Здраво на сите. Студирам на ФТБЛ и ми треба ваша помош околу бирање на Универзитетските изборни предмети за тоа кои предмети се полесни за учење/поминување и кои професори од тие предмети се добри кон студентите? Ви благодарам однапред за вратените одговори <3
Дали може некој да ми каже како е на испит по фармакологија 1 за општа медицина , што најчесто бара професорката ?
Па Промоција на Здравје би ти го препорачала, има две презентации кои ти ги ставив тука, симни ги, разгледај ги. Мислам дека е доста лесен предмет. Етика не било тешко но професорот бил тешко достапен човек. Од мене толку, јас немам универзитетски изборни предмети, инфово ми е од трети луѓе. https://workupload.com/file/dXGTSgFT6HM Прашува за : метаболизам на лекови, кинетика од прв ред, рецептори, видови на рецептори, полуживот на елиминација, cAMP, синергизам, антагонизам. Фарма 1 не беше нешто особено тежок предмет, Фарма 2 од друга страна пак... Со среќа, инаку сериозно учи го предметов, Фарма 2 е еден од најбитните на факултетов.
Овие предмети немаат врска со твојот факултет, можеш да избереш било кој шо е полесен за да извадиш подобра оцена. Јас би ти го препорачала Мк јазик, правопис и правоговор, како и Историја на мк. И двата ги имам полагано и поминав доста лесно. За заштита на животна околина слушав доста поплаки од колешки.
ITNOO Prijaviv proektna zadaca no nemav vneseno bodovi od 2 kolokvium i sega mi pisuva nema presuslov dali profesorot ke moze da mi gi vnese bodovite od 2 kolokvium ili ne ?Ako moze nekoj da mi odgovori itno e
Imam od prv no za 2 kolokvium ke odgovarame na 18 ti a prviot mi bese slab sigurno li ke moze da mi gi vnese bodovite bidejki pisuva nema preduslov se sum po beljata.
Женски, сестра ми е трансфер во угд. Кога е испитна сесија сега? Како се пријавува и врши уплата? И како да побара материјали од професор, мејловите достапни се некаде? Дали има некој тука од филолошки?
Некој од постарите генерации на општа медицина може ли да ми каже проф. Рубин што дава на испит, од прилика какви прашања и задачи?
Испитна почнува од 25ти. Испит се пријавува на е-индекс -> е-плаќање -> 20 денари на 723013 + 50 денари административна такса. Потоа нека оди на пријави испит, нека избере декада најгоре и нека иде пријави лево од предметот. За распоред нека отиде на е-учење -> филолошки -> соопштенија, тука треба да го има распоредот. За материјал нека прати меил на професорите или нека се распраша по колеги. Може и да ја разгледа предметната програма ама колку се точни книгите за учење наведени таму врска немам. Хемија јас супер поминав кај Рубин али сега читам се жалат помлади колеги од него. Ми текнува дека прашуваше за : моларна маса, волумен, задачи со ph, масена концентрација, гасови, густина...
Koga ke prezapises predmet treba li da odis na predavanje od novo?I koga se kvadrira godina koga nemas dovolno krediti za naredna li da zapises?
За презапишен предмет зависи од професорот , некои бараат пак да одиш а некои ги препишуваат доколку имаш 10 10 пак и ќе одиш само на колоквиуми , додека година квадрираш ако немаш доволно кредити пример ако немаш 36 мислам неможеш втора .
Јас кога полагав не беше баш лесно, се сеќавам дека имаше се задачи и формули на испит. Една година подоцна една колешка полагаше кај него, и само теорија и се падна. Се зависи, ама во главно мое мислење - вежбај задачи и формули повеќе.
Тие што си имаш услов 42+ ќе испратиш скриншот на професорот и ќе ти ги препишат , тие што ти се положени ќе си останат ќе треба само по тоа што немаш услов .
Знае ли некој кој е полесен предмет кај кого се мине полесно осигурување кај габер или сметководство на одговорност кај оливера и ако го знае некој клучот по осигурување да ми го каже да видам што презентации има