УН Диета

Дискусија во 'Диети' започната од mKdevojce, 7 јануари 2010.

1. sofce

sofce Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2009
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    20
    zdravo nekolku pati ja pocnuvam dietava i edvaj stignuvam do vtora nedela .ve molam za sovet pomos bilo sto .moram da se motiviram imam 85-mozebi i 90 .od denes ja pocnuvam dietata si spremiv i blokce za motivacija da si pisuvam sekogas koga ke me fati kriza za jadenje imam prijatelki koi oslabele po 20 kg za 3 meseci.{ne e naucna fantastika samo treba da si stavam u glava deka poubavo ke izgledam slaba}jas imam zacrtano do 8-11 mart da bidam 60 kg.ke vi pisuvam sekojdnevno za da vi pomognam .mora da uspeam ke pravam i vezbi {onie na victoria's angels se mn ubavi i ne se teski za nekoj koj imal skoro carski rez.}i toa utre planiram da napravam cistenje kako ovosen den so mn protokali.pozd se nadevam deka ke izdrzam ke vi pisam kako napreduvam

2. shangri-la

shangri-la Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    31
    Пиши ми пп ако сакаш да ти пратам распоред за следење во наредните три месеци, можеш да си го испечатиш и ем полесно ќе си водиш сметка за деновите ем ќе те мотивира заокружувањето на секој датум на крајот од денот. Мене многу ми помогна пишувањето во темава, а на српскиот форум си барав инспирација за рецепти. Кога ќе почнат резултатите ќе ти порасне мотивацијата.. првите две недели се тешки потоа веќе се навикнуваш на режимот. Јас имав проблем кога го прекинав... требаше да мислам што ми се јаде за разлика од претходно кога уште од минатиот ден ми беше сè спремно за наредниот :D Среќно!

Кафе можеш да пиеш во неограничени количини, најдобро без шеќер. Може со млеко. Но, ако мораш наместо шеќер најдобро користити вештачки засладувачи.

Одржувањето исто трае три месеци.... (но тоа не значи дека треба толку да го држиш.
    Можеш за почеток, па потоа да почнеш со правилата што си ги научила сама да си правиш оброци. Барем јас така правам после празнициве :))

Доручекот е исто две овошки, за ужинка (два саати пред ручекот) е дозволена една овошка.
    Деновите одат:
    1 - протеински
    2 - скробен
    3 - скробен
    4 - протеински
    5 - јаглехидратен
    6 - овошен
    Три пати во текот на 90 дена имаш воден, 25тиот ден исто како и во диетата.
    Правилата за немешање на намирниците остануваат исти. Во UN одржувањето oсновата на денот е ручекот, за вечера може како и досега пола од ручекот или дозволена е алтернатива во вид на некои други намирници кои одат во тој ден или нешто друго. Значи може да речеме во протеински ден месо за ручек, а сирење за вечера или на пак тесто за вечера или пак компир, нормално во помала количина ко за вечера и без леб. Изборот е голем. Затоа на одржувањето се симнуваат помал број килограми. Важно е со разновидната храна да се врши стабилизација на организмот.

За алтернативите кликни во скриениот текст подоле (да не ја правам гужва во темава:))
    Ова е се сите информации што сум ги зачувала за алтернативите пред да почнам со одржување читајки по нетов:
    Aлтернативата (препорачана) за вечера на протеинскиот ден или некоја друга врста протеини од тие во ручекот или некој скробен оброк, а на скробниот ден можеш да се почастиш со некоја друга врста скроб од ручекот или пак некој протеински оброк. Во евентуален избор на алтернатива за вечера гледајте да биде нешто што е лесно сварливо. Јас лично преферирав и на протеински и на скробен ден јогурт со овесни снегулки или јогурт со некои мусли за вечера.

За протеинските денови се предложува алтернатива во вид на комбинација на скроб со зеленчук или тесто со зеленчук, а за скробниот ден алтернативата се гледа во некоја лесна протеинска вечера. За вечерата и понатаму важи правилото, без леб.

Единствениот услов е како и за време на диетата да не се мешаат намирниците. Може со повремен излет во некогашната исхрана да се помешаат врстите намирници но тоа да е сепак повремено, а не секојдневна пракса ... нека биде 1-2пати месечно не повеќе.

Вечерата може да е јогурт со некои мусли или овесни снегулки.
    - со повеќе млеко или јогурт (oколу 0.5 L) и според авторите не повеќе од 1 супена лажица снегулки или мусли.
    Авторите по ново дозволуваат алтернатива и на јаглехидратниот ден за вечера, но количината на млекото или јогуртот се намалува на максимум 0.3 L со додавање на 3 супени лажици снегулки или мусли. Муслите или снегулките од житарки пробајте да ги помешате со соино или оризово млеко или со свежо цеден џус. За вечера исто може салата со сирење и јогурт, освен во јаглехидратниот и овошниот ден.

