Jas si poracav od Iloski art galeri mislam taka bese na fb ke gi najdes imaat ubavi sliki i ne se skapi
Кај моите на зид висеа гоблени во рамка (мислам знаете како изгледаат) и се наоѓаше тек тук 2-3 уметнички слики кои татко ми ги купил од Франција додека студирал ама мене ми се онака безвезе освен една сликана на платно која одсекогаш стоела во мојата соба (којзнае кој ја ставил и така си останала). Е сега јас лично не сум љубител на такво работи прво, а второ не се разбирам за да ги проценам па да имам некоја вредна. Накратко не сум за вакви слики.
Која е Ирена Бојковска? Слкарка со академија ли е, млада претпоставувам, немам слушнато за неа. Може некое дело да постираш овде? Инаку не знам колку има на форумов некои што се разбираат во уметност, без да се сфати како навреда ова, ве молам, ама мислам дека со оглед на тоа што се постирало и коментирало во темава, нема.
Здраво, гледам темава не е многу активна, ама се надевам дека ќе се најде некој да ми одговори. Ми требаат уметнички слики за во станот, а искрено немам појма каде да барам. Гледав некои реплики на фб или готови принтови, ама ништо не ми фати око. Сакам освен естетика да имаат и некоја уметничка вредност... не знам дали добро објаснив. Не мора да биде некој познат автор, само да има некој личен белег. Така да ако имате идеја за некоја галерија или автор би била благодарна
Здраво, И јас барам такви слики за дома. Дали знаете некој сликар кој слика на платно за поефтино? Би сакала нешто вакви... Колку се движи цената на поголеми слики пр. 100×60см?
Овој одговор е и за @BeLLaDona23 Цената зависи од авторот, техниката, материјалите кои се употрбени, односно нивната постојаност, колку поквалитетни материјали (платно, боја) се употребени, толку делото е потрајно и нема да има потреба од реставрација, барем до твоите правнуци. Исто така цената зависи од тоа колку е познат авторот, дали и колку имал самостојни и колективни изложби, какви критики добива/л авторот за своите дела, колку се стари делата, колку се достапни делата од тој автор на пазарот и како им се движи цената на истите. Има галерии низ Скопје, побарај на гугл и ќе ти каже каде се наоѓаат или барај по автори. Во Охрид ако одиш исто има многу галерии кои држат слики од познати автори. Галериите секако заработуваат добра сума од секоја слика, па ако веќе имаш одбрано автор, подобро е на пронајдеш личен контакт и од него/неа да купиш, евентуално од некој кој е колекционер или наследник, па продава. Важно е да не брзаш при изборот, сликата треба да ја уживаш, да ти буди чувства, да се вљубиш во неа и во пораката која ја пренесува, да те тера да ја анализираш секогаш кога ќе се загледаш во неа. Е сега, постојат луѓе кои се разбираат и кои не се разбираат во уметност, има едни кои имаат пари да си дозволат а поим немаат, едни кои разбираат а скршена пара немаат. Ако сакаш да вложош, да добиеш капитал во кој истовремено ќе уживаш, подобро консултирај се со некој познавач, нека ти помогне и нека те поучи што да бараш и на што да обрнеш внимание. Поздрав.
Искрено јас стварно појма немам од уметнички слики и автори, освен што убаво цртав во средно, но за жал на тоа остана. Во секој случај ми ја разбра поентата, сакам сликата да има значење и да буди чувства...не дека можам да си дозволам голем луксуз, но сепак би одвоила одредена сума затоа што ја ценам уметноста. Не сакам реплики, ефтини принтови и слично само што не знам од каде да почнам. Во секој случај фала, ќе разгледам по галерии па вајда ќе најдам нешто. Поздрав
Доколку сакаш апстрактна уметност, има една девојка од Радовиш што слика предобро. Еве дел од нејзините изработки, превземени се од кај нејзе Пријатели порачуваа од кај нејзе за подарок лани, ако се сеќавам околу 4-5000 беше сликата.
Од кој сакаш да порачаш? Врска немам кој има страна, михаил или рубенс Татко ми имаше една од рубенс, ама за масло на платно ми е многу скап за наши стандарди.. околу 2000 евра беше и тоа не нешто мн голема, големите кој знае колку му се па јас како нељубител на слики ич не ја сакав Или па оној младиот има страна?