1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

УН Диета

Дискусија во 'Диети' започната од mKdevojce, 7 јануари 2010.

1. emili.m

emili.m Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    13
    леле луге вчера умрев на овошниот ден одвај издрзав (i morav banani da jadam mn)хах и сепак денес се мерам значи 5ти ден ми се мерам и глеам 2кила помалку ааааа се прерадував :) :) :D

На monika988 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Nutricionist

Nutricionist Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Браво за тебе! продолжи! инаку правилно мерење е наутро на гладен стомак да знаете! :D

На milosavljevski му/ѝ се допаѓа ова.
  3. emili.m

emili.m Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    13
    da znam na gladen stomak hihi samo sto jas stanav vo 3 saat i togas i se merev

4. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Денес ми е 7 ден,јаглехидратен ден доручек јадев 2 јаболки,ручек планирам докај 2 ипол ќе ми напраат тесто готово од пица со сос лут од чили,оригано и маслинки а вечер сум на именден кај еден другар па дома ќе изедам 1 ред црна чоколада а таму ваљда 2 парченца торта!дали смее на пицата да се стават малку печурки незнам,што мислите вие??

5. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
  6. triboiplavo

triboiplavo Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2012
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    Денес 12 ти ден- витамински.
    дор: 2/3 јаболки
    руч: печена тиква
    веч: неам поим ќе купам сеа нешто овошје
    до сеа што ви ги читам постовите се жалите најмногу на овој ден а мене овој ми е најлесен- можеш да јадеш на 2 часа и колку сакаш :) јас си го сфаќам како ден коа не сум на диета бидејќи не сум ограничена со количина. а обожавам овошје.за тие што не се многу по овошјето нека пробаат со некоја полесна салата битно е витамини да се внесат! а по правило овој ден четвртиот се вика Витамински. пишете што имате. денес на мени позз :)

7. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    И на мене ми е овошниот најлесен ден ! инаку за вечера тркни купи 1 ананас изеди го цал бидејќи нај не калорично овошје е барем така ми велат! :D

8. Violeta86

Violeta86 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    4
    Јас од утре почнувам па ќе видиме како ќе биде

На emili.m му/ѝ се допаѓа ова.
  9. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    luge mene mi e 6ti den, skroben, i jadev za rucek i vecera polneti piperki so oriz ... inaku utrovo se merev, i ne sum simnata ni 100 grama :(, ama se tesam bidejki gledam pisuva deka do 10 den ne se simnuvaat kilogramite, a POSLE TOA ODEDNAS 2-3 KG. sAKAM DA PRASAM DALI KOGA E VITAMINSKIOT DEN MOZE DA SE JADE I ZELENCUK SALATA, ILI STROGO SAMO OVOSJE? I DALI SEKOJ DEN MOZE DA SE PIE ZELEN CAJ SO MED I LIMON? i jas sum 162 so 60, a askam da dojdam do 52-3 .. se nadevam deka do veligden ke ima rezultati pozdrav na site

10. triboiplavo

triboiplavo Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2012
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    што се однесува до слабеењето кај секој е индивидуално, пробај да не гледаш на ун како на диета туку како здрав начин на исхрана. во спротивно ќе бидеш цело време окупирана со килограми и ќе изгубиш волја брзо. можеш мислам салата на витаминскиот ден само свежа ти е подобра опција. пр грицкај моркови коа ќе те фати глад

На volsebna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. milosavljevski

milosavljevski Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    10
    кога ви е овошен ден, до пола ден можете да јадете овошје, а после може да јадете и зеленчук. но кога ќе прејдете на зеленчук не смеете после зеленчукот да јадете овошје.

12. milosavljevski

Се зачлени на:
    28 јули 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    10
    ова се препораки што ги имам најдено на интернет

1. Varala sam. Šta dalje?
    Svakom se desi da bar jedan put prekrši UN dijetu. Šta da radite ako na skrobni dan pojedete parče kolača? Nemojte se obeshrabriti, sutradan krenite sa dijetom iz početka od proteinskog dana ili ako vam nije teško, neki preporučuju da sutradan bude vodeni dan, pa sledeći proteinski - skrobni - ugljenohidratni - voćni - i tako dalje.

2. Voćni dan - da li smeju semenke bundeve, kikiriki, badem...?
    Da, smeju. "Četvrti ili "vitaminski dan" je rezervisan za voće, sveže povrće, sokove i kompote bez šećera, pečeno voće, suvo voće, orašaste plodove i semenke. " - citirano iz knjge UN. ALI PAZITE da ne preterate. Maksimalna količina ovih namirnica ne sme da pređe 100gr, jer su jako kalorične. Takođe, možete da jedete i suvo voće, ali takođe u manjoj količini zbog svoje visoke nutritivne vrednosti. Kandirano voće NIJE DOZVOLJENO!!!

3. Voćni dan - da li moram samo da imam tri obroka ili mogu da grickam voće više puta na dan?
    Najbolje je da između voćki prođe 1h, a ako su u pitanju banane ili kruške i 2h. Količine voća (sirovog) nisu ograničene, ali na banane, šljive i drugo voće bogato šećerom trebalo bi obratiti pažnju (da se ne pretera). Npr. dozvoljene su samo 2 banane.

4. Može li se na skrobni dan jesti boranija, kuvani kupus i drugo povrće koje nije skrobno?
    Da, može svo povrće. Takođe, u jelovniku mogu biti zastupljeni heljda, ječam, proso ili neku drugu vrstu žitarica u zrnu.

