Да, јасно само што ние еве ке одиме 2 недели по хотелите а другите недели ќе одам на друго место и така ќе имам 1 месец што ни е потребен за факултетот. Е сега ме изнервираа што сакат уште еден месец , многу е . Нели само 1 месец пракса ни треба ?
Ме интересира за дипломите од универзитет Гоце Делчев - Штип, дали и колку се признаени во други држави. ( На web - страната им пишувба дека се меѓународно признани, меѓутоа, тоа "меѓународно " е релативно ) Прашав и во друга тема, но посоодветно е овде, со оглед на тоа дека има повеќе студенти од УГД.
Колеги да ве прашам за потписите во индекс. Дека сега нели ставаат електронски потписи, има ли врска во оној индекс дали ќе земеме потпис или не?
(E)пријавување на испити во Јунска (двојна) испитна сесија 2014 година Се информираат сите студенти од прв циклус на студии, во однос на сите студиските програми (генерации) дека е потребно да реализираат навремена уплата на финансиски средства за физичко или електронско пријавување на испити во Јунска (двојна) испитна сесија 2014 година. За студентите од студиските програми (генерации) 2009/2010, 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013 и 2013/2014, пријавувањето на испити се реализира исклучиво преку електронскиот индекс (со приложување на соодветните уплатници за административна такса). За студентите од студиските програми (генерации) 2007/2008 и 2008/2009, пријавувањето на испити се реализира на шалтер на студентска служба (со приложување на соодветните уплатници за пријавување на испит(и), административна такса, како и физички пријави). Согласно, усвоениот Студентски календар и распоред на годишни активности за студенти од прв циклус на Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип за календарска 2014 година, терминот за електронско пријавување на испити во Јунска (двојна) испитна сесија 2014 година е: - Пријавување на испити: Од 02.06.2014 г. (понеделник, 00:00 часот), до (заклучно со) 08.06.2014 г. (недела, 23:59 часот). - Полагање на испити: Јунска Прва сесија: Од 09.06.2014 г. (понеделник), до (заклучно со) 20.06.2014 г. (петок), и Јунска Втора сесија: Од 23.06.2014 г. (понеделник), до (заклучно со) 04.07.2014 г. (петок). - Резултати од испити: Од 07.07.2014 (понеделник), до (заклучно со) 11.07.2014 (петок).
Девојки имам две прашања за кои итно ми треба одговор Дали ако купам кредити значи дека сум го положила испитот? И дали ако немам доволно поени за испит со купен потпис можам да отидам на испит? Фала многу.
Шо фино звучи ова, уште така да беше, топ Инаку кредите не знам дали всушност се купуваат, ама знам дека потписот се купува за да ти го внесат во електронскиот индекс и во оној 'подвижниот', за да можеш да завереш семестар. А купениот потпис не гарантира поени, дека потпис се добива ако си редовна на предавања со што добиваш поени од редовност, но не мора да значи дека ако тие е купен потписот професорката/професорот ќе ти ги даде истите. Ти само купуваш потпис за да стекнеш право за пријавување испити, семинарски, заверки, уписи. Но, не се смета за положен предметот.
Гледам никој ти нема одговорено,па ајде јас,сега се важни електронските потписи,оние во индексот ти требаат ако одиш да поднесуваш за стипендија или ако аплицираш за Америка,Германија и сл. Инаку за феминката погоре што пишала: ел.потписи се купуваат 100 ден од кредит(зависи колку кредити е предметот),и се купуваат ако немаш по 6 поени од предавања и од вежби,зошто така им бил системот направен,ако имаш под 6 поени,автоматски немаш ел.потпис, исто и кога презапишуваш предмет 100 ден од кредит го плаќаш предметот.
Дали тие што се прва година на општа медицина ќе треба да одат на пракса во болница преку лето или не ?
Јас имам потпис на е-учење, имам потпис и во физички индекс, поените без втор колоквиум ми се 36, и не ми се верува дека со вториот колоквиум ќе имам 42 поени. Сега, дали ќе можам да одам на испит со потписиве без освоени 42 или не? Можам ли така да си купам уште некое поенче до 42 (ама ги имам сите од предавања и вежби)?
Поени за испит не се купуваат Штом имаш над 35 поени, одиш на поправен колоквиум,да ги освоиш поените кои ти се потребни да дојдеш до 42. Во договор со проф., може во е-индекс да ти даде 42 поени, но на завршен испит освен потребниот минимум, че треба да ги освоиш и плус поените кои ти се дадени 'гратис'. А за електронски потпис нема врска, ако си била редовна на предавањата, мора да ти дадат потпис. Но, тоа нема удел за испит.
Информација за упис на непарен семестар во учебна 2014/2015 година Се информираат сите студенти од прв циклус на студии (со исклучок на генерациите 2007/2008 и 2008/2009 година, кои сите активности ги реализираат на шалтер на студентска служба) дека преку веб порталот за студенти е овозможен упис на непарен семестар во учебна 2014/2015 година. Сите студенти кои веќе имаат услов за запишување на непарен семестар во учебна 2014/2015 година и оние кои што ќе се стекнат со право за упис, истото ќе може да го реализираат преку својот електронскиот индекс почнувајќи од 26.05.2014 година заклучно со 14.09.2014 година. А некој може ќе си чека Октомвриска сесија да фати услов? Колку ограничувачко
Имаше соопштение дека освоените кредити во Октомврски сесија нема да се важат за упис така да последен воз е Септемврски сесија за фаќање услов за упис.
Не знам, можно е. Ново правило. Дека за упис на претходниот, непарен семестар, рокот на упис беше преместен до кај 20-ти октомври, се чекаа и резултати од Октомвриска сесија. Најверојатно правилото важи за новата 2014/2015 академска година
Продолжен рокот за заверка на парен семестар во учебна 2013/2014 година. Се информираат студентите од прв циклус на студии на Универзитет „Гоце Делчев“ од Штип дека рокот за заверка на семестар (а со тоа и пријавување на проектни задачи, како и собирање на поени од предавања и вежби / електронски потписи) е продолжен до (заклучно со) 8.6.2014, недела, 23.59 часот.
Известување за продолжен рок за заверка на парен семестар и пријавување на испити Се известуваат студентите од прв циклус на студии на Универзитет „Гоце Делчев“ од Штип дека е продолжен рокот за заверка на парен семестар (пријавување на семинарски работи и собирање на е-потписи / внесување на поени од предавања и вежби) до (заклучно со) 22.6.2014, 23.59, недела. Во истиот рок, студентите се во можност за пријавување на испити во Јунска сесија 2014, Втора декада (доколку испитот не е веќе пријавен во првата декада).
Хејјј сакам да прашам колку кредити треба да имаш за да можеш да запишиш година. пример јас сум 2 година колку ми требат да запишам 3та.. Фала мн