Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Употреба на тампони

Дискусија во 'Тело' започната од Secilly, 10 декември 2009.

?

Употребувате ли тампони?

1. Да, редовно

177 глас(а)
    12,8%
  2. Да, но ретко

359 глас(а)
    25,9%
  3. Не

848 глас(а)
    61,3%
  1. deer

deer Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2011
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    39
    Немора да го вадиш само малку подрашири ги горните усни за да не ти подлизува мокрачата и нема проблем. Инаку и јас користам тампони, супер се на почетокот имав чувство како да ми пречи но потоа се навикнав, А што се однесува до ноке користам улошки бидејки лежам со тампон неможе да има добар проток.

2. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    не користам тампони-самиот процес на користење ми е |( , сметам дека е подобро со улошка
    п.с. тампоните се добри ненадејно на одмор ако добие девојка,па за во вода

3. J.Ivanoska

J.Ivanoska Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2011
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.690
    Тампонот е туѓо тело, кое задржува менструацијата во организмот и става поле на инфекции и бактерии. Често е тоа жени да одат на доктор, поради инфекции од тампони.
    Синдром на токсичниот шок (СТШ) е заболјавање, кое може да се добие после неправилна употреба на тампон или по точно тампонот остане по долго време во телото.
    СТШ се добива кога бактериите се размножуват и попаднат во крвта во следствие на туѓо тело и задржане на менструацијата. Добива се бактериална инфекција и токсините навлизат во крвта. Имуната система понекогаш наделјава над СТШ, но има случаи во кои исходот е тежок. Симптомите на СТШ се висока температура, гадење, диарија, низок крвен притисок, обрив... Алармирането за евентуална опасност од СТШ се засили след като во светски рамки неклоку жени починаа точно од Синдром на токсичен шок во следствие на женски тампони.
    Се разбира опасноста од од СТШ е ништожна за жени со добри хигиенски навици и правилна употреба на женските тампони.
    -Секогаш ставајте тампоните след като сте си измили рацете!
    -Не држете тампонот во телото повеке од 4 сати!
    -Редувајте употребата на тампони и дамски улишки , за да се пречисте наполно телото!
    -Подбирајте размера на тампоните според силата на менструацијата. Тампон “супер„ не се користи за подолго време, а за по силно течените!!!
    -Никога не оставајте тампон во себе цела ноќ!
    -Ако тампонот го усештате, значи не сте го ставили правилно и не е достатачно навнатре. Поставениот правилно тампон не се чувствува.

Јас лично не користам тампони, мојот гинеколог ме посоветува токмо тоа, затоа што може да ми навреди, бидејки сум била чуствителна на нив. :)

4. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.993
    Имам користено тампони, но само по потреба, кога не сум била во можност влошка да носам, (свадба, прослава, летно време зошто ме поти влошка) но еднаш, бев на факултет памтам, и толку неубаво го имав наместено тампонот што ми се слоши....
    многу повраќав и ми се вртеше, и на крај изгубив свест...
    и се ми се смири кога го извадив,а докторката подоцна ми кажа дека е можно да е тоа од тампонот.
    Од тогаш немам ставено тампон. :/

5. marincence

marincence Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Женски јас никогаш не сум користела тампони "сум немала потреба" ..Но сега добив менструација баш пред новогодишната ноќ, а веќе си купив тесно фустанче кое што веќе знаете не е баш, поточно не е воопшто за со влошка. Така да се сетив на тампоните, но немам врска како се стават и сите тие ствари. Прееска пред да купам ги читав мислењата на форумов, но ќе ве замолам ако знае некоја поубаво и подетално да ми објасне како да го ставам точно, зашто малку и се исплашив од тие некои си несакани реакции и тој синдромот... па затоа ве молам за совет!

6. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Другарке јас пред да почнам да користам тампони, исчитав свашта по интернетов, и на крај поразговарав со гинекологот.
    Не ти се слошило зошто тампонот ти бил лошо наместен, во таков случај народски кажано би те жуљал, јас имав такво искуствово првиот обид. Ти се слошило заради токсиколошки шок, зошто најверојатно не си го променила повеќе од 3 часа.
    А при користење на тампони, задолжително мора да се внимава на ова, и да се менуваат на 2 до 3 часа, максимим 3 ипол 4. Од овие причини не е препорачливо да се носат тампони за спиење.
    Симптомите на токсиколошкиот шок се тие, вртење, гадење, повраќање понекогаш и губење свест.