Нема да згрешите ако за вечера спремите сад мешан зеленчук или салата и да ја збогатите со ореви, омилените зачини или лесен јогурт..
    Ако сте во недостаток на време земете јогурт, во кој можете да додадете лажица овесни снегулки или мусли, изедете парче сирење, или сварена виршла со зеленчук. Можностите се големи. Бидете креативни.

- Мешање на видови намирници од типот скроб-протеин, скроб-јаглехидрат, и протеин - јаглехидрат не се дозволени.
    - Но иако не се дозволени можете слободно да погрешите некогаш, и потоа едноставно да ги продолжите деновите како што одат по редослед.

Овошје за вечера (и тоа не сите врсти) е дозволено само во овошниот ден, мада што се препорачува да не се вечера овошје туку подобро некоја салата.
    - што се однесува до банани и останато овошје со висок гликемински индекс(банана, грозје, лубеница, ананас...) во ни една варијанта не е дозволено за вечера освен ако не се наоѓа во тортата која би била за вечера во јаглехидратниот ден.

Примери на исхрана:
    Протеински ден
    Ручек: Динстан пилешки џигер со лук и печурки, парче интегрален леб, салата, 3dl бистра зеленчукова супа
    Вечера: компир салата

Скробен ден:
    Ручек: Компир манџа, парче интегрална зелка, купус салата
    Вечера: Кисело млеко (4-6% масленост) помешано со малку бобинки (боровници, малини, капини)

3. SweetChild

SweetChild Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    Женски,знам дека сум досадна,ама уште нешто да прашам.
    Значи,откога ќе се заврши диетава,ова одржувањето мора да се изведува ?
    Мислам,сакам да прашам што значи тоа и што се постигнува со истото ?
    Читам цело време,али нешто не ми штима...

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.862
    Допаѓања:
    109.964
    Еве сум јас, 62ри ден, Овошје, се си иде според правила и прописи, супер е се. Одсабајле зелка кисела, па некое овошјенце во чинија, малку повеќе овошјенце да се каже дека почнува да ме дрма ПМС. Најверојатно ќе се касне и некоја салатка до после, уште некоја зелка и морков веројатно.
    СвитЧајлд, со одржувањето на некој начин го припремаш организмот на враќање на нормален начин на исхрана, не дека мешаш оброци и слично, но многу ќе ти помогне понатаму. Јас искрено не би прекинала, би го држела, кај сум издржала 3 месеци што се уште три, сигурно ќе намалам уште некое кило, ако не друго ќе се задржам на килажата на која сум дошла со диетата, но со оглед на тоа што принципот е скоро па ист со диетата, сигурно се слабее, ич да не е килце две, така да таман да си дојде откако ќе се вратиш на нормала, и да качиш назад некое килце нема да се сеќираш до толку ;)

5. SweetChild

SweetChild Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    ^Ejнџел,фала ти многу за одговорот :)

Од први февруари почнувам и јас со диетава.Не ме интересира како,ама ќе ги издржам 90 дена,па што сака нека биде.... :?:

6. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Ја држев 91 ден и сега турбо ја држам, па после ќе бидам 91 ден на одржување.

7. melanie27

melanie27 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2010
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    255
    2 ден
    доручек мандарини
    ручек и вечера посно гравче без зејтин и цвекло салата
    вежби. орбитрек 20мин и 15 мин пилатес топка
    вода, 1.5л
    Јас незнам што е со мене али цел ден имам напади на глад. И затоа што почна дури стомак да ме боли си направив нес со топла вода и маааааалку млекце, колку да ме засити
    Ајде утре јх. Едвај ги чекам шпагетите :P

8. love23

love23 Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    716
    Допаѓања:
    915
    18/90
    Протеински ден
    појадок:1јаболко
    ручек:2парчиња месо
    вечера:2парќиња сирење и салта од краставички
    Инаку се мерев денес и сеуште сум си на иста тежина тие 2 кила што ги ослабев тие се ама не се откажува има периоди кога стагнира килажата ќе има периоди кога наднаш ќе слизнам килажа сум ја држела порано диетава имам искуство така да продолжувам со истото темпо и планирам уште 8 до 10 кила помалку :?: па ќе видиме јас сум сигурна дека ќе ја остварам целта.

