Леле извини ..нова сум тука и сега видов дека имам згрешено ..ова што го напишав беше за Shtef Chef ) бидејќи тој ме демантираше sorryyy Ivanovska M
Види, јас не поддржувам ниедна диета т.е. режим составен од некој за некој друг. Ти сама треба да си составиш своја диета. Во чаша јогурт имаш 130-40 калории, супата може не е калорична ама има многу натриум, особено ако јадеш супа од ќесички. Таа супа нема никаква корист. За лимонот ти кажав, викаш сакаш да забрзаш метаболизам, тогаш насабајле чим станеш одма пола лимон со млака вода една чаша. Тоа ти е за детоксикација на организмот и за забрзување на метаболизмот. А за уште повеќе да го забрзаш треба да внесуваш повеќе влакна - ги има најмногу во овошје и зеленчук, особено зелка, марула, сливи итн.. Али со твојава УН диета ти „не смееш“ секој ден да внесуваш тоа него одредени денови- поголема глупост нема. Нормално празнење на цревата кај човек треба да има еднаш до два пати на ден, кај некои можеби и три пати. Се под обавување на физиолошка потреба број 2 под еднаш на ден јас го сметам за констипација и за сериозно предупредување дека исхраната мора веднаш да се промени. Значи разберете дека диетата треба да направи да се чувствувате подобро, а не полошо. Јас не сум чула никој до сега со диетиве да каже дека се осеќа добро, туку сите се исфрустрирани затоа што имаат забрана и ограничување. Јас секој ден јадам сладолед, јадам пица кога ми се јаде, јадам хамбурхер, јадам пржено и буквално се што сакам ама истовремено во одреден период од денот и го балансирам со тоа што ќе јадам останато и колку ќе вежбам. Ништо не си ускратувам и имам стомачни мускули кои ги постигнав со вообичаени youtube клипчиња. И не сум јас една од среќните што е родена витка, воопшто. Никогаш не сум имала многу во вишок ама не сум била ни фит додека не си составив сама на себе режим.
Референца за нивните тврдења никаде,ако референца за тебе е рингејаја тогаш стварно веруваш во рингераја вести. Ферментација е процес кој се случува во колонот(цревата) од анеробните микроорганизми. Тие сакаат многу диетални влакна кој ги има во зеленчукот,овошјето и сите непроцесирани работи. Еве ти како да го подобриш здравјето на колонот. Try to recreate the ideal environment for digestion of foods Eat Diet of low fermentable substrate- it is sugar and refined carbohydrate which microbes most love to ferment. Bacteroides ferment vegetable fibre. The diet needs to be low glycaemic index (see Hypoglycaemia) and rich in raw or lightly cooked vegetables. However some people may also have to avoid vegetable fibre initially to starve out fermenting anaerobes in the upper gut. Indeed this is the basis of the GAPS diet developed by Dr Natasha Campbell McBride. Subsequently these foods can be reintroduced once the upper gut is healed. These foods contain a range of natural antimicrobials to inhibit bacterial overgrowth in the upper gut, together with many enzymes essential for their own digestion and fibre for fermentation in the large bowel by friendly bacteria into short chain fatty acids. This helps restore normal function. With fruit, some people will tolerate fructose because this is a monosaccharide and rapidy absorbed. Broadly speaking, anaerobic bacteria ferment soluble fibre, aerobic bacteria ferment disaccharides, polysaccharides and starches (ripe fruit OK to eat because fructose is a monosaccharide) and yeast ferment mono-saccharides (ripe fruit not OK to eat!). The GAPS diet addresses fermentation by all three, the specific carbohydrate diet addresses fermentation by aerobic bacteria The Gut/Brain/Food Connection: The Specific Carbohydrate Diet (SCD) by Elaine Gottschall, MSc. Anti candida diets adddress fermentation by yeast. If in doubt, I suggest starting off with a protein/fat diet for all the reasons given by Barry Groves in his lovely presentation Homo Carnivorous. The only way to really find out is trial and error. Once the upper gut is sterile (additional antibiotics and/or antifungals may be needed), then aim to feed bacteroides in the lower gut- eat pulses, nuts, seeds and vegetables, i.e. foods rich in prebiotics and soluble fibre. These provide food for bacteroides in the large bowel which ferment them to short chain fatty acids. This is the fuel for the cells lining the gut, without which they atrophy. It is also the fuel which mitochondria can switch to when blood sugar levels fall low (for example during sleep). The best sources are in pulses, vegetables, nuts and seeds. Acid stomach and alkali duodenum - An acid stomach helps to kill microbes which are acid sensitive, whilst an alkali duodenum helps to kill microbes which are alkali sensitive. A normally acid stomach would be pH 4 or less, whilst the duodenum would be 8 or above. The pH scale is a logarithmic one so these figures represent a 10,000 fold difference in acidity. One can test for a non-acid stomach by a simple saliva test - see Hypochlorhydria. There is no easy way to test for an alkali duodenum. Where there is hypochlorhydria, take additional acid with food (as ascorbic acid or betaine