Јас користам веќе неколку месеци, мирна глава :whew: . Преку ден менувам 4-5 зависи кога како, и си имам секојдневна, но никогаш не ми се случило да ми протече, или да имам некои контраиндикации. За спиење влошка Always night, и уживанција. Никогаш почисто за време на менструација не сум се чуствувала.
    Носам што сакам, не ми шушка влошката како памперс да носам, не ме спурува, не ми протекува па ѓаќички и се останато лом да ми е.

На почетокот е малце зезнато она ставањето, додека му влезеш во шема. Сега и со затворени очи би си го наместила, се е пракса и навика ;) .
    Единствено е што мораш постојано да внимаваш на саат, и да пазиш на време да го извадиш, ама па милина е бре.

На kjukli, drugarka и enca.69 им се допаѓа ова.
  7. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    А освен од тампонот, може да ти се слошило и од многу други работи :)

На imelda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ANGEL1

ANGEL1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    84
    Тампон досега немам пробано и штознам некако не ми се ни пробува :tmi: јас гласам за влошка :rock:

9. mimi4ka91

mimi4ka91 Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    2
    koristam tamponi veruvajte raat se, i nie devojkite si znaeme deka malku se dosadni tie denovi osobeno vo leto no so tamnponi sekoj problem e resen.Ja oblekuvate koja obleka sakate bez da se mislite dali ke se cuvstvuvate sigurno i toa deka se stetni odnosno deka doveduvat do nekoi infekcii e kompletno ne tocen fakt barem spored mene sto redovno gi koristam pozdrav devojki

10. Belisima

Belisima Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2010
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    26
    Тампони користам редовно веке неколку години но користам само вториот ден од циклусот и тоа кога не сум дома т.е.кога одам на работа.Ако сум дома не користам . Исто така ги користам и за спиење но го менуванм во текот на нокта .До сега не сум имала никакви проблеми . И додека се користат тампоните може да се оди по мала нужда бидејки од бешиката има друг отвор нели ? Тампонот треба да се стави толку длабоко да не го чуствуваш дека до имаш .

11. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Мене пак влошките ми се раат и никогаш не ми претставувале проблем и со нив секогаш си ја носам облеката што ја сакам и не ме ограничуваат. Тампон имам користено само еднаш на одмор и ми беше ужасно бев во Аква парк и цело време си мислев дека ќе ми протопи.

12. freund

freund Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2010
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    1
    Сакам да ве прашам за мислење. Заради еден здравствен проблем ми дадоа природен лек кој треба да се става со тампон. Имено , мешано маслиново масло и кантарион се става на тампон внатре да речеме 5 6 саати во текот на ноќта .
    не знам дали тој синдром може да се случи поради тоа што времето е подолго од 3 4 саати . :^)
    фала

13. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.282
    Koj ти го даде тој лек, баба ти :^) ?
    Не си играј играчки девојче, си има вагиналети што се ставаат во вагината против инфекции, а вакви работи како маслиново масло на тампон немој да применуваш, ќе си направиш уште поголем проблем од тој што го имаш сега :!:

14. freund

freund Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2010
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    1
    Хм лекот ми го даде жена која цел живот има таков проблем (цин) .

15. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.282
    Епа штом цел живот го има тој проблем значи лекот не делува ;)

Не си играј со здравјето, оди на гинеколог и примени ги неговите совети, оти гледаш секој ден има се повеќе трагични случаи на млади жени кои што сериозно си го нарушиле здравјето, а некои завршиле и фатално, затоа што изигравале надри лекари и пробале сами да се лечат. :x

16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.659
    Допаѓања:
    106.735
    а да прашам дали ако имаш мнооогу обилна менструација можеш да носиш тампони или лом ке станеш? :D ме интересира зашто и јас се мислам да носам :D

На Ordinary му/ѝ се допаѓа ова.
  17. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Земи од тие што се со повеќе капки и ако ги менуваш на 3-4 саати ќе немаш проблем.

Тампониве се измислена работа. Со нив не ни приметувам дека имам добиено. Многу почисто, похигиенски од влошките.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    За многу обилна менструација земи си од најголемите тампони, и носи си и секојдневна влошка за секој случај. Тампонот менувај го на 2-3 саати. :)

19. potterholic

potterholic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2012
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    419
    Ааа не таква работа.Мене ми делува малце гадничко,мислам да буташ нешто 'таму доле' ... не не.
    Јас си се држам до влошките.

20. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    јас речиси секогаш користам влошки, освен ако ми дојде додека сум на одмор, па сега не сум цел живот таму, и времето и уживањето ги користам максимално, па не дозволувам ни една ден да не се изнабањам во морето, и само тогаш користам тампони, оти со влошка неможам се познава преку костуми за капење :$