Дали во октомвриска сесија на медицински може да полагаме сите или само тие што уште немаат услов за следниот семестар? Јас имам фатено услов, дали ќе може да полагам во октомвриска предмет што ми е останат ? И уште едно прашање, не ми е јасно прва година сум. Предмет од првиот семестар го пријавив прв пат во јунска и сега во септемвриска сесија, ама мислам дека нема да полагам сега. Дали ќе имам можност да го пријавам уште еднаш и да полагам без да го презапишам?
Полага тој што сака да полага, исто како и секоја друга сесија. Да, слободно пријави го и полагај го. Инаку доколку по предметот имаш 42 поени т.е. услов за испит - го полагаш се додека не го положиш (од 4ти обид нагоре комисија), не го губиш условот, не плаќаш ништо за него, не го презапишуваш. Ако сакаш можеш да го влечеш до шеста (освен ако не е условен) па дури и тек тогаш можеш прв пат да го пријавиш и полагаш.
Дали има некој што студирал дентална медицина на УГД па во втора година се префрлил на општа мед во Скопје? Ве молам пишете ми лп
Може ли некој да ми одговори дали прават разлика во вработување за добиена диплома по општа медицина на Угд во спротивно со таа од Уким? И дали дипломата е прифатена во странство?
Не, барем јас никогаш немам слушнато за ваков случај. Зависи и кај се вработуваш. На приватно може да те одбијат поради било која причина. На државно дипломите од УГД, УКИМ и ДУТ се еднакви а и реално тука многу побитно ти е фамилијата/партијата отколку школувањето. Во пракса, ја зимаш лиценцата и до крајот на неделата си вработен/а без разлика на универзитетот. Да.
Термините за реализација на испити во Октомвриска (дополнителна) сесија,2021 се: - Пријавување на испити: Од 19.09.2021 (00:00 часот), до (заклучно со) 22.09.2021 (23:59 часот), - Полагање на испити: Од 23.09.2021 до (заклучно со) 03.10.2021. Напомена: Оваа сесија не е условна во однос на кредити за запишување на повисок семестар Ajde nekoj da me prosvetli haha, sto im znaci toa ne e uslovna?
Дечки, некој искуства што се префрлиле од прва дентална на втора општа на УГД притоа да не изгубите година???
Ќе наѓагам тука со одговорот... Прашај на студентски дали ќе ти ги признаат анатомиите од дентална на општа бидејќи без нив едноставно губиш година. За да фатиш втора година потребни ти се 36 кредити, спореди ги предметите во двете студиски програми и положи ги оние кои се заеднички: анатомија 1/2, биофизика, странски јазик, психологија, хемија, физиологија 1 итн. Вака како што ја гледам програмава на дентална, според мое мислење можеш да успееш во целта но сепак на крај ќе зависи од испитите кои ќе ти се признаат. Едит : Вау само што ги погледнав уписите на дентална од втор уписен рок и сите места во двете квоти се пополнети и тоа се со 90+ поени. Во прв рок последниот на државна имал 65 поени а во втора последниот на кофинансирање имал 93 поени. Претпоставувам мнозинството од овие ќе се префрлуваат на општа.
Ќе ги важат, зошто да не ги важат. Се си оди електронски, кога упишуваш семестар на системот не му е битно кој предмет кога си ги положила. Ти само гледај кога упишуваш семестар да ги имаш потребните кредити. Ништо повеќе, ништо помалку. Плус и од ФСС-ФМН пишаа дека ќе важат тие кредити за упис така да не се секирај. Е сеа гледам нешто неусловна била сесијата, врска немам што значи тоа.
Епа и мене тоа ме мачи ....што им значи тоа не е условна сесија...си помислив дека кредитите кои ке ги добијам во октомвриска нема да важат за услов.....за еден предмет ако паднам година јас се испишувам од факултет
Мислам дека и нема друго значење. Кредитите од предметите што ќе ги положиме оваа сесија не се вклучени во кредитите потребни за услов/упис на нова година. Нека ме поправи некој ако грешам, баш ме интересира значењето
Ако некој знае нека пише ако не важат кредитите од октомвриска за услов да не спремам испит за џабе,ниту утре да не одам на испит.
^ Би требало да ви важат кредитите, зошто не би важеле? Значи наједноставно, си има софтвер кој ти бара Х број на кредити за да упишеш У семестар. Толку. Зошто инаку би постоела сесијава? Еве ги и известувањата што ти ги спомнав утрово. По секоја логика, информација и минато искуство; кредитите од положените предмети ќе ви се бројат.
ми вратија маил дека сигурно било префрлувањето доколку освојам 36 кредити најмалце демек ко легално и секоја година се префрлувале, е сега ми е малку страв ради овие сите 50 што сме запишани за префрлување дане настане некој проблем