користам и влошки и тампони, зависи од расположение ама во лето влошка не доаѓа предвид, кај топло се потиш, па леплива си па уште и кравариш...ужас...ама затоа си постојат тампони, ставаш и гајле си немаш, ем чисто ем пријатно... за таа што ги измислила
Последниот циклус бев строго на тампони. Ги користам скоро 3години, но секогаш ставав при крај на циклусот, а додека првите 2-3дена кога крварам обилно ставав влошка. Овој пат цело време бев со тампони и искрено не осетив ни кога добив ,ни кога ми заврши, кејф. Хаха и јас како многумина ваму многу се плашев како ќе го ставам, па ќе ми пречи, па кога ќе го вадам да не го заглавам, но дефинитивно нема ама баш ништо од ова :up: Само многу ми е тешко за на факултет кога треба да менувам, па рацете да ми бидат чисти , па додека да се средам , е тогаш ми е смрт
Јас редовно користам влошки, од првиот момент кога добив а тоа е на мои 12 години а сега имам 29 :roll: Сакам да пробам да користам тампони ама се некако не ми се дава, од причини што веќе и ги прочитав на темава, како да го ставам/наместам, колку длбоко, да не ме боли, да не е незгодно при движење, седење....
Не се незгодни тампоните, баш се супер, ама треба да внимаваш колку време ги држиш внатре особено во првите два-три дена кога е менструацијата пообилна. А за местењето, се навикнуваш со тек на време. Како што реков во претходниот пост на оваа тема, треба и кај нас да има тампони со апликатор, така полесно се ставаат... ама нема... и пак ќе прашам, да не видел некој некаде такви тампони?
Кај нас се уште ги нема со апликатори, но ако одите во Грција во Керфур има и не се скапи, цената е иста како и за обичниве...
неможам да ги користам незнам зошто зимам од најмалите ама едвај ги вадам, мајка ми вика кончето треба да виси..ма си виси тоа али некако тешко излага тампонот..и така сега си имам резерва тампони неотпакувани
Blaze vam.........hmm ama mene mi tece kako na slon :mrgreen: !!! Otsega ke probam da koristam tampon so sekojdnevna vloska, najmnogu zaradi udobnost....dosta mi e od vloski lele....pa toa sekogas mi se izmestuva, mi protekuva od stranite, ednostavno ne e udobna za nosenje! Vaka tamponce i sekojdnevna bap...i metak da me nema!
Јас сакам да пробам тампони, ми е срам да ја прашам мајка ми, ке може ли да ми препорачате некој кој се најсигурни и најудобни?
Според мене најдобри и најсигурни се o.в. од johnson&johnson. Ги има во секоја поснабдена продавница околу 80ден се, можеш самата да си ги купиш доколку ти е незгодно да ја прашаш мајка ти, и ги има во повеќе големини. Верувајте дека нема ништо поудобно од тампон. На почетокот и јас бев скептик ама сега посебно во првите денови од менструацијата користам тампони и ставам една мала влошка чисто за сигурност. Се чувствувам сигурно, без да мислам дека ќе ми протече влошката и за вадење немам никаков проблем. Само да напоменам за оние девојки кои не се информирани да внимаваат колку време го носат тампонот, бидејќи доколку се носи подолго време може да предизвика штетни последици. Се за тоа како се става тампонот и за штетните последици има во упатството за употреба, внатре во пакувањето. Еве и слика од o.в. тампоните и мислам дека тие се најдобар избор за престојните летни денови, за разлика од влошките кои се ептен непријатни за носење во лето. Поздрав
мене не ми е толку смачено од влошките туку од тоа што секогаш морам да купувам неколку пара гаќи. влошката ќе се измести па ај нова со нови гаќи кога ќе видиш по некој ден пак истата работа. не сум користела тампони, но читајќки ги вашите коментари ќе се обидам следниот пат, а какви се тие тампони со апликатор , што е разликата со обичните?
Користам тампони Оb обични и многу ми е поудобно во споредба со влошка,не ги ни чувствувам.Посебно им давам предност во однос на влошките во тоа што можам да облечам што сакам без страв дека ќе ми се познава нешто. Е сега,треба внимателно да се намести и не можеш да смениш било каде,а и треба да се сменува на три до четири часа максимум зашто во спротивно може да се јави TSS (toxic shock syndrome) кој ако не се реагира навреме може да биде фатален.Симптомите се многу слични на оние од грип:омалаксаност, болка во мускулатурата, главоболка, дијареа, висока температура.Затоа треба внимателно, редовно менување, измивање по неколку пати на ден и со чисти раце маневрирање.