Универзитет Гоце Делчев - Штип

Дискусија во 'Образование' започната од velesanka, 21 септември 2010.

1. Marria94

Marria94 Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2019
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    10
    Па незнам овие смерови дали се дел од Економскиот факултет или од Туризам и Бизнис логистика. Моето искуство од Бизнис логистика е супер, факултет како факултет, имаш тешки предмети имаш и лесни и професорите не се лоши горе доле има 2-3ца терсене луѓе како и сегде ама не е страшно. Доброто е тоа што се ти се електронски уплаќања, од скрипти се учи никој не те тера да му купуваш книги како на УКИМ и уште подобро е тоа што претежно прашањата што се паѓаат на колоквиум ги даваат и на испит + некои други битни работи. Во глобала испитите се усно, само некои предмети што неможе се писмено, барем така беше на мојот факултет. Некои професори даваат технички 6ки (собрсни 42 поени од предавања, вежби, колоквиуми и семинарска), ама тоа се некои лесни предмети за кои не ти се исплати да сакаш 6ка зошто се ќе ти е научено од колоквиум ама тоа си е индивидуално кој сака. Искрено студирањето не ти е ни скапо, горе доле се на се 1000-1500 еур имав потрошено до крај, со тоа што јас немав ниеден предмет презапишан. Се надевам помогнав колку толку. Што друго те интересира прашај

На Saraa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. parisian chic

parisian chic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    763
    Дали има некој што полагал писмено осигурување кај Фотов да ми каже какви прашања дава?
    Ви благодарам.

3. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Fala ti za odgovorot, vo sekoj slucaj MN mi znaci, Jas bi stidirala vonredno I sekoj komentar I iskistvo mi SE dobredojdeni. Od frustrirani likovi na ukim na ekonomski glava boli. NE se smetam za nadprosecno intelligent na no NE ni za podprosecno, kraj kraeva Eden fakultet zavrsiv vo rok, ovoj mi e vtor, me zafrkavase Eden professor deka imase druga poenta, SE nadevam tuka nema da ima takvi.
    Fala ti uste ednas.

4. beauty007

beauty007 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    640
    Кога е сесијата во Август и кога отприлика е пријавувањето на испити ?
    Благодарам однапред .

5. Nelka2709

Nelka2709 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Здраво , би сакала да прашам како е да се биде вонреден студент на УГД, Англиски јазик и литература. Во дилема сум дали да се запишам, па доколку некој веќе е вонреден студент на истиот би ми било мило да сподели мислење и искуство.
    Поздрав

На Packka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. robert.mk

robert.mk Нов член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво друштво,
    би сакал да ве прашам дали овде има некој кој бил на магистерски студии на Универзитетот Гоце-Делчев - Штип и притоа бил ангажиран како демостратор. Доколку да, би сакал да споделете повеќе информации околу исплатата, т.е висината на хонорарот и слично. Може и во приватна порака, фала однапред :)

7. TravellerS

TravellerS Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2019
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.810
    Zdravo, moze li da mi kaze nekoj konkretno za na ekonomski, kakvi se polaganjata prasanja so zaokruzuvanje, otvoreni prasanja - pismeno, na lekcii, ili usno se polaga??/ Usno postavuvaat kratki prasanja ili celi lekcii???
    Na ukim najgolem del se so zaokruzuvanje i nema zavrsen ispit, si polozil prv kolokvium i vtor polozen ispit???
    Kako e tuka?

