Sest godini redovno koristam.Nemozam da zamislam so vloski.Epten higienski i prakticno. @imelda prosti vaka direktno sto ke prasam.Dali si bila bremena i dokolku si bila dali si imala problem?Sega ke ti objasnam zosto prasuvam.Bremena sum 19 nedela.od sam pocetook imam otvoren cerveks.Koga go prasav maticniot ginekologdali moze da mi e od redovno koristenje tamponi toj rece DA.Prasav i drug a toj samo mi reece da ne se opteretuvam sega so toa.Moze samo sakase da me utesi vtoriov.Prosti ako bev premnogu direktna.Nemora da mi odgovoris.Samo nikomu ne posakuvam vakvi problemi.Pozdrav.
Имам 16 години и не сум сексуално активна.Ќе можам ли да користам тампон,ке има ли некои последици од тоа,како да ми се скине хименот или сличнооо?
Тоа дека не треба да користат тампони девојки кои не се сексуално активни е трчи-лажи муабет. Имам правено муабет и со гинекологот, па штом таа одобрува, значи е во ред. Тампонот нема толку широк дијаметар, мек е и во секој случај не може да направи „штета“. Поголеми шанси за да се оштети хименот реално постојат кога пикаат прсти и што ли уште не, ова во споредба со тампон е мачкина кашлица. И јас порано си користев повремено кога имав потреба, ама ги откажав затоа што имам многу обилни циклуси, а тогаш никаде не успеав да најдам поголеми тампони. Чиста работа е тампонот, мене преку глава ми е од огромни и долги влошки кои ми прават с'клет.
Нема ништо страшно во користењето на тампони , јас летова за прв пат ги пробав и тоа затоа што морав , заминав на одмор и уште првиот ден ми дојде и ајде да пробам со тампони.Отпрво ми беше чудно и ми излегува затоа што не сум ги местела убаво но потоа веќе немав гајле се бајнав и секако ги менував на 2 часа.
Не е никаков ризик, не знам зошто би било ако сите лекари ги одобруваат за сите. Мали се, не се воопшто дебели, не гледам тука некоја опасност за хименот. Не знам какви искуства имало, но кога се внимава, не постои опасност за да стигне до тоа. Толку е мал и нежен, нема ни да го почувствуваш внатре. А и милион пати се поудобни од влошките на пример. Не се осудувам да ги користам често од причините кои ги наведов погоре - премногу крварам и ми протекуваат, а не сакам да комбинирам со влошка - зошто би, кога веќе сум ставила тампон. Jас порано се занимавав со пливање и без проблем користев тампони кога имав добиено. Немав никаков проблем со тоа подоцна, прокрварев минимално кога станав „виновна“.
Malku pogore imam pisano mislenje dali gi preporacuvam obicno,no vo vakov slucaj ne. Dokolku se pazelo? Jes da se kade kade poudobni ama cemu rizik nemozam da sfatam.
Кој како го сфаќа тоа ризик, според мене на пример, ризик би било да ставам тампон прв пат на „ненавикнато“ без апликатор. Навистина е прелесно така и нема потреба од дополнителни такви мисли, ама ако веќе толку и` е страв нека не става, навистина не знам што да кажам друго, едонставно моето неколкугодишно искуство со нив додека сум се наоѓала во иста ситуација како девојката е тоа. За проблемите не сум компетентна да коментирам, но и јас би ти рекла да не се оптеретуваш со тоа во моментов, некако и ми има и ми нема логика, а тоа за жал ние само може да коментираме и да даваме претпоставки за кои Господ знае кој е во право.
Еднаш сум купила, и ставив еден. Цело време го осеќав внатре. Не можев да го поднесам ме нервираше. Го извадив и повеќе никогаш не ставив.
Можеби, ама немам нерви да го проучувам ставањето на тампони. И со влошки ми е убаво, не се жалам сепак фала за советот.
Тaмпoн ќе купувaм прв пaт, имa ли рaзлични гoлемини, мaрки кaкви имa.. венa oтприликa,сaкaм дa прoбaм тaмпoн зaтoa Ми требa пoмoш..
Мене едно нешто не ми е јасно во врска со тампоните, за вие што ги користите. Како мочкате и какате? Мислам, додека го правите тоа, што е со таа врврцата што виси? Ќе се извалка... И потоа што? Или ја држете напред или назад во зависност по каква нужда одите? Ама некогаш и двете нужди одат заедно, тогаш што? Или па менувате тампон после секоја нужда? А што ако сум ставила тампон и по 15 мин или пола саат ми се приоди? Пак се менува тампон? Па така 10 тампони на ден нема да ми стасаат, а 8 тампони чинат 90 ден...
Ја држам врвцата само при голема нужда нанапред да не се извалка, а при мала не пазам само се бришам и готово. Неможе врвцата да задржи голма количина на мокрача.