hydrochloride). The stomach normally takes 1-2 hours to empty; at this point take magnesium carbonate 1-2 grams, which neutralises stomach acid and assists digestion in the duodenum. Eat smaller meals - lesser amounts of foods are easier to deal with. Anyone who has eaten much too large a meal will recognise the symptoms of fermenting gut - fatigue, bloating, discomfort and, later, foul smelling wind! Sterilise the upper gut - the key here is to take something which kills bugs in the upper gut but does not upset bacteria in the lower gut. Bacteria and yeast are greedy for micronutrients, especially minerals. Indeed, this may explain why some patients worsen when they take micronutrients - these simply feed the upper gut flora so they ferment harder. Ways to tackle this: Take high dose ascorbic acid or magnesium ascorbate between and during meals. The acid and the ascorbate both kill microbes. In the right dose they can sterilise the upper gut. If very high doses of vitamin C are taken it will spill over into the large bowel and cause diarrhoea - this is called taking vitamin C to bowel tolerance and is useful in getting rid of gut infections in a gastroenteritis. Take minerals through the skin by using transdermal micronutrients. This may explain why the tiny amounts of magnesium in injections is so effective! Plant tannins (eg viracin) chelate up minerals so they are not available to bugs. This may explain why tea drinking is so popular - the tannin in tea has the same effect. Also spicy foods kill microbes and may explain why the most popular British dish is now curry! Since gut fermentation is a common problem in people eating Western diets perhaps subconciously we have worked out that a good curry with a cup of tea makes us feel better! Broadly speaking it is yeast that ferment monosaccharides and disaccharides (sugar and fruit sugar), aerobic bacteria that ferment disaccharides and polysaccharides(grain and potato starches) and anaerobic bacteria that ferment soluble fibre. Improve digestion Quick efficient digestion of food upstream means that there is less available to be fermented downstream. One may need: Acid supplements: Indeed, there may be a role for vitamin C as ascorbic acid. Ascorbic acid is acid and so improves digestion of protein. It is also toxic to all microbes including bacteria, yeast and viruses as well as being an important anti-oxidant - indeed the eventual receiver of most electrons from free radicals. Humans, guinea pigs and fruit bats are the only mammal species which cannot make their own vitamin C and we have to get it in food. Scaling up from other mammals we should be consuming 2-6 grams daily (a hundred fold more than the government RDA of 30mgs daily!). One could get the dose just right so that ascorbic acid with food sterilises the upper gut, but is absorbed and/or diluted so has a minimal effect on the lower gut. If one takes excessive vitamin C it will cause diarrhoea as too much gets into the lower gut, kills off the bugs there and empties the gut completely! Pancreatic enzymes see Pancreatic exocrine function. The need for these could be tested by doing a Comprehensive digestive stool analysis (CDSA). A dose would be 1-3 capsules of Polyzyme Forte (BioCare) with meals depending on the size of the meal. Be aware that many prescribable pancreatic enzymes contain toxic dimethicones or phthalates. Magnesium carbonate as above or Bile acids. Take 150mgs with meals. Apparently prevotella, the bug shown by Kenny de Meirleir to be a major fermenter, is susceptible to bile acids. Increasing fats and oils in the diet will improve bile flow and my help flush out unwanted bacteria in the biliary tree. See Phospholipid exchange Improve the lining of the gut: Chewing gum. The parotid salivary gland provides a rich source of endothelial growth factor (indeed, this is what John McLaren Howard measures in his hypochlorhydria test) which stimulates growth of the lining of the gut. Chew, because this stimulates flow of saliva. Sugar-free, additive-free gum please! One preparation containing xylitol seems sensible because xylitol further helps kill microbes. Dr Butt recommends the intake of red meat and soya bean protein for vegetarians (although he considers this very much "second best"). Dr Butt recommends glutamine in a slow release capsule to nourish the gut lining and also to correct antioxidant status (superoxide dismutase, Co-enzyme Q10 and glutathione peroxidase). See Antioxidants Avoid antibiotics, the Pill and HRT, acid blocking drugs especially proton pump inhibitors, some antidepressants which cause dry mouth. http://www.drmyhill.co.uk/wiki/Fermenta ... ut_and_CFS П.С барем има референци...
БАзалниот метаболизам е одговорен за согорување на маснотиите..околу 19,00 часот се покачува базалниot метаболизам и се раздвојуваат мастите на масни единици и дел се обработува, а дел се "lepi"..јас си држам до своето!
А што прави телото пред 19 часот жити се? Јадам после 19 часот да не сум фрик? Не девојче јас сум во калориски дефицит и правам ротација на јаглехидрати.
