Бидејќи сум бруцош не знам како е со физичко присуство меѓутоа сега кога сме онлине доколку не присуствуваме ни се намалуваат поените за присутност, па според ова претпоставувам дека и со физичко присуство е истото.
На УГД се учи целиот материјал, понекогаш знае Гордана по комуникациски вештини да го подели материјалот на 1 и 2 колоквиум, и за испит, ама многу ретко. Зависи од професор до професор.
Nekoj da pishe iskustvo so 3 godisnite studii za medicinska sestra vo Stip i nesto povekje? drugarka moja od skopje saka da ide vonredno vo Shtip
Zdravo eve gledam kolku mnogu ima prefrleni od opsta medicina od ugd vo ukim ve zamoluvam tie sto znaat kako da se prefrlat zosto jas znam deka e nedozvoleno da spodelat tuka ili neka pisat privatno. Jas sum od skopje za 2 boda ne vlegov vo skopje i 2ra godina sum. Mnogu bi mi znacelo blagodaram.
Здраво на сите Дали некој сака да ми објасни што точно се прави во шеста година (11 и 12 семестар) на насока Општа медицина? Поточно, дали се полагаат испити, дали има класично предавања како и во претходните години, дали праксата се одвива во Штип, и сл. ? Ме интересира и што точно се прави после шетата година, откако ќе заврши тој 12 семестар (дали се оди на стажирање, кога се полага државен испит и сл)? Да си знам што ме очекува Однапред Ви благодарам
Шеста година е само пракса/стаж, нема предавања и нема колоквиуми. Како и во минатите години, испитите се полагаат за време на сесија, во меѓувреме бараш ментор (од листа на ментори) за дипломски труд. Кога ќе го положиш последниот предмет, закажуваш термин за одбрана на дипломската пред комисија и со тоа завршуваш факултет. Честитки. Потоа одиш до Лекарска Комора и ти почнува стажот од 6 месеци од кои 2 се кај матичен а 4 во болница. По шесте месеци полагаш државен испит за лиценца кој има писмен дел а потоа има и усен дел со 3 доктори во комисија. Откако ќе ја земеш лиценцата можеш да бараш работа, бркаш специјализација (тука плус 6 месеци ќе одиш на стаж но те плаќаат 30к афаик), фаќаш магла од вукојебинава... и тоа е тоа воглавно. Праксата во шеста се одржува во Штип но има и опција да се изведува во својот град под услов да ги има сите одделенија кои се предвидени по студиската програма. На пример, еве јас сум шеста година, ние имаме задолжителна пракса во Штип и доколку сакаме може да одиме и на незадолжителна во Систина. Поделени сме во повеќе групи со свои термини, тие што одат во Штип овој семестар наредниот семестар се во Систина и обратно, тие што се во Систина сега, нареден семестар ќе бидат во Штип. Понатаму, треба да се оди на пракса на инфективно, јавно здравство, хирургија, педијатрија, гинеко, изборен и интерна. Првите две се аут поради корона ситуацијава. Праксата во Штип можеш кога сакаш и каде сакаш да одиш или пак воопшто да не одиш, нема никаква евиденција, ќе си имаш на крај потписи по се. Како се одвива праксата, гинекологија е најтиња одделение (се јадат со орл), во петта година една вежба немам асално одржана* а сега не те ни примаат. Другите одделенија се океј, особено интерна и хирургија. Изборен си бираш од тие одделенија што се според курикулум; пример радиологија, дерма, очно, орл, трансфузиологија итн. Заебанцијата е што до петта година има ментор кој е одговорен за тебе додека во шеста нема ментори па затоа зависиме од докторите и сестрите да ни се смилуваат. Опрема си носиш твоја. Праксата во Систина е... што да ти кажам, спејс шатл. Имаш две опции - 1 месец или 2 месеци пракса. Ако одбереш опција А тогаш ќе одиш 1 недела на педијатрија, 1 на интерна, 1 на хирургија и 1 на гинеко. Опција Б ти нуди 1 недела на педијатрија, 1 на гинеко, 1 на изборен #1, 1 недела на изборен #2, 2 недели на интерна, 2 на хирургија. Тука има малку поголем избор на изборни одделенија како детска кардиохирургија, диететика со нутриција итн (ме мрзи да ги барам сега). Опрема+јадење+превоз (ск-штип) имаш од Систина, едино треба да направиш тест за стафилокок и стрептокок за да можеш да влегуваш во сала. *Океј, ова повеќе е до асистентот, некои групи само до ходник стигнавме додека други скиснаа по сали. Претпоставувам во август треба да поднесеш барање за префрлување на УКИМ со листа од положени предмети па да чекаш да ти одобрат па да се испишеш од УГД и да се упишеш на УКИМ.
