Турско кафе - дали пиете и колку често?

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by marich, Nov 18, 2015.

1. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

Пијам само по 2 дневно после доручек и ручек без шеќер

2. Arthur

Arthur Популарен член

Ne pijam ni tursko ni bilo kakvo drugo kafe.....ne mi treba ni na sabajle ni preku ostatokot od denot....stanuvam i odma se rasonuvam:makeup:

martine and zuto like this.
  3. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Не сакам турско кафе, а консумирам секаков друг вид, најчесто комбинации и варијации од Nescafè.
    Често експериментирам со кафето и додавам и зачини некогаш, па го мешам и со чоколадо, зависи од тоа како ќе ми текне во даден момент.

crazylady likes this.
  4. Slatkarka94

Slatkarka94 Истакнат член

Јас пиам обично две на ден или еднаш у денот ептен ако не дојде лај мене некој али обично секој денн сум со луѓе па така да по две три и ми станува само зависнот у 16часот обавезно пиам кафе навикната сум тогаш а за да ме распнува нее мене кога ми се спие ништо не ме расонуваа:D

5. MilaP

MilaP Форумски идол

Tursko kafe retko piam,najcesto piam 1 Nescafe vo denot i dokolku ispadnam ili mi dojdi nekoj uste edno da pravam drustvo :)

6. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Јас без турско кафе не можам! Што поради нискиот притисок (особено наутро) а и поради прекрасната арома и вкус.
    Поради хеликобактер пилори не смеев да го пијам извесно време ама не можев да одолеам кога поминав покрај продавница за мелење кафе и сега си го пијам пак. :inlove::coffee:

Го пијам наутро, јако, со една ипол лажичка кафе, без зрно шеќер и да има кајмак. Без кајмак не ми е убаво. Во текот на денот можно е да се напијам уште едно но после 6 часот попладне не практикувам да конзумирам ниту кафиња ниту зелен чај, ми пречат во спиењето ако ги пијам покасно.

Кафиња од типот макијато, лате, еспресо не пијам. Ретко некогаш нескафе кога сум во кафич ама и тоа не го обожавам многу. Едно што имаат млеко (мразам кафиња со млеко) а друго што се благи. Благо кафе не можам да замислам. Шеќер не користам ни во чај па може затоа не поднесувам благи напитоци.
    Имам другарки кои прават турско кафе со 3-4 полни лажички шеќер. Јас тоа им го викам ШЕРБЕТ! :lol:

7. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Во основа кафе, чај кои содржат кофеин не се препорачуваат за доилки бидејќи се лачи во млекото. Не е забрането, но има деца кои се осетливи на кофеинот ј треба да се внимава, пример прво доење па после кафе со пауза до друго доење...јас со првото на почеток ич не пиев кафе, немав ни потреба, за син ми и бремена само кафе пиев ко невидена, имав низок притисок, и после породување пиев, но приметував кај него раздразливост, несоница, ококорен беше од ко ќе пиев кафе.. ако Јана си е ок, си спие и не забележуваш некои чудни вакви појави после доење по испиено кафе пиј си. :)

Eli23 likes this.
  8. kim.k

kim.k Популарен член

Ако не се напијам кафе кога ќе станам тогаш цел ден ме боли глава, ми иде од ѕид да ја треснам :D
    Пијам повеќе кафиња во денот, секакви пијам. Ама мора да биде ептен јако, кога гледам дома дека мајка ми си прави турско со една лажичка кафе ми иде да поплачам :D
    Јас си правам ем јако, ем благо, да те тресне и шеќерот :lol:

9. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Не пијам никакво кафе. Имам одбивност кон секакво кафе. Цел живот капка кафе се немам напиено, не ни имам потреба искрено :)

10. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Не пијaм турскo кaфе, не ми е убaвo. Немa ни убaв вкус, a и не уживaм дoдекa гo пијaм. Сум прoбaл и тoлку. Истo кaкo и Абрaкaдaбрa, и јaс секaкoв вид нa кaфињa кoнзумирaм, oсвен oвa.

11. Mayyya

Mayyya Популарен член

13 години пиев турско кафе, по неколку на ден. Денот не ми почнуваше без турско кафе и цигара. Се додека не останав бремена. Од ништо не ми се гадеше, само од турско кафе. Самиот мирис уфф, не можев. И од цигари, за среќа.

Еве поминаа три години и уште не можам да го пијам, не ми е исто како порано. Одвреме навреме пробувам, ама исто е, не можам. Сега пијам само нес, по две на ден.
    Не знам дали некогаш пак ќе можам да уживам во вкусот на турското кафе, а сакам. :|

12. bella12

bella12 Популарен член

Турско кафе многу ретко пијам, кога сум некаде на гости, инаку дома строго нес 1-2 во денот.

