Jungle Tribe имаат добри понуди. Пола престој сте на источниот дел од островот сместени во Паџе, и шетате на тури. Маана на оваа страна на островот е што има изразена плима и осека и водата може да се повлече и до неколку км. Не може да се плива цело време, ама се шета на излети низ островот и ќе посетите многу интересни места. Водичот точно знае кај може да се оди и што може да се види, па ќе ве однесат на преубави места и вреди да ги земете сите излети што се понудени. После тоа се оди на север во Кендва. Таму сместувањето е супер, плажата е преубава нема плима и осека може да се бањате кога сакате, да шетате и слично.
Само што се вратив од Истанбул, бев со тура со две ноќевања, па да споделам мое искуство. Бев со Escape travel и можам да кажам дека се разочарав. Прво се шокирав што водичот зборуваше на бугарски јазик и се мачев да разберам што зборува, иако имам некое мало познавање. Не е во ред македонска туристичка агенција да нема водич кој зборува на македонски јазик. Повеќе од половина од приказните не ги разбрав. Последниот ден наместо да имаме 2 и пол-3 часа шетање во шопинг мол (како што пишуваше во програмата), ние имавме час и половина, од кои половина час ти треба за да се качиш на третиот спрат и да одиш во тоалет, бидејќи тоа ти е единствената прилика. Во останатиот час што попрво. Пишуваше дека се пристигнува во раните утрински часови во понеделник, а пристигнавме во недела во 23:00. На крајот на денот, да знаев дека ќе биде така немаше да земам дополнителен ден за одмор, за да си го седам безвезе дома.
Има дефицит на туристички водичи, па најмуваат од Бугарија. Иначе најубаво е во сопствена режија да си одиш.
Јас бев пред неколку години исто со нив, уште ли соработуваат со таа? Колку што ми е останато во сеќавање, жената е локален водич. Турчинка, живее во Истанбул ама знае бугарски. Нас водич од агенцијата ни беше Бојан, млад и многу фин, културен дечко. Баш си направивме муабет со него, рече дека цело лето е таму и многу добро го знае Истанбул, па дури и турски одлично збореше. Затоа и не разбирам која беше потребата од женава што збореше бугарски. Иначе, не се единствена агенција со таков принцип на работа. Со друга агенција бевме за Будимпешта, во автобус имаше придружник од агенцијата, а за таму исто локален водич, Србин што живее во Будимпешта и збореше на српски. Не знам, немам ништо против агенцииве, баш мислам дека ја работат една од најубавите професии. Ама, сепак имам мислење дека човек поубаво и поквалитетно ќе помине во своја режија. Да патуваш преку агенција се исплати едино да искористиш поевтин превоз + смештај, а за шетање не, во никој случај не се исплати. Прво ставаат нереални и превисоки цени на факултативни излети, а реално ништо нит ќе видиш како што треба, нит па ќе го доживееш градот. Метрополи како Истанбул, Будимпешта, Виена, Париз, Рим, не се шетаат за пола саат и не можеш да ги доживееш ,,панорамски". Ја стварно убаво си поминав, не викам не, далеку од тоа дека беше лошо, ама не можам да кажам ни дека сум го осетила градот, зашто сѐ беше на брзање.