Најпрво да ти заблагодарам што одвои време и што вака детално ми објасни за се, да ти кажам и дека никој досега не седнал да ми каже што е и како е, убаво да ми образложи. А, реално, ме очекува ова во иднина, па некои работи не ми се вклопуваа во глава. Само уште нешто да те прашам ако може (ја претерав, извини) ако добро те разбрав: -значи јас ако изберам да одам во мојот град на пракса во 11 и 12 семестар (град кој има голема болница и ги опфаќа сите одделенија), тогаш во Штип ќе доаѓам само за испитите, што значи дека шеста година ќе ја поминам во мојот град, така ли? Потоа, за стажот од 6 месеци, и него исто ќе можам да го одржувам во мојот град, така? Ако добро те разбрав, јас по завршување на петта година, не ќе морам да седам во Штип (освен кога треба да се полагаат испитите). Многу ти благодарам, од се срце
Да и да. Е сега сето ова зависи од политиката на УГД во тековната година (секогаш постои можноста да им текне некоја "генијална" идеја), зависи од тебе дали и колку ќе одиш на пракса а и од расположението на персоналот таму. Можеш цела шеста година дома да ја поминеш, може секој ден да дремеш во клиника, може на убав начин да ти речат да се изгубиш итн итн. Истото, повеќе или помалку, важи и за стажот од ЛК. Нема на што, за ова сме тука.
@Perelex Ти благодарам на одговорите, а и за ова со “генијалните идеи“ и според искуствово што го имам - во целост се согласувам! Секое добро
Здраво. Дали некој може да ми пише во ЛП што сега е прва година на општа медицина или пак некој од погорните години, би сакала да се консултирам за нешто?
zdravo, sakam da pitam kako se odvivaat ispitite online, dali e so edna kamera ili ima i screen recording ili se zavisi od profesorot?
Ако никој ти нема пишано до сега слободно пиши ми мене, иако сум шеста година. Една камера. Зависи од професорот, некој снима некој не, во мое искуство до сега само еден проф снимаше.
Доколку не го запишам сега 4 семестар, а го заверам 3от,дали од Септември ќе можам да си го запишам 4 семестар или не? Или треба да се става факс во мирување не знам како одат тие работи сакам 4 семестар мала пауза.
Не можеш да запишеш 4ти семестар сигурно во октомври, туку тек наредна година ова време. Во септември се запишуваат непарни семестри. Не сум на УГД али ова логично е дека е така и мора у мирување да ти е факсот чим ќе паузираш. Од следна година ќе продолжиш од февруари ваљда. Најубаво е да прашаш, но по логика е вака.
Ne sakam da go stavam vo miruvanje bidejki posle se plakalo 6000 den, i dokolku ne go stavam vo miruvanje taka si gi ostavam ne znam posle dali ke pravat problem za da prodolzam pak
1000 се плаќа ако ти е на мирување. Мене ми беше на времено мирување и толку платив. Нема да ти прават проблем си плаќаш 1000 поднесуваш барање за активирање на студии и си плаќаш семестар.