Да на предиспитните поени се додаваат поените од испитот, вкупно од испит можеш да добиеш 30 поени. А за другото, се зависи до професорот, до предметот а и до прашањето кое ти го поставил.
30 poeni se maksimum od ispit, dobienite poeni od ispit se dodavaat na predispitnite i se formira ocenkata spored skalata sto e. Za nacinot na polaganje, sekoj profesor si odlucuva dali ke e usno ili pismeno i recisi nikoj ne se zamara na studentot kako mu e polesno
Zdravo da prasam so bara potocno profesorkata Gordana Panova na fakultetot na ugd, komunikaciski vestini i zdravstvena nega na kolokviumi ?? Isto i Nevenka Velickovska po histologija
Здраво колеги ја сум вонреден студент 1 година, ке може ли некој што е на смерот мед. лаборанти да го контактирам.
Здраво, да прашам дали некој од општа медицина ја има книгата Менаџмент во здравството во електронска верзија?
Дали знае некој кои предмети се полагаат за приемен испит за ФИЗИОТЕРАПЕВТИ на УГД во Штип и дали мора да се оди на вежби за ВОНРЕДНИ студенти?
Здраво. Да прашам за предметите Офталмологија и Гинекологија (Општа Медицина) како се одвиваат испитите и од што треба да се уче?
Нема приемни, колку што знам вонредни одат само на испити. Очно имаше една скрипта која беше доволна за испит, не знам сега дали имате промени со професори, јас кога полагав професорката (и го заборавив името) бараше точни дефиниции како во скрипта а не со свои зборрови и бара знаење, интересен предмет но треба солидно учење. Гинекологија не постои книга на македонски јазик, прашај колеги или фотокопирници за скрипти, презентации... Јас си направив своја за двојката али одамна е изгубена. Лабав е Глигор, кецот е многу полесен и помал од гинеко 2 али сепак си бара учење предметот особено 2.
Дали некој може да пише нешто подетално за втор циклус студии? Како оди, дали редовните одат на предавања, признаеност и сл. Сакам да знам за економски ама ако некој знае за останатите би било од корист. Благодарам
Треба да имаш над 80 поени за да влезиш во квота но прашање е дали и со тие 80 ќе те примат затоа што од вкупно 80 кандидати во државна најниското бодување беше со 96 поена а со кофинансирање исто така од 80 кандидати најниско беше со 90 така д имај во предвид за УГД медицина треба да имаш над 90 бодови. Поздрав)
Fala ti A dali po zavrsuvanje na opsta vo stip za rabota kako maticen ili za specijalizacija imaat prednost tie od Skopje? Dali zavrsuvanjeto vo Stip opsta ponatamu se vrednuva pomalce vo odnos na vrabotivanje i specijalizacii?
Не, сите се еднакви. Имаше порано за специјализација (ако не се лажам), УКИМ со најголем коефициент па УГД па автохтониот но не важи тоа повеќе. За матичен немам слушнато никој да се замара, битно е лиценца да имаш. Кај мене на работа се уште има колеги кои не знаат каде имам учено факултет, а тие што знаат низ муабет им имам кажано.