Хаха епа јас кога ти викам да не јадеш овошје поручек ти се бунтувас..да ти кажев порано ке се пофалеше со плочки сега Шала на страна..да се пофалам јас ..се израдував сабајлето..на 3/90 сум денеска..јаглехидратен ден..вагата покажа -2,5..ептен сум среќна ..инаку сум висока 178см..бев 78 кг сега сум 75,5..целта ми е 68 ..не правам прекршоци освен со некое зрно сончоглед..ве поздравувамммм!!!
Еве ме и мене, да си кажам за вчерашниот ден ве послушав за вечера ни јогурт ни леб ни печурки, само едно јајце и салата од краставици (меѓу заби ми влезе ама ајде се тешам поубава сум послаба), бев во град, седнавме на пијачка пиев добра вода и си легнав гладна Денес скробен 18 ден Денес од сабајле едно кафе и трчање низ град, обврски колку што сакаш, ручав во два ориз си ставив лимонче одозгора ( премногу ми беше суво без ништо, нормално си го јадам со баланс јогурт или кисело млеко ама нели сега диеталка сум само со цедено лимонче).За вечера планирам истото , ќе јадам отприлика накај 8 часот, а и вечерва пак ќе одам во град, место алкохол една чаша цедевита планирам, имало околу 56 калории така да можам да си дозволам каде каде е подобро од алкохол или газирани или густи сокови, а викенд е пак не ми се пие само вода Браво ГретаГарбо за постигнатите резултати, ќе се дружиме изгледа јас и ти само останавме на диетава
А што ако е темата УН диета? Целта на УН диета е да се ослабе, ама не и да останеш таква, јас ти гарантирам дека после твојава фамозна диета ќе ти се вратат сите килограми дур да трепнеш. Кај сакам ќе пишувам затоа што сакам да ви помогнам да сфатите дека диета не е режим кој го составил Ојле или Дојле и диета не може да биде ограничен период на време за да има ефект. Ти сега ќе го измалтретираш организмот и физички и психички, после ќе си речеш 90 дена бев на режим заслужувам да се почастам. Ќе поминат 2 месеца пак ќе треба да си на диетава или на некоја друга. Цел живот на диети е многу повеќе малтретирање него да се мрдне гзот да се повежба и да решиш дека ако сакаш да изгледаш добро како што си зацртала треба животна промена, а не 3 месеци или 6. И не е само за иглед, за здравје е пред се.
Не ја знаеш мојата приказна. 25-30 кг сало кога ќе ослабнеш е многу тешко и ќе ти остане кожинка кој единствен начин е да имаш трпение или да идеш на хирург да ја ослабнеш. Што е до јадењето,кажав не познава време и метаболизмот не се успорува низ текот на ноќта,тоа е мит. Тоа што низ секој ден поминува е балансирање на катаболизам и анаболизам и ако се прејадеш нормално дека се здебелиш,дали тоа е зеленчук,овошје или протеини кој ретко може да се прејадеш. Се е до калориите и макронутриентите. УБаво кажано. https://www.youtube.com/watch?v=fwkZX-2KJFo Сега ти е јасно или пак треба да се зезаме? Се согласувам!
Ивановска М..пиши кај што сакаш,но тоа значи дека ги прекршуваш правилата на форумот! Твојот став контра диетите чувај си го за себе и дај остави не да си ги разменуваме искуствата од диетата оти сме на тема УН диета!Поздрав!
Shtef Chef твојата приказна изгледа е поразлична од нашата зашто ти бааѓи време поминуваш во теретана...
Малото бебе зема палома и почна да плаче. Ние не сме тука да ве критикуваме,ние сме тука да ве едуцираме. Ако вие сте игноратни на нашите совети тоа е ваше право. Но немој после да биде,дајте ми помош имам слаба крв или слаб имунитет. 10 години надвор и внатре. Љубовна врска на далечина. Може да дознаеш повеќе тука. http://goo.gl/oj9QJT И како тренер што барам од вас. http://goo.gl/qCJDT8
Па и ти да поминуваш 45 минути во теретана или надвор од дома на воздух секој втор ден и да си ја средеше исхраната немаше да се изгладнуваш со УН или било која диета. А за правилата на форумот искрено ме заболе... А и да ми ги избришат мислењата е исто затоа што ја не можам да те убедам, а и не сакам, јас можам 2-3 пати да споделам искуство и мислење, ти сама ќе си го видиш јо-јо ефектот за некој месец. Тогаш ќе ти ги видиме мислењата во некоја друга тема низ подфорумов диети. Ти не прифаќаш дека си мрзлива и дека сакаш за три месеци да ослабеш, а не размислуваш што после. Заалудно ќе ги трошиш и овие три, нема теоретски шанси да имаат долготраен ефект чим се вратиш на нормална исхрана.
Што ти е на тебе бе човек?Од кај знаеш дека сум мрзлива..е сега не правам трицепси како тебе и не вежбам толку агресивно..користам орбитрек и пешачење..башка тоа имам 5-6 кг вишок..и вака со оваа диета сум подисциплинирана и ми одговара..мислам дека не е ригорозна и не е толку страшна по здравјето..секој си го одбира својот начин на живот..