Многу ме влече оваа цела недела и ми тежи, а кај ми е крајот @marama касни благо и легни на страна... Ако не си го удрила мешето, нема да му е ништо. Јас во 8ми месес со првото паднав од скали и удрив на дланки и колена јако ама меше спасив... Они се убаво заштитени, не би требало да му е нешто. Лежи одмарај, врткај се лево десно на грб повремено..
И мене ме влече надоле и ми тежи, како прејадена се осеќам, а не сум, изгледа тоа е, еве неколку саати сум стегната и лежам и не ми поминува.
Ја се да легнам и станувам да си довршам недовршени работи Пак ме згрчува и тоа неубаво некако ме фаќа и пушта сега и се наежувам Кога ме држи долг грч полабава сум, дека знам вистинските фаќаат и пуштаат секундарно. Претерувам по дома од вчера со работа, може и затоа вака...
И јас завчера Изгледа се сврти 360 степени бебево. Ми се измести цел стомак, се познаваа кофчиња Може грчевите од тоа...
И јас еден ден, негде накај 29 недела мислам дека го осеќав вртењето на бебето буквално и цел ден цркнав од стврднувања. Сега периодов поарно е, не се толку чести. Ај и јас да се урочам
Здраво девојки има ли некој од вас искуство со примање на клексан. Прочитав дека ги рефундираат 70% од средствата, ме интересира каква е постапката и што документи се потребни. Убава вечер
Јас ги примам по два на ден. За рефундација ти треба прво извештај од специјалист на трансфузиологија на клиника потоа фискални сметки и сметкопотврди од аптека за купените клексани и извештај/потврда од матичен гинеколог дека ти се примени сите инекции. Барање за рефундација(на сајтот на ФЗОМ го имаш) и копија од трансакциска сметка. Она што е битно е клексаните да ти се купени со датум на истиот или наредниот ден од денот со кој ти е извештајот од трансфузиологија.
Сите сме на клексан . Специјалист на државно (од ГАК или ИТМ) ти препишува клексани да речеме 30. Одиш ги купуваш во аптека по цена од 250 денари, со датум на фискална ист или после датумот од извештајот на специјалистот, земаш и сметкопотврда. Откако ќе ги примиш сите 30, земаш потврда од матичен гинеколог дека си примала 30 клексани од тој до тој датум. Пополнуваш барање за рефундарицја од ФЗОМ и заедно со оригинал сметка и сметкопотврда, оригинал потврда од матичен, извештајот од специјалистот, копија или оригинал и копија од трансакциска поднесуваш во ФЗОМ. Максимум после 1 месец, ти враќаат пари со тоа што го пресметуваат 170тина денари по инекција.
Jas pravev i drugite isto kako 12ta nedela ama imase indikacija kaj mene. Ako nemas nekoj simptom na zgolemen sekret, boja, miris togas samo streptokoka
Kakov sekret e indikacija? Jas imam proziren, beluzlav, ama celo vreme mislam deka e normalno takov sekrer. Go imam cela bremenost, sega e malce zgolemen.