Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

УН Диета

Дискусија во 'Диети' започната од mKdevojce, 7 јануари 2010.

1. guguence

guguence Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    320
    колку калори дневно треба да се внесува??

2. mamma

mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    26
    значи алал да вие на тие што го издржавте овошниот ден.јас не можев.добро почнав со две јаболки малку мед и цимет.за ручек зелка салата мешана со краставица и за вечера ја утнааааав.бев на гости и си лапнав пица и пилешки пуканки.и сега ми е мака.ама утре со нови сили продолжуваме со протеински.

Најдов многу убава страница calorie counter.Си ги внесов тежината и висината нивото на активност и ми даде резултат дека треба 1600 калории да внесувам и ти кажува колку кила ке ослабееш до одредена дата ако се придржуваш на 1600 калории.Со срека на сите ;)

3. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.280
    И ти како мене си ја утнала,и јас се до крајот не издржав.Кога си дојдов од школо каснав 2 кифли и 2 бананчина (крем) а и 2 коцки чоколадо за готвење :lol:

4. marina.m.g

marina.m.g Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    91
    има интегрални,темни се малце,бели тестенини се правени со бело брашно,интегрални со црно (не знам баш дали се вика црно брашно,ама бело обично не е :) ) вчера баш си правев такви потпечени макарони со печурки и мене повеќе ме заситуваат од обичните тестенини ;)

5. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    da, gi ima kako sto ima integralen leb, ima i integralni testenini pocrni se od obicnite, i malce so poneubav vkus.. no polesno se varat vo zeludnikot

6. mamma

mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    26
    епа јас вчера не си ни купив чоколадо зошто денеска ке го немаше :$

7. Rock.Girl

Rock.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    48
    Јас го издржав успешно овошниот ден. Во текот на денот немав мака за храна, ама сега како ми се јадеее ми се плаче, ама не јадам :D. Утре протеински најдосаден. Дајте жити се некој нов рецепт ми се смачи од јајца, а на школо не можам да носам месо :worried:

8. Rock.Girl

Rock.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    48
    А може ли во скробниот ден да се јадат повеќе видови на скроб, на пример да си комбинирам ориз со компир со кечап?

9. melanie27

melanie27 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 октомври 2010
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    255
    абе дечки вие сте се изнапишале многу :D

прво за девојките што утнале....е де де...ако во 90 дена не утнете неколку дена, па треба да ве назначат за херои :D продолжете понатака по редослед.

нутриционист..интегрални(whole grain), значи дека се направени од брашно кое не е изложено на целосна преработка, т.е брашното е направено од целото зрно на пченицата, пченката итн. со што се зачувуваат сите корисни материи, минерали, витамини влакна. полесно телото го преработува. немој да се залажуваш со нашиве демек интегрални лебови, брашна, тестенини и останато..зашто прават трикови. за да биде потемно на обичното брашно му додаваат боја малку. обично интегралните продукти се малку поскапи. на пр. имаш во поголемите маркети оригинал проиводи, и 500гр шпагети се околу 250ден. така дааа... :)

а колку калории треба да се внесуваат...зависи од градбата на телото. јас на пр. гледам да не преминам 1200кал.
    мама...тоа што ти пишало 1600 тоа ти е бмр индексот, и тој покажува колку калории троши телото твое кога е во мирување, преку цел ден. тоа значи дека толку калории треба да изедеш за да ја одржуваш тежината ( ова е во случај ако цел ден не мрднеш од кревет.). ако јадеш помалку калории од 1600, а плус се движиш, телото мора да си ја надополни енергијата и ќе си црпи од резервите. т.е од салцето.
    кога се има вишок на кг. убаво е да се јаде помалку калории, но доколку нема потреба од слабеење, ризично е за органите.
    со 1200кал, може да се слабее од 0.5-1кг неделно, што е нормално и здраво (некогаш може и повеќе во зависност од активностите)

доста е мислам....одам да спијам.....ааааа инаку овошниов ден го поминав супеееер. не ми се јадеше толку како претходно. готово се навикнав хехехех

10. monika988

monika988 Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    а може ли кафето и чајот да се пијат со natren? зошто така без ич шеќер нема шанса да ги пијам, многу ми се крш.

11. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.280
    Денес ми е протеински,ќе гледам да не го утнам цел ден :D
    Сега пред да одам на училиште ќе каснам салата и јајца а на училиште јаболка :D

12. mamma

mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    26

може,и јас така ги пијам

13. mamma

mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    26

и на мене ми е протеински,татко ми ми донесе слатка а јас не ја ни пробав,тоа е успех пошто сум зависник од благо.исто и јај ке јадам јаболка и јајца и зелка салата со морков

14. jasminadd

jasminadd Активен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Диетава е топ и нема замена, само треба карактер и некој да те поддржува. Јас ја држев и ослабев многу, а воопшто не е тешка во смисла на гладување, јадеш и се најадуваш.Кој има проблем со вишок кила оваа диета е идеална. Поздрав :)

15. Nutricionist

Nutricionist Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Е фала ви на одговорите!Баш денес бев во тинекс,гледам макарони интегрални 100% интегрално брашно 235 денари...МОЛАМ?? ај у пм премногу скапи се,ги има обични за 20 денари негде пола кило.Инаку тоа со БМР шо е спомнато или нема веза како,тренерот ни има кажано дека за жени за да функционира телото дневно треба 1200 калории(60 кг жена) но само ако е во мирување,а за тие што вежбаат(во интервал 1 час напорни вежби дневно) треба од 2300-2500.Додека за маж во мирување е 1500 калории(75 кг),а за тие што вежбаат 3000-3200 калории.Во тоа се подразбирало работата на срцето,бубрезите сите жлезди органи питај бога што уште дрго,циркулацијата и се.
    Инаку,за ручек си сварив некакви си тестенини со печурки посолив ставив лут сос ууф слатко послатко мисла уште се варат,а бидејќи неможеше јуначко срце да издржи си џапнав од слатките на масата 2 мали,па греота беше да не земам цело време ме гледаат така тажно :( аи плус јаглехидратен ден е! позз:D

16. miljkovic

miljkovic Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    363
    http://boza.mk/kalkulator/
    Интересна е табелава, ги има скоро сите макеоднски јадења, можете да ја погледате и да си пресметате по колку калории внесувате во денот :)

На melanie27 и mamma им се допаѓа ова.
  17. mamma

mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    26
    денеска се мерев после 4 дена со многу прекршоци :worried: 1 кило и 200 грама сум намалила,знаааам дека е вода ама пак сум срекна зошто во последно време само одам нагоре со килата а не надолу.планирам соја да јадам се мислам да ја сварам па да ја испечам на тостерот или.....има ли некојј предлог????

18. Nutricionist

Nutricionist Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Да,може на тостерот.Или пак на тефлонска скара можеш да ја испечеш.Само да не се залепи,премачкај ги со маслиново масло ама многу малку.Најдобри се тие од виталиа.позз :D

19. mamma

mamma Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    26
    фала нутриционист на одговорот,немам тефлонска тава на тостерот ке е.да од виталиа ми е сојата процитав на кесето 357 калории има ајас имам пола кесе и ке си го поделам за ручек и вечера

за малку ке ве излажев по грешка.тоцно има во 100 грама 357 калории ама во цело кесе имало 200 грама соја

20. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    јас денес сум на протеински ден и незнам со да јадам :) не ми се јаде веке пилешко или риба :)