13. kjukli

kjukli Форумски идол

Станарите ми се од Либија и кај нив пробав. Од дома си го донеле, имаат резерви колку сакаш. :( Ми дадоа мало тегличе, ама не е тоа тоа. Дојди ми на гости бар еднаш да го пробаш тоа уживање.

LivingGlam and Mishela like this.
  14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

И јас, и јас! :$

kjukli likes this.
  15. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Нека каже @LivingGlam кога и таму сме...каде и да е тоа таму. :D

kjukli and LivingGlam like this.
  16. renata77

renata77 Популарен член

Oхооо,па цел ден без храна без проблем можам да издржам,ама без кафенце,и тоа турско:shake:.
    Еве сега пијам едно,на не ви е во мисла.;) Оттука лесно се доаѓа до заклучок дека не ми предизвикува никакви негативни ефекти врз сонот.Можам да го испијам и веднаш да заспијам.Интересен,иако доста контрадикторен е фактот дека во голема мера ме рассонува наутро.Да,не ми е јасно и мене...
    Е сега,за зависник-може да се каже дека сум,ако под тоа се подразбира дека кога имам услови не сакам да ми помине денот без макар едно,а не дека ќе се тресам ако не се напијам цел ден.
    Прекумерни количини кај мене не се регистрирани,не знам ни до кај ми е лимитот,ама во принцип се трудам да не пијам повеќе од три.Го пијам строго и исклучиво без шеќер:!:,во друштво или сама,без цигара.
    Пијам и нес,само маткано и ако го споредам со турско во однос на вкусот,може да се каже дека ми се тука некаде,но во однос на ефектите се неспоредливи,нормално,во прилог на турското.
    Триста години го пијам и не планирам дасе откажам,а кога ќе се сетам дека "се навлеков" поради гледање со другарките...:D Исто и мене,прв сигнал за нарушена здравствена состојба ми е недостигн на желба за кафе,не дека ми смета туку не ми се пие.Никогаш не го пијам на празен желудник,бидејќи во текот на мојот долгогодишен стаж утврдив дека така е подобро.
    И тоа би било...:o
    Како што некој филозофира за вино,јас можам за кафе.:)

Mishela and LivingGlam like this.
  17. sweety90

sweety90 Истакнат член

Еве како да направите оригинално турско кафе, до толку оригинално што ќе се чувствувате дека се наоѓате во ориентален кафе-бар во некој дел од Турција:

1. Купете квалитетно, одлично смелено и добро испечено турско кафе Арабика (ако имате направа за мелење кафе, подобро би било сами да ги смелете зрната кафе).

2. Земете бакарно ѓезве или на турски cezve и наполнете го со вода, која претходно сте ја измериле во шолјата во која ќе го пиете кафето.

3. Во водата ставете две лажички кафе и шеќер, ако го пиете благо кафето. Мешајте додека сѐ се соедини.

4. Ѓезвето ставете го на рингла со средна топлина. Ова е моментот кога целото внимание треба да го насочите кон ѓезвето со кафе. Во ниеден момент не мешајте со лажичка.

5. Кога кафето ќе почне да врие, ќе забележите како пената избива на површина. Тогаш, тргнете го ѓезвето од ринглата и почекајте да спласне пената. Потоа, повторно ставете го ѓезвето на ринглата и почекајте пак да избие пената.

6. Во шолјата за кафе, ставете малку од кафето и пак ставете го на ринглата додека повторно не избие пената и така повторувајте три пати додека не го истурите целото кафе во шолјата.

Превземено од: www.kafepauza.mk

LivingGlam likes this.
  18. makgirl

makgirl Истакнат член

Пијам турско кафе ама во последно време многу поретко

19. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Во последно време најмногу уживам во турско кафе, по две на ден, едно наутро и едно попладне за релаксирање. Од макијато и слични млечни кафиња се презаситив веќе, не уживам во нив како порано...
    А турсково ми е љубов, без грам шеќер го пијам и ме размрдува како ништо друго...

20. Idealista

Idealista Истакнат член

Ич не го сакам турското. Порано го пиев, да, ама сега воопшто не ми се свиѓа. Во последно се трујам со ирско капучино:inlove: без него не ми почнува денот. Од кафемат си го земам зошто на друго место не сум видела дека има. И Jacobs ми е убаво многу. Битно денот без кафе не ми почнува.
    [​IMG] :D