Преку агенција немаш потреба. Букиг ти е добра опција затоа што не можат да те зезнат. Директно таму да се јавиш ке ти спуштат цена, ама може и да те зезнат.
@Компир Манџа @MilaSs12 значи најдобро е преку букинг , се плаќа со картичка и дали треба да ми стигне маил и кога ќе одам таму само треба да се покаже идентификација и меилот од букинг ? Прв пат ќе резервирам па не сум упатена баш. И дали е сигурен сместувањето бидејќи патот ми е само 4 часа и не сакам да одам на ризик.
Можеш со картичка да платиш ама можеш и таму. Ептен ретко се случува да мора да платиш однапред преку букинг и не рефундираат средства. Се останато се откажува до 3 дена пред датумот закажан без доплата. Картичка ти треба да пишеш за да повлеат средства доколку не отидеш а ти стои резервација. Стига меил и код од резервација. Ама знаат тие си следат кој резервирал, никогаш не барале, само има кажувам.
И директ кај газдите да резервираш, па и однапред некој минималрн капар да им пуштиш ти е сигурно сместувањето. Зошто би плаќала повеќе преку букинг и плус цела сума однапред ако недај боже ти излезе нешто нрма враќање, а вака кај газдиве директ можеш за друг термин да договориш, преместиш и слично. А за контакт до нив 90% ги има на гугл, не е ништо проблематично
Да, се плаќа со картичка. Откако ќе платиш ти стигнува мејл и таму имаш ПИН и со тој одиш на рецепција да се чекираш. Е сега треба да видиш како е опцијата за плаќање. Јас имам многу резервации направено преку букинг во странство и сите биле различно. Има опции да ти ги задржат парите од картица за да не можеш да ги користиш, а тоа е како гаранција, па после си плаќаш во сместувањето, имаш опција да платиш со картица веднаш, а имаш и опција да не плаќаш ништо без да ти ги задржува пари и таму на лице место да си средиш се. Ако нешто не ти е јасно со некое сместување, пушти ми го во порака, ама мислам дека ќе се снајдеш, не е толку комплицирано. Најважно од се е што букинг стои позади тебе за несакани случки, проблеми со смесрување и рн. И редовно читај ги коментарите на сместувањата.
И јас би сакала да знам , доколку некој патувал до сега . Јас ќе одам на 13ти Мај со jungle tribe во мексико , па ќе споделам искуство
Извини на мојот мн задоцнет одговор. На Малдиви бевме крајот на Ноември(сезона им е од Ноември до Мај) Бевме сместени во Мафуши, тоа е мал остров со локално население. Не е стандарден одмор, само лежење на плажа и сончање, би рекла повеќе авантуристички. Имате можност да пливате со желки, ајкули, манти, да храните раи, да ловите риба, да уживате на sandbank. Индискиот Океан е богат со животински свет, така што за snorkeling е идеален. Плажите се песочни, океанот топ, баш како сликите на интернет. Најголем впечаток ми остави гостопримливоста на локалците. Е сега има еден ,,проблем'', на Малдиви е забранет алкохол, но има начини да се стигне и до него. Ако ви треба повеќе инфо, слободно прашајте.