8. Svetoslava

Svetoslava Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2016
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    127
    Прв и втор колоквиум 10 прашања на заокружување (по 0,5 поени едно прашање, вкупно 5) , 5 прашања на дополнување( или да се дополни некој збор или се бара некоја дефиниција , по 1 за секое вкупно 5 поени) и 5 прашања да се раскажат во кратки црти ( по 2 поени вкупно 10 поени) Значи прв колоквиум 20 и втор 20 поени , проектните 10 поени, вежби 10 поени , предавање 10 поени , завршен испит 30 поени. Вкупно 100 поени . Треба да имаш 42 поени за да можеш да фанеш услов да одеш на испит( некои професори ако си во граница од 35 до 42 дават дополнителни поени со цел да можеш да одеш на испит а тие дополнителни поени ќе ги оправдаш на испит. Што се однесува на испитот мора да одеш на испит не дават фиксни оцени , испитити во зависност од професоро можат да бидат усни или писмени , при крајот на предавањата самиот професор кажува како ќе биде.

За колоквиумите : прашањата на заокружување се некој поделби има и лесни и тешки претежно еден точен одговор а не повеќе.... Тие на дополнување се бара да се дополни некој збор кој фали во дефиницијата ( е сега тука мора да ја знаеш дефиницијата на памет па да дополнеш за да се земе точно , неможеш од тебе некој збор да ставеш по логика, ако се бара дефиниција да се дефинира повеќето професори барат точна дефиниција како што е во материјалот за учење дефинирана а некои признават и со твој зборови објаснето зависно од професоро

За испито: ако е усно се праве концепт 3 прашања кажува професоро запишеш ги на лист и си направеш Краток концепт за тоа што треба да се зборе и после почнуваш со раскажување од концептот може да се потсетеш.... доколку е писмено има дадено 3 претежно по 3 ретко по повеќе прашања и си пишуваш времето мислам беше 45 мин не сум сигурна после ги предадеш професоро ги прегледа за некој ден и внесе поени во е индекс,а за усно одма ја внесува оцената пред тебе во е индекс

Последна измена од модератор: 16 август 2019
  9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.374
    Има електронска пријава за запишување на УГД како што има на УКИМ?
    @nevermet18

10. Svetoslava

Svetoslava Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2016
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    127
  11. beautys20

beautys20 Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2018
    Пораки:
    543
    Допаѓања:
    6.125
    Здраво сакам да прашам дали може да се промени оценка , ако во е-индекс е 5 а треба 6 да биде или мора повторно да се полага предметот ? Инаку е грешка на професорот

12. ♥ kawaii girl ♥

♥ kawaii girl ♥ Нов член

Се зачлени на:
    23 јули 2019
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Дали е добар избор правниот факултет?

13. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.374
    Ај некој што ќе се запишува годинава нека ми пише порака. :)

14. student2019

student2019 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2019
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Здраво, сакам да се запишам на УГД конкретно на општа медицина ,но бидејќи по националност сум Влав не знам дали да одам на запишување на национална квота или пак не,дали можи некој да ми каже по колку студенти примаат на национална квота?

15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    На УГД би те примиле без разлика дали си Влав или не. Пиши си ти дека си тоа националност, зашто да не ама ќе си примен редовно (ако си видел од ланските ранг листи и со по 50-60 поени беа примени).

16. student2019

Се зачлени на:
    21 август 2019
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Имам 84 поени а лани последните на општа на државна квота беа со 82 поени и затоа сум во дилема,пошто слушам имало одреден број на студенти во завиност од националноста што примале пример за власи околу 5-6 ама не знам дали е точно

17. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.374
    Пиши се Влав.Знам познаник што немаше поени,па се пиша Влав и ја примаа.
    И онака нема многу да изгубиш ако се пишеш Влав.

18. student2019

Се зачлени на:
    21 август 2019
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Фала ти многу,а доколку одам на оваа национална квота и не ме примат ,ќе треба да чекам втор уписен рок ?

На Arzu му/ѝ се допаѓа ова.
  19. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.374
    За уплатниците кај банка на примач НБРМ ли е?
    И што е тоа образец ПП 50?
    :)

20. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Образец пп50 ти се сивите уплатници што ги имаш по банките.
    Доле најдесно со ситни букви им пишува образец пп50, нема шанса да ги промашиш.

Другото нека ти каже некој што е на УГД.

На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.