Да ви кажам УН диеталци дека поентата е да не се јаде, односно да се сведе на минимум внесот на храна, а да се зголеми внесот на течности ( вода, чаеви, вода со лимони, саси вода и сл напивки) кои би ја вареле храната и чистеле организмот од токсини. Јас сум навистина поправена, пробав повеќе пати да се ставам на УН режимот, но се тоа траеше по 2-3 дена... Денес почнав пак, па ќе пишувам од време на време...
Луѓе денес девети ден ми е откако започнав со диетава(по ред протеински ми е) и имам неколку прашања до вас, а тоа се: 1) Во кој ден ми е дозволено да јадам семки од тиква, сончоглед, леблебија и слично? 2) Во кој ден ми е дозволено да јадам јаткасти плодови? 3) Дали смеам да пијам какао секој ден(секако без шеќер) или само во јаглерохидратен ден? 4) Дали за време на овошниот ден смеам да јадам салати од зеленчук? Последново прашање го поставив намерно бидејќи како што прочитав тука http://zdravjeihrana.mk/analiza-na-un-dietata/ пишува дека тоа е витамински ден, а на овошен ден и дека неутрални намирници се:зелка, марула, краставица, домат, модар парлиџан, тиквичка, пиперка, печурки, спанаќ, морков, маслинки, целер, магдонос, брокула, карфиол, кељ, цвекло, кромид, лук и блитва.
1) Vo ovosen do 100 gr , nepeceni nesoleni ... 2 ) Isto vo ovosen . 3) Moze bez sekjer i vo jh za vecera kako zamena za blago , 4) Smees no otkako ke jades salata denot go zavrsuvas so salata t.e. posle salatata ne e dozvoleno ovosje , jas sekogas jadam obilna salata nakaj 19h ...
Јас сум некаде 40 ден на Ун .Намалив некаде околу 10 кг и знам понекогаш да направам некоја минимална грешка .Супер се чувствувам и мислам дека УН е закон!
Втор ден УН. Ја држев пред две години и имаше ефект ама не бев многу упорна. Сега се надевам дека ќе издржам подолго.
Се мислев меѓу хроно и пак UN и се одлучив за испробано. Од понеделник ќе се дружиме. Иам 72-73 кила, сакам до 60 да паднам пак. Првиот пат коа ја држев имав тука некаде 70тина и стигнав до 63-64 за само 40тина дена. Језда вежбав ептен многу ама пак. Ептен има ефекти зашто јадеш се само правилно распоредено.
Јас сум мешала и пак имало резултати. Мешање подразбирам на јајца, сирење и салата во протеински а за вечера јогурт или таратур. Предлог за протеински можете листови марула, домат, кубети, туна со прелив од сенф и лимон.
Успешно завршен витамински ден, 4/90. Дури сум и без апетит што е многу чудно за мене. Веројатно од топлово.
Ден 1 протеински Појадок едно 10тина кајсии и кафе без шеќер. Ми стави колешката по грешка едно натренче ми се одмили животот го истурив. Бољи да го пијам без шеќер. До после ќе пијам еден нес, накај 12-1 среќа денес е протеински ќе можам малце млеко да стаам. Ручек печен батак на скара со марула и кромид. Ќе јадам во 4ри, спремно ќе ме чека, не можам и ручекот да го мкнам од дома. Ќе ми се јаде знам од сеа до 4 ама затоа кафе ќе пијам после. За вечера се мислам да јадам адвокадо и урда. Не знам каде да го ставам авокадово, читав на нет никако не можам крајот да му го фатам. Крај краева ќе јадам урда со марула или киисело млеко со краставица и ореви. Ако издржам денес на помрднам од правила ќе бидам пресреќна. Не се мерев сабајле, морам после да се измерам на тренгинг иаме прејка вага, морам да се знам до грам точно колку сум прасе
На пример? Кога на некој сакаш директно да му посочиш дека нешто греши, треба да му кажеш и каде, мислам дека културно е, плус и темата е за тоа Мислам дека знам за што мислиш под грешки ама како што кажав и погоре, ја имам држено и порано и ретко коа сум јадела истото и за ручек и за вечера, имав огромен ефект. Плус јас вежбам секој ден, ова само ќе ми биде олеснување да го симнам стомакот кој најмногу ми пречи и за кој мора исхрана. Само авокадото не знам кај да го ставам.
Да, и јас претпоставувам на што алудира членката за тоа грешки, и јас така правам како тебе Хипстер и имало ефект! Суштината на диетава е да те одвикне од одредена храна, да ти го ограничи количеството на храна, и да те натера да не мешаш протеини со скроб, со јаглехидрати... Додека се држиш во рамки на денот и внесуваш малку храна, се е ок, пак ќе има резултат. Инаку, авокадото јас би зела во јх ден, со црно лепче печено, а авокадото како гвакамоле, па со домати и маслинки... Или истово само како намаз/сос за макарони во овој ден.. Може сум грешка за неговото место во распоредениве денови, нека каже некој ако знае со сигурност.
