Универзитет Гоце Делчев - Штип

Дискусија во 'Образование' започната од velesanka, 21 септември 2010.

1. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    2.686
    Претпоставувам дека треба да ги слушаш и полагаш сите предмети кои ги немаш во оној во кој што си бил/а до сега. Ако со ислушаните заеднички предмети имаш (заборавив колку беа за услов за втора или трета) доволно кредити, не би требало да те вратат.

2. Aenarion

Aenarion Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    378
    Таква е ситуацијата во Македонија, еве за доктори; доста ПЗУи се затворија особено во Источна Македонија каде што не стигнува капитација сметките да се платат а не па за плати, бесмислени инспекции и казни, бројот на матични доктори е паднат од ~1800 на ~1400 на ниво на цела држава, млад матичен доктор е реткост, за да отвориш ординација треба цела бирократија, кредит и да работиш со години во загуба. За специјализација ако се вработиш во ЈЗУ и при тоа се решиш на овој чекор (и тоа да фатиш специјализација која ти ја сакаш а не останата која никој не ја зима) прифати дека дома не си одиш и умираш од работа за да по завршување треба уште толку да работиш за болницата плус местења од колеги, па дали платиле дежурство зошто не платиле, зошто го унапредиле дебилон што не знае основни работи а не тебе што дома не те гледаат твоите... за приватна специјализација што да зборам, само во Север Фиром постои таква абоминација.

Стоматолозите колку што знам се со бедна капитација од негде 43 денари и воопшто не се платени (освен ако не се свои газди).

Моето мислење е дека е штета медицинар да се одлучи да биде претставник и неслучајно најголемиот број се фармацевти но и тоа е опција кога веќе зборуваме за кариера по факултет и во полза на членката е да ги знае сите опции.

Тоа се картите кои ни се поделени, играме со тоа што имаме.

На FridaodaMk му/ѝ се допаѓа ова.
  3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    3 или 4 пат полагање на истиот испит е комисиски? Вторпат го пријавувам испитот, ама нема да можам да полагам во оваа сесија, следен пат пред комисија ли ќе мора?

4. АничеБананиче

АничеБананиче Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    3.799
    До три пати е дозволено нормално полагање, а четвртиот пат е веќе комисиски.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    497
    Дали некој има полагано во скоро време онлајн? Полагав и ми кажа професорот дека ми е положен испитот и дека ќе ми стави оцена на е индекс, ама немам сеуште. Му пишав порака, но не ми е вратил. Дали ако не запишал кој број на индекс или по грешка ставил на некој друг оцена или заборавил?
    Имам полагано онлајн претходно но одма после испитот ми кажувале која оценка ја добивам и час два по испит имам оценка. Или ми кажале одма после испит да им пишам број на индекс и кој предмет сум полагала.

6. NoirSerpentine

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    2.686
    Штом имаш полагано и немало проблем, нема ни сега да има. Некои професори сакаат денешните податоци веднаш да ги внесат, а некои чекаат и ги внесуваат од сите денови наеднаш. Сесијата уште трае, не знам кога имаш полагано ама почекај уште некој ден, не е страшно. Ако има некоја грешка може и после да ја впишат оцената.

На warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  7. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    497
    Фала на одговорот. Знам дека е така, повеќе ми е шо не знам која оцена ја имам а знам дека сум положена :D

На NoirSerpentine му/ѝ се допаѓа ова.
  8. АничеБананиче

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    3.799
    Да, онлине полагаме цело време, можеби е незгодно да прашам ама по кој предмет? Обично зависи од проф како ке се организира да внесува, на ФМН има проф уште истиот момент внесуваат, некои чекаат со денови, недели па дури и месец за да внесат бидејќи сме во голем број.....

9. Opheliac

Opheliac Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    56
    Дали некој студент има информација за универзитетскиот изборен испит - Етика од проф. Трајче Стојанов.

Дали ќе се полага онлајн,односно на moodle од дома, или пак од факултетот со физичко присутство. Му напишав на професорот, и кај нив на студентски, но нема некој информација, на moodle пишува само дека на 29.04 ќе се полага. Не сум од Штип, па сакав порано да знам на кој начин ќе се полага.

10. АничеБананиче

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    3.799
    Завршните испити било предложено да бидат со физичко присуство, но зависи од професорот сепак тој го дава последниот збор може и онлајн да полагате најдобро прашај те го проф повторно.

11. Crnookata

Crnookata Популарен член

Се зачлени на:
    29 септември 2017
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    1.415
    Некој да има полагано универзитетски предмет Промоција на здравје?

12. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.425
    Допаѓања:
    22.086
    Овој е еден од најНЕдостапните професори, најлошо искуство со него и смрди на ароганција голема. Памтам на времето, ни известување дека треба да носиме семинарска за време на испитот, ни ништо и автоматски ни рече кој колку и да има поени, турнат е. А претходно по мејл воопшто не одговараше. :)

На nevermet18 и Opheliac им се допаѓа ова.
  13. Opheliac

Opheliac Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    56
    Не сакам и многу ми е незгодно.. ама изгледа ќе треба и на фб да му напишам.. Навистина не е фер

14. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    497
    Ако не пишува значи онлајн ќе е.
    Јас кога го пологав пред неколку години беше електронско полагање. Зборувам и пред короната. Имаше тест квиз и се најавуваш, решаваш и после автоматски излегуваше дали си положил. Тогаш во кабинетот на информатика полагавме на нивните компјутери.
    https://moodle2.ugd.edu.mk/course/view.php?id=2361
    Гледам исто е и сега на курсот шо полагале у февруари. Така да пиши му мејл ама не се многу оптеретуви. Колку шо памтам доста лесен испит и материјал е.

На Opheliac му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Opheliac

Opheliac Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    56
    Го имам јас материјалот, сега ја пишувам семинарската, ако треба и ќе ја однесам. Зборот ми е да не давам пари за пат до Штип, треба 4 автобуси да менувам, па после главата ќе си а тепам ако се полага од дома (facepalm):rofl::rofl:

16. АничеБананиче

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    3.799
    4 автобуси, зарем толку ли си далеку од пустелијата наречена Штип?:?:

На Zhukov и Opheliac им се допаѓа ова.
  17. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    497
    Имаш време до 29ти секако ќе ти врати. Јас имав предмет шо требаше утре да го полагам и ми немаше логика дека државен празник и пишав мејл и ми врати дека ќе биде преместен терминот. Вчера објави дека ќе е преместен и дека ќе има термин во тековниот ден ама ништо. И сега ни јас не знам кога ќе е терминот, ама гајле ми е вонреден сум ако не ми одговара ќе барам да полагам во друг термин.
    Секако ќе се полага после вторник. УГД организација нула отсекогаш.

18. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.425
    Допаѓања:
    22.086
    Овој професор е малку арогантен мене таков впечаток ми остави тогаш имавме цел семестар, и јас сум педантен особено со професор што не одржува часови му пишувам да знам како да се спремам, ни враќаше на пораки ни бутур, за време на полагањето ни држеше лекција како не сме биле ние педантни итн, инаку извадов доволно поени на то компјутерот за да положам, ама пошто немав семинарска, ме турна.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NoirSerpentine

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.098
    Допаѓања:
    2.686
    Пиши им на некои од колегите. Или ако имате фб група прашај таму.

Заради пандемијата снема линии, а некои превозници општо престанаа да возат. Не само до штип, до секаде. Пример Берово Транс веднаш престана со возење.

20. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    497
    Има некој полагано испит писмено на teams? Чисто да имам претстава како ќе се одвива.
    До сега само усно имам полагано.