Дали за вонреден студент се уплаќаат сите наведени трошоци како за редовен при упис? https://www.ugd.edu.mk/index.php/studenti/zapisi-se-na-ugd/473-upisi-2019-20
koga se zapisuvav vtora godina 3tti semstar od 5 predmeti na 2 ne fativ uslov i mi ostana za prezapisuvanje,potoa 4tti smestar ne posletuvav predavnja i ne dobiv potpis od nitu eden predmet znaci ke treba ponovo da go slusam toj semsetar,e sega elektronksi mi pokazuva upis na sleden semestar 3tti po vtor pat a od toj semestar imam samo dva preedmeti na koi imam potpisi samo nemam fateo uslov,e sega ne mi dava da gi slusam tie predmeti zosto nemam potpisi od prethodniot 4tti i ne mi e zaveren,a profesorite ne davaat potpisii znaci nikogas ne ke mozam da zapisam nitu semestar nitu godina poveke..ve molam koj znae da mi objasni.
Аман бре девојче, иди во деканат или ректорат и разговарај со луѓето таму. Ќе те упатат каде треба да одиш, и што треба да правиш. Што очекуваш од тука, ставрно не знам. Нон стоп поставуваш вакви прашања по темите, фемина нема да ти го реши проблемот. За твое образование се работи... Мислам стварно...
Јас како поранешна студентка на УГД ќе кажам дека воопшто не сум задоволна ниту од студентски прашања кои си доаѓаат кога сакаат и си одат кога сакаат, се однесуваат дрсско, па се до професори кои не си ја сфаќаа сериозно работата. Да не почнам да кажувам колку се несериозни луѓе има таму, што не е чудно девојчето што прашува овде.
Fala bogu nekoj da me svati,,sega bev tamu ne te ni soslusuva nitu objasnuvat mi ja zatvori vrata nemozele nisto da storat,,aj dodji vo ponedelnik....za eden potpis gi molam cela godijna..sega moram ispisnica da si vadam mi otide cela idnina..a za derene da ne zboraam znaci ko stoki sme tamu.
Не знам како е на УГД, верувам дека не е сјајно познавајќи го системот, ама кога повторно сакаш да продолжиш со студиите, ќе најдеш начин. Ти кажале да одиш во понеделник, оди. Односот, нема да ме интересира кој како ќе се однесува додека јас го добивам тоа што го сакам. Одам таму за да добијам одговори како да презапишам, и нема да си тргнам додека не разговарам со некој одговорен таму. Ќе сум досадна, ќе чекам пред врати за убаво да ми се објасни што и како. Има начин. Фемина сметам дека не е вистинскиот.
Ama se derat izmorena bila nemozela da objasnuva..glede da te izbrka..I samo dojdi v petok dojdi sreda..znaci me mota..trebalo da razmisle dali moze da najde nacin.
Малку повиши тонот и биди дрска. Ако пак ти се испонаша кажи и дека се ова ќе биде пријавено кај надлежните.
Ee da imase kaj da prijavam vo ovaa drzava veruvaj site se zalat od taa zena..I poveke ja odbegnuvaat poso se dere mnogu na site studenti..neznam sto potreba ima tolku da vika.
А на другиве факултети е мед и млеко. Секаде е исто образованиево во државава, да не почнувам да ти зборувам како се однесувале професори на мојот факултет. Ама за дома не ги земам. Не ми е грижа дали мислат дека сум напорна. Ќе оди девојката и ќе се закачи како крлеж ако треба за да ги добие потребните информации. За нејзина иднина се работи и не може да очекува дека се' во животот оди глатко и лесно. Посебно не во нашава држава. Во нормални држави секако дека одговори добиваш веднаш кога човечки ќе поставиш прашање, ама не е тоа случај и кај нас и едноставно треба да се навикне за да „преживее“.
Odam prasuvam ama mi veli ajde odi sega i traas vratata,ne mi nitu dozvoluvaa da ja prasaam...neznam so ke se praii vo drzavava sea mu pisav meil na rektorot se si iznakazav.
Здраво колеги! Дали некој може да ми помогне и да каже од каде може да се најде материјал за учење по предметот инфективни болести кај професорот Вело Марковски? Доколку некој го има материјалот во електронска верзија може да ми го прати на маил. Поздрав и секое добро и благодарам на разбирањето.
Мислам дека е можно да се промени се додека не го пријавиш предметот за испит но можно да е доцна сега, обично дозволуваат на почеток на семестарот сега веќе е дојдена колоквиумска. Да, исто така можеш да уплатиш пола средства за партиципација сега а другата половина понатаму во семестарот. Електронски можеше да се купи 2 потписи, не знам како би било во твојот случај, според ова би требало да се обратиш до Ректорат каде што од таму би ти дозволиле да завериш семестар. Ако не можеш да дојдеш до Студентски поради некоја причина обрати се до продеканот на твојот факултет или иди до Ректорат директно. За кај Вело ти советувам да одиш на предавања. Професорот феноменално предава и бара тоа што тој предава. За материјал, купи ја скриптата од Трговски или од Клонинг. Скриптата се состои од негови снимени предавања напишани како скрипта од страна на студенти. Можеш да учиш од Инфективно учебникот од УКИМ како и од некои други но скриптата е доволна но учи буквално се од неа, збор до збор, бидејќи Вело може да те праша за буквално се и да те падне за некои работи кои сметаш дека се ситници како на пример проценти, години на епидемии итн. Една работа што нема во скриптата а би требало професорот да ви даде материјал е за лекови (и се за нив).
Страшни глупости имало и од тебе паметна,дополнителни пишуват само ако немаш 42 поени од предиспитни активности,за да стигнеш до 42 ти стават таму во дополнителна најмногу до 10поени.