Универзитет Гоце Делчев - Штип

Discussion in 'Образование' started by velesanka, Sep 21, 2010.

1. Sw3et.Ang3l

Sw3et.Ang3l Популарен член

Се ближи времево за одлука а јас сеуште се двоумам. Знам само дека ќе биде Штип.. Се мислам помеѓу правен и филолошки-англиски.. Има ли некоја што студира на овие факултети да ми каже нешто повеќе а и секој совет е добредојден.

2. Sw3et.Ang3l

Се извинувам што пишувам едно по друго мислење. Сакам да прашам дали го има во Штип Бизнис логистика? Пошто сега нешто видов на нивната страна дека го има само во Скопје и Гевгелија..

3. Nati.P

Nati.P Популарен член

До сега имаше само гастрономија, исхрана и диететика. Почекај нека излезе конкурсот и ќе видиш каде што ќе има.

4. Sw3et.Ang3l

Епа баш гледав на конкурсот, овој нели е ?
    http://ugd.edu.mk/pdf/konkursi/2013-201 ... 013-14.pdf

5. Nati.P

Nati.P Популарен член

Епа да, веќе бил излезен :) во Штип има две програми - гастрономија, исхрана и диететика и хотелско ресторанска насока.

6. Sw3et.Ang3l

Како е можно да го нема да ја нема таа програма баш во Штип, каде всушност е седиштето на факултетот :doh: се изнервирав.

7. Nati.P

Nati.P Популарен член

Седиштето не е во Штип, туку во Гевгелија. Студиите во Штип се дисперзирани студии.

Sw3et.Ang3l likes this.
  8. okcenzi

okcenzi Популарен член

девојки сакав да прашам на штипскиов универзитет има и смер за безбедност?
    и ако има дајте повеке информации, кој професори предаваат, какво искуство имаат итн

9. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Нати имаш испитни прашања од Финансиски инвестиционен менаџмент? проценка и надомест на штета? мрежен систем на продажба? :)

10. Nati.P

Nati.P Популарен член

sanjaeva не сум го слушала тој предмет, а колку што знам не е предвиден во програмата за мојот смер. Можеби го слушаат студенти од новите програми што ги отворија лани. Јас слушав Инвестиционен менаџмент, ама стануваше збор за фази во процесот на изработка на инвестиционен проект (проектирани биланси на состојба и успех, поврат на инвестицијата, нето сегашна вредност, проектирани планови на продажба, маркетинг, изградба и сл.).
    Кој професор го предава предметов?

11. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Ако има некој што е 3та година бизнис логистика нека ми пише ЛП.

12. Sw3et.Ang3l

Пошто разбрав дека во Скопје на Филолошки имало приемен испит, дали има вакво нешто и во Штип?

13. jagodka.18

jagodka.18 Популарен член

Здраво, јас сум нова на форумов и некои работи во врска со факултетов не ми се јасни. сакам да се запишам на овој универзитет ама на диспензирани студии во скопје. сакав да одам на бизнис и логистика. но сега го видов конкурсот што е тука постиран и гледам дека и од економскиот факултет дека има смер и во скопје-банкарство финансии и осигурување. дали може некој што студира на овој смер да ми каже нешто подетално , кои предмети и сл? :)

14. Nati.P

Nati.P Популарен член

http://www.ugd.edu.mk/pdf/sprogrami/prv ... 012_13.pdf
    Еве ги студиските програми за 2012/2013 година, ама банкарство, финансии и осигурување нема. Најверојатно е нова сега од оваа година. Инаку, вака според името на програмава би се учело осигурување, банкарство, банкарски менаџмент, кредитна политика, основи на финансии, финансиски менаџмент, математика (сите смерови ја учат), исто и основи на сметководство, странски јазик, јавни финансии, монетарна политика, финансиски пазари и институции... Ова се предмети кои јас ги слушав, ама за да знаеш конкретно мора да почекаш да излезе новата програма, таму детално ќе пишува за секој предмет посебно :)

15. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Изгледа денес на факс, го заборавив индексот....сте имале ли вакво искуство?
    Во случај да не е на студентски, која е постапката?

16. jagodka.18

jagodka.18 Популарен член

фала ти нати :) ама сепак ќе одам на бизнис и логистика иначе ти која година си ?

17. Nati.P

Nati.P Популарен член

Четврта :)

18. MoonshineAnne

MoonshineAnne Истакнат член

Да ве прашам вака, значи не е за мене јас успешно ќе си ја завршам годината, него ме интересираше за квадрирање на година што како никаде неможам да најдам на студентските се крајно незаинтересирани да ми одговрат, пример немаш кредити доволно да запишеш година а ни заверен семестар (летен) како ќе ја квадрираш годината.

19. Nati.P

Nati.P Популарен член

Семестар се заверува доколку ги имаш сите потписи од предметите во тој семестар, а тоа значи дека редовно си била на предавања. А година се квадрира, т.е. се презапишува ако немаш доволно кредити за да запишеш наредна година, односно немаш доволно положени испити или не си стигнала до 42 поени за да одиш на завршен. За да запишеш втора година ти требаат минимум 30 освоени кредити, за да запишеш трета ти требаат 90 освоени кредити и за да запишеш четврта ти требаат 150 освоени кредити (мислам вака беа). Пример, ако сега си втора и имаш освоено помалку од 90 кредити, во септември повторно ќе си ја запишеш втора година и ќе ги слушаш истите предмети одново.

MoonshineAnne likes this.
  20. soco

soco Истакнат член

Ве молам ако имат некој што студират на медицински да ме контактират во пораки сакам да дознам дали факултетот е во програма за размена на студенти и дале признаен како факултетот во Скопје !?