Се ближи времево за одлука а јас сеуште се двоумам. Знам само дека ќе биде Штип.. Се мислам помеѓу правен и филолошки-англиски.. Има ли некоја што студира на овие факултети да ми каже нешто повеќе а и секој совет е добредојден.
Се извинувам што пишувам едно по друго мислење. Сакам да прашам дали го има во Штип Бизнис логистика? Пошто сега нешто видов на нивната страна дека го има само во Скопје и Гевгелија..
До сега имаше само гастрономија, исхрана и диететика. Почекај нека излезе конкурсот и ќе видиш каде што ќе има.
Епа да, веќе бил излезен во Штип има две програми - гастрономија, исхрана и диететика и хотелско ресторанска насока.
Како е можно да го нема да ја нема таа програма баш во Штип, каде всушност е седиштето на факултетот се изнервирав.
девојки сакав да прашам на штипскиов универзитет има и смер за безбедност? и ако има дајте повеке информации, кој професори предаваат, какво искуство имаат итн
Нати имаш испитни прашања од Финансиски инвестиционен менаџмент? проценка и надомест на штета? мрежен систем на продажба?
sanjaeva не сум го слушала тој предмет, а колку што знам не е предвиден во програмата за мојот смер. Можеби го слушаат студенти од новите програми што ги отворија лани. Јас слушав Инвестиционен менаџмент, ама стануваше збор за фази во процесот на изработка на инвестиционен проект (проектирани биланси на состојба и успех, поврат на инвестицијата, нето сегашна вредност, проектирани планови на продажба, маркетинг, изградба и сл.). Кој професор го предава предметов?
Здраво, јас сум нова на форумов и некои работи во врска со факултетов не ми се јасни. сакам да се запишам на овој универзитет ама на диспензирани студии во скопје. сакав да одам на бизнис и логистика. но сега го видов конкурсот што е тука постиран и гледам дека и од економскиот факултет дека има смер и во скопје-банкарство финансии и осигурување. дали може некој што студира на овој смер да ми каже нешто подетално , кои предмети и сл?
http://www.ugd.edu.mk/pdf/sprogrami/prv ... 012_13.pdf Еве ги студиските програми за 2012/2013 година, ама банкарство, финансии и осигурување нема. Најверојатно е нова сега од оваа година. Инаку, вака според името на програмава би се учело осигурување, банкарство, банкарски менаџмент, кредитна политика, основи на финансии, финансиски менаџмент, математика (сите смерови ја учат), исто и основи на сметководство, странски јазик, јавни финансии, монетарна политика, финансиски пазари и институции... Ова се предмети кои јас ги слушав, ама за да знаеш конкретно мора да почекаш да излезе новата програма, таму детално ќе пишува за секој предмет посебно
Изгледа денес на факс, го заборавив индексот....сте имале ли вакво искуство? Во случај да не е на студентски, која е постапката?
Да ве прашам вака, значи не е за мене јас успешно ќе си ја завршам годината, него ме интересираше за квадрирање на година што како никаде неможам да најдам на студентските се крајно незаинтересирани да ми одговрат, пример немаш кредити доволно да запишеш година а ни заверен семестар (летен) како ќе ја квадрираш годината.
Семестар се заверува доколку ги имаш сите потписи од предметите во тој семестар, а тоа значи дека редовно си била на предавања. А година се квадрира, т.е. се презапишува ако немаш доволно кредити за да запишеш наредна година, односно немаш доволно положени испити или не си стигнала до 42 поени за да одиш на завршен. За да запишеш втора година ти требаат минимум 30 освоени кредити, за да запишеш трета ти требаат 90 освоени кредити и за да запишеш четврта ти требаат 150 освоени кредити (мислам вака беа). Пример, ако сега си втора и имаш освоено помалку од 90 кредити, во септември повторно ќе си ја запишеш втора година и ќе ги слушаш истите предмети одново.
Ве молам ако имат некој што студират на медицински да ме контактират во пораки сакам да дознам дали факултетот е во програма за размена на студенти и дале признаен како факултетот во Скопје !?