5. Navodno se sa UN dijetom skida 18-25 kg, ali kako sam čitao/la većina njih je za mesec ili dva skinula 2 - 4 kg. Od čega zavisi koliko kilograma će se skinuti?
    Zavisi od mnogo faktora:
    • Od toga koliko kilograma imamo viška - što je veći višak, lakše se skida u početnom periodu,
    • Od fizičke aktivnosti i učestalosti upražnjavanja iste,
    • Od reakcije organizma na ugljene hidrate. UN dijeta ima mnogo ugljenih hidrata, a relativno malo proteina. Nekima to odgovara, a nekima ne, pa se teže skidaju dobijeni kilogrami,
    • Od kršenja dijete. Mnogi krše često dijetu, pa se žale na njenu neefikasnost. Naravno, ako jednom prekršite dijetu nije smak sveta, ali ako ni jedan krug dijete ne možete da izdržite, onda ne možete tvrditi da je dijeta neefikasna.

6. U koji dan spada gibanica ili pita sa sirom?
    Gibanica ili pita sa sirom po svom sastavu (kore - testo, sir, jaja) spada u proteinski dan.

7. Da li može za ručak da se jede meso, a za večeru riba?
    Da. Može se jesti.

8. Da li smem na proteinski dan sa mesom da jedem mlečne proizvode, kao što su mleko, jogurt, sir?
    U principu ne bi trebalo. U knjizi je naglašeno: "Ne konbinirajte različite vrste protiena (meso i mlečene proizvode, meso i jaja ili jaja i mlečne proizvode)."

9. Da li se može na ovaj dan jesti umesto junetine ili belog mesa po parče jagnjetine ili prasetine koji su već spremljeni u pekarama na ražnju?
    Da može, ali u knjizi je naglašeno da za proteinski ručak ide kuvano ili dinstano meso. Međutim jednom ili dva puta u toku dijete moguće je pojesti pečeno meso bez posledica.

10. Da li smem da pijem alkohol?
    Alkohol je zabranjen. Razlog - zaustavlja postupak mršavljenja.

13. milosavljevski

Се зачлени на:
    28 јули 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    10
    кај осмото правило што е, може само да се комбинираат сирење и јајца, а сирење и месо не одат заедно

14. milosavljevski

Се зачлени на:
    28 јули 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    10
    на пицата можеш да ставиш растителен кашкавал, печурки. летно време (јас ја држев летно време), ја правев пицата со црвени патлиџани, пиперки и кромид, и растителен кашкавал рендан одозгоре

15. milosavljevski

Се зачлени на:
    28 јули 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    10
    се надевам дека овие погорниве ќе ви послужат, и ви посакувам сите да имате ефект да ослабите :D

16. sanja-bt

sanja-bt Активен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2011
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    1
    8ми ден вагата не покажува ефекти ама како со ве читам има позитивни коментари па се надевам дека ке има и кај мене.мене ми е многу важно до Aприл да ослабам 10кг значи да имам 62.вчера згрешив зато шо изедов 1 сендвич ама така испадна дека цел ден бев на базен а денес си продолжив со овошен ден.е сега ме интересира пошто за вечера не јадам како со пиши во диетата пола од ручеко да се јади со салата ,туку јас јадам само салата без то шо следувало за ручеко дали мислите дека така прам ке биди ефикасно или мора да се јади и то со имало за ручек само во помала количина?одговор молам

17. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.053
    Јас мислам дека треба да јадеш од ручекот пола како што пишува. Се си има свое нели :) на пример можно е баш тој дел да заситува колку Што треба за да бидеш истрајна,да не бидеш гладна ноќе и да имаш сила утредент да продолжиш со редот.

18. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Баш ти фала брат,али како ми ја прават така подобро без кашкавал инаку вчера бев на 2 слави,ми беше ден за јаглехидрати,на првата слава веќе апнав 2 парчиња торта додека да слушнам другариве се дговорија не повикале на друга слава и морав да отидам и таму коа другар ми виде дека нишо не јадам ми рече да си зеам обавезно нешто ја земав 1 парче торта и толку после некое време со сила ме накараа да апнам уште едно и сеа бидејќи и беше касно се се упропасти,ама битно јаглехидрати се! инаку јас сеа бидејќи неможам да вежбам,така шетам само по пола саат на ден дали би имал ефекти?? што мислите?

На milosavljevski му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Оуууф леле како ми недостига базен човече!!!!!Инаку сања и на мене ми е 8 ми ден,овошен-најлесен ден ми е искрено зашто јадам овошје преку саат саат ипол 2 освем кога се банани де за доручек обавезно банана јадам.Сеуште не сум се мерил(ќе се мерам на 12 ден),инаку имам од тие дигиталните ваги што се освем грами покажуваат и милиграми се се точно до 180 килограми,па и јас се надевам до април да симнам бидејќи нели на мене и тебе на 9 ти април ни истекува 3 месец од овој режим!Од март ми почнуваат тренинзите,од тогаш ќе имам дозвола за вежбање од лекар и се надевам последниот месец највеќе да симнам бидејќи сега не сум активен многу!Не губи надеж само, и што се однесува за вечерата јади си пола од ручекот и салата повеќе ќе имаш енергија!позз

20. triboiplavo

triboiplavo Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2012
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    денес 13 протеински ден
    дор: 2 јаболки
    руч: риба печена, салата и супа
    веч: пола од ручекот и можно е мааалку сиренце :)