јас ппв пат ставив кога бев на одмор и тоа во колата на дечко ми,се смеевме подоцна на моја сметка бидејќи немав појма како се ставаат
Користам само летоска за на одмор ако ми се погоди тогаш да добијам, или за на базен инаку влошка си е влошка
Јас тампон првпат употребив ова лето,на почетокот додека го наместам како што треба имав непријатно чуство ама после не го ни осеќав,сега за во иднина знам дека никогаш нема да дозволам да ми се расипе одморот поради менструација !
девојки ме интересира колку се сигурни о.б. лајт тампоните, оние најмалите! ?? Си купив денес такви, бидејќи оние “нормал“ ми беа многу големи и не можев да ги носам... Сега овие ми се ок ама не знам колку се сигурни и “издржливи“
ози да ти кажам дека јас врска немам од тампони али мислам дека малите можеби се за оние ки им тече помалку,а поголемите за оние што им иде повеке,па зависи тебе како ке ти е,можеби ке ти се издржливи се надевам кажав нешто корисно се извинувам ако е вуггарен текстов што го пишав,ама незнаев како да објаснам
Тие се за деновите кога послабо крвариш, па ако сакаш да ги користиш кога ти тече повеќе, ќе мораш веројатно почесто да ги менуваш, и да носиш секојдневна влошка плус. Немам искуство со нив, јас ги користам „нормал“ и сосема ми се добри. Да не се стегаш многу кога ставаш тампон, па затоа мислиш дека се многу големи? Мене на почетокот ми беше проблем да ги ставам, ми се чинеше дека беа огромни, ама псле се навикнав.
Епа и мене така ми се чинеше... Не можев да ги носам повеќе од пола сат! Сега со овие ми е многу полесно ама како што кажа, мора да ги менувам почесто! Мислам дека ако продлжам со овие ќе можам да се навикнам и на “нормал“! Нема поубаво од тампон! Фала за советот Анатх!
^^Нема зошто Ози, ама ако си го чувствувала тампонот тоа значи дека не си го ставила доволно длабоко. И мене така ми беше на почетокот, чудно, како колец да имам меѓу нозе затоа само тампони со апликатор му е мајката... кај нас нема, ама Лафиј (кај е тоа девојче? ) ми кажа дека во Грција има... па сега кога ќе одам, ќе си купам, ако не заборавам кога ќе шетам во Солун на враќање.
pa da ke ti kazam fakti deka so stavanjeto na tampon se pravi zadrska na krv koja nemozi da istece kako so treba,drugo e deka mozi da nastane iritacija na kozata,mozi da go nosis prekuvremeno iii da nastanat drugi problemi. zosto vi se tamponi? segasmnite vloski se tolku tanki so ne se ni osekaat.zosto vi se takvi gluposti?
Доколку тампонот остане во вагината повеќе од 8 часа, се појавува синдром на токсичен шок, особено кај жени под 30 години. Ова е предизвикано од прекумерното размножување на бактеријата стафилокока, при што крвниот притисок нагло опаѓа, виталните органи не се снабдуваат доволно со кислород и можна е смрт. Ај да ве видам сега со тампоните .
Прочитај го повторно упатството и ќе видиш дека пишува "кај некои жени е возожно да дојде до синдром на токсичен шок" , во тој случај треба тампонот веднаш да се извади. А менувањето треба да биде не подолго од 8ч ,поради хигиенски причини Мене лично ми се има случено, ставам тампон навечер и го вадам утредента кога ќе се разбудам, што не еднаш се има случено да е подолго и од 9-10ч, па никому ништо(сепак внимавам, да ги менувам често,поради хигиена). Еве редовно употребувам неколку години, пу пу ништо ми се нема случено. Презадоволна сум, и криво ми е што неможам и првите два дена од циклусот да употребувам(поради обилно крварење) .
^^Не те зеза девојчето, тоа е точно. Ама истиов синдром може да се јави и кај оние кои користат дијафрагма како контрацептивно средство, при ранички на вагиналната слузокожа, или при помали оперативни зафати на истата - ризикот секако постои - ама тампоните секако се менуваат на 2-3 часа, максимално до 4 часа - секоја чест на девојката што спие со нив, ама јас така не би ризикувала.
читам за девојките што пробале тампони но јас сеуште не сум пробала поради тоа што ми е страв за тоа кончето што кажувате
Еве ти и со сликички Спојлер http://www.youngwomenshealth.org/tampon.html Ако имаш ОБ, на упатството би требало убаво да е нацртано како се ставаат. Ако случајно чуствуваш болка, значи дека не го ставаш правилно, тогаш пробај поинаку, ама секако не ја трпи болката и извади го поарно тампонот.
6 god non-stop koristam tamponi.i do sega ne mi se slucilo da mi se skine konceto,ili ne daj boze da da mi zaglavi tamponot. [mod-kirilica:103kzxw7][/mod-kirilica:103kzxw7]
тампоните се супер не ги користете подолго о 3Часа и немојте да спиете со нив навеЧер ставете си улоска мое мисленје јас правам така посто колку повеке стојат тампоноте се создаваат бактерии
Еднаш од љубопитност да видам како е, ставив, прошетав пола саат низ дома и ми беше некако незгодно. Никогаш потоа не пробав, им останав верна на влошките.