@Crnookata Еве бе корегирале, ќе биде условна сесијата. @NestoSosemadrugo Супер, глеј положи ги сите потребни предмети и не се секирај.
Здраво сакам да прашам дали доколку ги немаш потребните 36 кредити од прва година треба да ја презапишуваш истата или само одреден семестар и дали доколку ја презапишеш годината положените предмети сеуште се рачунаат како положени.
Здраво Дали е можно префрлување од Фармацевтски факултет во Скопје, на општа медицина на УГД во втор семестер или во втора година,а притоа да не се губи година ?
Ако не фатиш услов (пример 1 за 2 година) тогаш презапишуваш/паѓаш година. Сите положени предмети ти остануваат положени. На сред година не е можно, во втора година можеш да се префрлиш а истите правила важат што ги кажав горе за дентална; за да не те вратат во прва година општа, земи ги двете студиски програми (фармација УКИМ и општа УГД) и види кои предмети ти се совпаѓаат и положи ги нив. Целта е да дојдеш до 36 кредити за да наредната година продолжиш од 2 година на општа.
Здраво девојки , ми треба совет кој изборен предмет да го изберам : Максилофацијална хирургија (Лонгурова) или Сексуално преносливи болести ( Вело Марковски?
Здраво девојки, прашањето е малку глупаво но никаде не можев да најдам таков податок. Дали академската година за бруцоши започнува на 1ви октомври, каде ќе можеме да го најдеме распоредот на предавањата? И како ќе знаеме каде и кога да се најавиме за следење на истите? Прашувам конкретно за дентална медицина. Ви благодарам однапред за одговорот и извинете за досадувањето со вакви прашања
Има нов професор по Максило? Јас кога бев 5та беше некој професор од Ниш, предавањата беа на српски, колоквиумите беа на српски... хаотичен предмет генерално а и редовен предмет на стоматологија (имаат они максило 1 и 2). Ама ако е нов професор тогаш моево инфо е ирелевантно. Јас и 90% од генерацијата избравме СПБ. Имаше ретардирани прашања на колоквиумите (ми текнува едно беше во врска со буџетот на САД...) но испитот за чудо беше лесен. Се на се срање се и двата изборни но мислам дека СПБ е полесен. Најави се на е-учење и пронајди го својот факултет, запиши се на општиот курс за соопштенија (обично најдоле е). Инсталирај Теамс, треба да ве додадат од факултетите во предметите. Распоред обично го даваат во неделата пред почетокот на семестарот. Академската година официјално почнува на 1ви но бидејќи е петок и прв академски час, мислам дека со предавања ќе почнете од 4ти. За да се најавиш на е-учење и Теамс потребни ти се корисничко име и лозинка кои ќе ти ги изготви универзитетот. Каде да ги најдеш, на веб страната треба да има листа за новите студенти. Ако нема тогаш чекај да ја објават.
Ги добив корисничкото име и лозинката. Сега треба да се запишам на сите курсеви што ми ги дава за мојата струка?
Па запиши ги слободно, само да знаеш некои курсеви имаат лозинка или не се активни. Инсталирај тимс и чекај инфо таму или па побарај да не има формирано фб група за твојот смер.
Апсловентски стаж здраво да прашам дали некој знае да ми објасни за апсловентски стаж како се уплаќа до кога и колку пари треба . На УГД Штип
2500 + 910 + 390 + 100 = 3900 Ги уплаќаш овие суми на овие шифри до 30.09. Да. Но спореди ги студиските програми на смерот на којшто си сега и тој на којшто сакаш да се префрлиш и израчунај дали бројот на кредитите на положените предмети ти изнесува 36+. Ако да тогаш ќе бидеш 2ра година, ако не тогаш ќе бидеш 1ва.
Не се плаќа. Но да не се збуни некој ќе објаснам што значи овој семестар бидејќи и јас имав погрешно разбрано кога упишував 6та година а и имам претходно објаснувано на еден член во лп. Апсолвентски стаж е всушност "презапишување година" за оние кои завршиле со сите години/семестри но им останале предмети па наместо редовен упишуваат апсолвентски семестар за да не им премине статусот на е-индекс во неактивен. На пример да речеме јас завршувам 4та на Правен и не стигнувам да исчистам па ми има останато само еден предмет да полагам во февруари. Јас морам да упишам апсолвентски семестар за да ми стои дека сум активен студент и да можам да пријавам испит. Доколку сега упишувате регуларно последна година тогаш упишете си го регуларно семестарот како и до сега.
Voopsto ne mi e jasno toa sega jas imam 90 kredite i treba da se zapisam 3 godina i treba da zapisam apsoluventski staz ili kako bese drugoto godina po visok pat? Inaku imam za prezapisuvanje 2 predmeta.
Не , бидејќи сега ќе запишеш трета година тоа важи само кога ќе ислушаш веќе цела четврта година но ќе имаш предмети за полагње . инаку тие двата можеш сега да ги презапишеш во трета , може сега еден за догодина другиот но се доплаќа 100 денари за 1кредит ако предметот ти носи 6кредити ќе треба да доплатиш 600 денари
Да. Но спореди ги студиските програми на смерот на којшто си сега и тој на којшто сакаш да се префрлиш и израчунај дали бројот на кредитите на положените предмети ти изнесува 36+. Ако да тогаш ќе бидеш 2ра година, ако не тогаш ќе бидеш 1ва.[/QUOTE] Те разбирам, ама не се истите предмети во прва година на двата факултети.. во тој случај како ?