Ok tvoe si e teraj si kako mislis deka e najdovor za tebe ... Kolku sto znam vo proteinski ako jades meso , ne smees mleko , ovoski do dve , avokado so urda nikako ... Poubavo izblendiraj go i napraj si tost , ( barem mene taka mi go davase nutricionistkata )
Не океј е да кажеш искуство не се лутам напротив. Јас во книга читав дека во ист оброк не било препорачано а не во различен. Нејсе исто ми е да дали ќе го пасирам или ќе го јадам така свежо. Леб денес не јадев, нема ни да јадам. @Rubiii абе авокадото има многу масти...аминокиселини итн..иначе е овојше според класификација. Ќе видам ќе го јадам сеа така за следен пат ќе истражам поубаво. Иначе убаво кажано за поентата на диетава
Ден 2 ЈХ Појадок-две праски, едно кафе еспресо без шеќер и едно нес засладено со оризово млеко во прав со вкусна на ванила. Ручек- варен ориз со моркови и пченка со марула и многу кромид. Вечера -домашни пуканки, без зејтин без сол. Вчера се измерив и си поставив цел да се мерам секој понеделник со крајна цел -15 кила. Мислев се вишок 13 ама станале 15 викенов што јадев така малце поише Алкохол решив скроз да не пијам, може ептен ептен ретко една чаша црвено вино, ништо друго. Ми се плаче по пиво и коктели ама нема. Отприлика сакам да ја држам во септември па да видиме колку ќе успеам да скинам со УН, што оставува се пребацувам на хроно. Знам дека ќе ми остатат, се молам барем 5-6 да бидат за да можам полесно да ги скинам. Тешко и жешко лето е пред мене, ама кога се качив на вага вчера и кога видов дека пред 3 месеци имац 69 и колку сум се здебелила а демек цело време нешто ја не јадам и пазам и реков доста е, време е да се усериозам. Се плашам како ќе го издржам витаминскиот ден ама ќе стегнам зуби.
@Hipster Нели треба што за ручек тоа и за вечера. Обиди се да јадеш исто, знам некогаш е монотоно ама целта на диетата е да се држи како што е и да има ефект. Сум имала мали грешки, сепак има ефект но зборот ми е да не се прават често, навика ќе ни стане. За мерењето супер на недела ќе видеш мора да има помалку. Јас после секој овошен се мерам кога кило, кога пола, кога некој грам важно оди надолу.
Абе не ми е толку монотоно, колку што читав на некој амерички блог дека не морало да биде исто, само слично. Као вика пола од вечерата да е ручекот количиски, као не смеела количината да се надмине, да гледаш само да протеин не мора да е месо (ако си во протеински). На пример во јх ден викаат за вечера обавезно чоколадо. Што знам ја ретко коа сум јадела чоколадо, не дека не сакам туку не ми се јаде никогаш навечер мене. Иначе сум згрешила погоре, скробен ден ми е денес, утре јх. Ако ми остане ориз ќе го дојадам за вечера, секако го обожавам. Плус после вежбање јас лично секога гледам да јадам полесна храна. Зашто вежам од 7до8 најчесно и јадам тука до 8 и 30 најкано и тешко ми е многу навечер да јадам. Салата или малку месо, малку варен компири најубаво ми делува.
8/90. Овошен. На роденден . Ама јака сум јас ќе издржам. Не се мерам до 29 ден, ама многу голема разлика за 8 дена осеќам. Поширочки ми се фармеркиве . Денеска за доручек смуди од банана, праска, аронија и рибизла. До вечер планирам праски да јадам и 50гр бадеми, тие ме заситуваат доста. Поздрав.
Ден 3 Јаглехидратен Појадок- две парчиња диња, еспресо без шеќер и зелен чај Ручек-интегрални макарони со домашен сос од домати, лук и босилек Вечера-топка сладолед (најверојатно) До денес убаво поминав, не верувам дека и денес нема да издржам, приметувам дека сабајле не ми се јаде нешто посебно многу до кај 12-1 часот сум океј, знае криза да ме фати околку 2, ама пијам доста вода за да издржам до 4. Вчерата убаво ми доаѓа, ја обично ја рипав порано коа не бев на диета, ама затоа јадев глупости. За утре си спремам смутиња да си пијам едно на работа а за ручек ќе јадам марула изгледа со кромид за да не ми дое премногу нејадење од првиот циклус. Вчера истрчав 3 килиметри без престан, на апликацијата покажуваше некои 200 калории, малце се разочарав дека некако многу малце калории ми се видоа за маката (28 минути трчања без престан и после уште 20 брзо одење). Денес иам тренинг, вајда стомачни ќе праиме поише, помалце кардио, не се диши без разлика колку и да е климатизирано.