Здраво,дали некој што е на угд медицински факултет знае дали може да се завери и како семестар доколку рокот за заверка е поминат?
Дечкии, зошто кај мене не стигнуваат известувања веќе 2 месеци на ел. пошта и пишав на студентски ми велат обратете се на е индекс тие биле одговорни за техничкиот дел.. Ама мене не ми е јасно каде е тоа на е индекс, инаку сега ќе сум 4та..Дали некој има таков проблем??
Здраво, дали некој од филолошки што бил наставна насока го слушал предметот училишна организација? Кој професор го држи, како стојат со материјали и предавања?
Ќе си пρезапишеш фино-лепо година. Е индеκс се наоѓа на стρаната почетна на УГД, има линκ,(не можам да да пρатам од овој телефон). Κаκо 4-та год. си а, не знаеш што е е-индеκс? Таму се запишуваат сите оценκи, потписи, се пρијавуваат и уплаќаат κолоκвиуми и испити, се поднесува баρање за исписница итн. Наκρатκо κажано индеκс во елеκтρонсκа фоρма или елеκтρонсκи индеκс. Ти напишав од пρичина што и мене му напишаа да κонтаκтиρам и да си завρшам ρабота пρеκу е-индеκс. Јас им баρав исписница и си го забоρавив пасвоρдот бидејκи бил истече. Отκога фаκултетот ми е во миρување се немам вκлучено. Добρи седум години.
Глупости. @kikkki обрати се кај студент инфо, ќе ти кажат. Инаку @blady мислат на е маилот на е индекс. Пиши им мејл, ќе ти објаснат. Не е ништо страшно Едит. Ете ги eindex@ugd.edu.mk info@ugd.edu.mk Пиши им на еден од овие па види.
Здраво, општа медицина државна квота влегуваат 80, а дали некој знае колку влегуваат со кофинансирање, а колку национална квота и дали има шанси некој од национална да биде примен во државна квота?
Здраво Дали има некој што студира на Гоце Делчев -филолошки факултет да ми каже неколку информации околу испитите. Планирам да се префрлам од Блаже Конески. Фалаааа
Со кофинансирање примаат 80 луѓе а со национална квота не знам баш како оди квотата и рангирањето. Мислам дека се рангираат посебно, бројот е ограничен и дека влегуваат во државна квота. Дали е пополнета бројката или не, најдобро пиши на некој од лицата за контакт чии линкови се на веб страната.
Па така ми изгледа, јас кога се упишував поинаку беше. За сигурност пронајди си го името на објавената листа, 99% ќе остане таква.
Јас мислам деκа во национална κвота ги пρимаат сите што се запишани во таа κвота а, κаκо оди плаќањето-не знам. Κога студиρав имаше туρци што се запишаа во национална κвота и не им пρавеа пρоблем што саκаа да се запишаат...
Здраво. Доколку некој знае да ми каже како одат стипендиите на УГД (кога се подаваат документи, што е потребно и дали се само државни или има и од самиот универзитет). Ви благодарам од напред.
Има повеќе стипендии, на пример од самиот Универзитет се даваат 210 стипендии за најдобро рангираните студенти, 30 на медицина, 20 на правен, 20 на филолошки итн. Стипендијата ти е всушност ослободување од плаќање на партиципација во прва година. Исто така ова важи за Ромите, а и сите оние кои ќе се запишат на македонски јазик при филилошкиот факултет (прва година не плаќаат партиципација). Потоа има државна стипендија од МОН. Таа важи за студентите од 2ра година понатаму бидејќи во прва година немаш просек. Оваа е малце покомплицирана. Има 3 групи; со просек од 9, со 8/7.5, за деца чии родители имаат ниски примања итн. Конкурсот мислам дека беше после ноември. Покрај просек треба да исполнуваш услови како државјанин на РМ, да немаш паѓано година итн. Различно ниво носи различна сума. Има и стипендии од трети места како на пример Алкалоид, странски стипендии од други држави (лани имаше од НР Кина на пример) итн. Па да, така пишува на сајтот (10ти и 11ти) претпоставувам дека е така.
Дали кај некого што сега се запишувал имало проблем со уплаќањата? Другарка на брат ми веќе три дена пробува да ги уплати средствата ама не успева, од студентски прашања не се јавуваат.