На УГД ништо не е организирано како што треба. Професорите се толку неодговорни што не можам ни да ги наречам академци. Лошо.
Еве до вечер до 12 е рокот за испити пријавување а ние се уште немаме истакнато датуми за испити немаме внесено поени...
Леле човече ужас ааааа Тешко вас! Него ти студираш во Штип или Скопје? И значи јас како матурантка ни под разно да не одам на УГД, така?
Апсoлвенткa сум. Дaли ќе мoжaм дa извaдaм пoтврдa зa редoвен студент вo септември? И кoгa ќе мoжaм дa се пријaвaм вo зaвoдoт? Пoсле диплoмирaње или сегa пoштo ќе немaм предaвaњa сaмo испити дo декември.??
Ќе можеш да извадиш потврда. Таа што ја даваат за апсолвенти всушност е иста како и за редовни студенти. (Не знам лично се уште, зошто и ја сум апсолвент, но вака имам слушнато од постари колешки...) А, во врска со пријавување во завод не знам.. Тоа ќе треба секако на студентски да си прашаме. И мене ме интересира истото.
Како оди полагањето на комисиски испит ? Дали само предметниот професор поставува прашања, или и останатите членови од комисијата ?
Се зависи од професорот, кај повеќето и нема комисија, испитот ти е пријавен како комисиски ама си одиш исто како кај секој испит тоа е само за пари ма УГД
Девојки, како е називот на дипломата ако студираш на Факултет за туризам и бизнис логистика, насока Гастрономија,исхрана и диетика? И дали за овој смер има дисперзирани во Скопје?
По признаен? Хаха, луѓе, колку сте информирани за тоа? Од Мк си, сите дипломи исто им значат. Искрено, на УГД зависи на кој факултет си, професорите се исти како и во Скопје. Не сум Угд, најдобрата другарка е таму, и одлично поминува. Тоа со датите е вистина, ама рокот секогаш им е продолжен, не гледам причина за нервоза. Плус, таа кога ќе задоцни со пријава, проблемот го решава со еден маил до професорот. Не ширете дезинформации доколку вие поединци имате проблеми со одредени професори.
По информирана од тебе сум сигурно. ХА ха. Не сум го измислила јас тоа. Си има официјална листа(Шангајска листа) на која се рангирани универзитети на светско ниво па ти види си.(Ако го најдеш УГД некаде пиши ми )
го има во скопје, можеш да видиш во конкурсот https://www.ugd.edu.mk/pdf/konkursi/2016-2017/konkurs_I_ciklus_2016-17_1rok.pdf на дипломата пишува http://ugd.edu.mk/images/FTBL/studiska_po_nasoki/ftbl_studiska_programa_ishrana_i_dietika.pdf
Девојќи дали има некој што студира дизајн на мебел и ентериер, ме интересира како се одвиваат испитите, дали е тешко студирањето, испитите дали се со заокружување или објаснување да раскажеш? Планирам да се запишам вонредно дали има некој со слични намери искуства и слично да сподели .
Кај дизајн на мебел и ентериер дефинитивно ќе имаш многу математика што значи дека сигурно ќе имаш задачи. Сигурно знам и дека ќе има многу, многу цртање, така да не се надевај многу дека ќе има прашања на заокружувања на испитот. Ќе треба да учите физики, математики, геометрија, цртање што воопшто не се теоретски предмети. Кога ќе видам по факултетот некој со огромна папка со скици и цртежи знам дека или е од архитектура или е од дизајн на мебел така да може и ќе има теорија и прашања, на некој изборен предмет, ама оние главни и битни предмети нема да бидат така. Смеров спаѓа под архитектура и дизајн така да еве ти студиска програма од УГД, разгледај и од онаа на УКИМ и ќе видиш што се учи. http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/fptn/arhitektura-i-dizajn