9. Regenbogen

Regenbogen Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    175
    eee Sofce, koga ke vidish vagata kako pokazuva se pomalku i pomalku i pocnuva da te sobira vo starata obleka, mislam deka pogolema motivacija od toa nema :lol:

и да кажам дека многу сум изненадена од мојата решителност во ситуацијава пу пу пу, а посебно ме радува што бројот на деновите се зголемува спротивно од бројот на килограмите кој се намалува :clap:
    39 скробен
    појадок портокали и малку урми
    ручек спанаќ со зелка салата и малку леб
    вечера пуканки, па подоцна јогурт
    40 јх
    појадок портокали
    ручек костени / геврече со марула и кромид
    вечера гурабии

10. barbie28

barbie28 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2012
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    76
    девојќи решив и јас од утре да ви се придружам ,се надевам дека ќе ја издрзам до крај .ја имам дрwено неколку пати но секогаш ја прекинував на средината од вториот месец незнам зошто но некако ми досадува да ја продолжувам ,се надевам сега со вас заедно ке ја издржам до крај .ќе се дружиме се надевам

11. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.499
    Јас решив наместо Турбо Ун, да си ја почнам правилната верзија.
    Ќе ја држам додека треба, т.е додека не ги симнам вишаков. Откако ќе увидам дека ми е доста, ќе ја прекинам и се префрлувам на здрава храна.

Денеска ќе бидам само на овошје, здравје од утре почнувам со протеински.
    И можеби нема да имам време да пишувам во темава, но обавезно еднаш во неделата ќе се мерам и ќе пишам до каде имам стигнато. Мене распустов многу тешко ми падна, баш и на Ангелче и го реков ова во пораки, од утре почнуваат сите обврски, кога ќе бидам втора смена како што ќе излезам во 12 саатот, дома ќе бидам дури во 10, од јутра до сутра, така да полесно ќе ја издржувам диетава.

12. kate21

kate21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    4.220
    Допаѓања:
    3.854
    Денес ми е 90ти ден, уште утре и бај бај на 8 килца :D Толку бе, кога угоре,кога удоле,еве пак вагата ми кажува 8 кила помалце, нека се и кило две повеќе, за тие две недели што не се мерев кога почнав :tmi: Битно, резултат има, јас сум таман(не таман како што посакувам,ама сигурно потаман спрема ко што бев) и сега ќе стагнирам од диети некое време, ќе внимавам, и кај март месец пак ќе ви се придружам пак на УН, зошто гледам дека ми оди, не слабеам со светлосна брзина,ама барем не ми квилеа црева и не ми се лошеше од глад. :$
    Е,е; и за тато да пишам, нели со него бевме пар во Ун(и на мама сега и е криво што не не дружеше, што и беше помило помфритчето со парче месо, и вечерата од се што се нашло во фрижидер, ама не си ослабна :lol: ) Татко ми ослабна цели 14 килограми, речиси дупло од мене, браво и за него :)
    Секое ви добро феминки, сакам да читам само задоволни од својот изглед девојки, па се гледаме на темава и понатаму :)

На Buttterfly, Ramante, Ariel и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Rubiii

Rubiii Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.491
    Дали смее лажиче мед во текот на денот, бидејќи сум настината и морам, а?

14. Maria.mar

Maria.mar Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    4
    Дали некој може да ми каже колкава количина од одреден продукт треба да се јаде ? пр,во јаглехидратниот ден-тестенините,или пак во скробниот ден грашокот,компирот,оризот) ? :)

15. shangri-la

shangri-la Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2012
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    31
    Еден оброк е до 250 грама, салатата е неограничено и едно парче леб.
    Ова е за ручек, вечерата половина.

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.862
    Допаѓања:
    109.964
    63ти ден, Протеини
    Појадок - Една банана
    Ручек - Јајца, претежно белки
    Вечера - Подварок со мевце, односно зелка со мевце
    Значи се срамам сама од себе, вчера маме и за**в на диетава, бев на роденден и испив многу алкохол, со тоа многу апетисани, чоколадни колачиња и малку начос со сос. А да не споменам чинијата грав дома што ја мавнав. Не ми се веруваше сабајлево кога се разбудив :tmi: Цел ден ми е тешко од синоќа, но почнува нов циклус, многу построго, си имав фатено строго ама сега уште построго, нема смисла ова :x Не е дека сум направила некоја грешка којзнае каква, но не ми беше потребно нели :?:

17. Maria.mar

Maria.mar Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2012
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    4
    И уште само ова прашање,јас држам една диета (па и не баш некоја диета),пијам по 1 и 1/2л вода со лимон (првиот ден 1 лимон,втор 2 ,трет 3 секој ден 1 плус ... до 7 ден и после од седмиот секој ден по еден лимон помалку).Сега сум до 6ти ден .Ун диетава сакам да ја започнам од утре ме интересира дали можи да продолжам да пијам од водата со лимон или ќе и смета на ун диетата ?

18. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.314
    Допаѓања:
    12.982
    ^ На диетата воопшто нема да и смета, ама твојот желудник ренде ќе го направи.

19. amnezija

amnezija Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    3
  20. Eci98

Eci98 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    6
    da ve prasam.imam 14 godini i neznam dali da ja drzam dietava mi e strav deka e dieta pa da ne e zdravo