Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Употреба на тампони

Дискусија во 'Тело' започната од Secilly, 10 декември 2009.

?

Употребувате ли тампони?

1. Да, редовно

177 глас(а)
    12,8%
  2. Да, но ретко

359 глас(а)
    25,9%
  3. Не

848 глас(а)
    61,3%
  1. Heidi

Heidi Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2010
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    169
    Имам користено, на одмор и неколку пати во посебни пригоди и одлично е. Воопшто не се осеќа дека имаш добиено. На плажа уживанција, си лежиш на лежалка како сакаш, не се грижиш дали си ги подраширила нозете па дека може да се види нешто.

2. Blanca

Blanca Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    505
    Може

Djevice ne mogu upotrebljavati tampone (zabluda)
    Tampone možeš koristiti čak i ako si tek dobila menstruaciju. Himen, prirodna opna koja okružuje ulaz u rodnicu, ima prirodni otvor koji omogućuje prolaz tekućine. U vrijeme kad menstruacija nastupi prvi put himen je obično mekan i dovoljno podatan da s lakoćom možeš upotrijebiti tampon veličine mini, light flow ("lagano krvarenje") ili normal, a da ne oštetiš himen. Za prve pokušaje najbolji je izbor najmanji tampon, o.b.® ProComfort™ mini.
    http://www.obtamponi-hr.com/pitanja/zabludama-istinama

3. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    Користам понекогаш, зависи ако ми текне да си купам :lol: А за време на одмор ако добијам, задолжително користам :) Мене ми се баш практични, а ги купувам обично кога имам многу обилна менструација и ги користам во комбинација со влошка, зошто во таквите периоди едно без друго за мене не идат :( Знае понекогаш да ми биде многу јака и нема шанси само со влошка или само со тампон да не се извалкам.
    Инаку, тие што ве глочка тампонот и што не ви е пријатно кога го носите, ви гарантирам дека сигурно не ви е добро наместен. Мене ми се има тоа случено неколку пати. Треба длабоко да го потиснете и не само право, туку малку надолу. Уф, не знам како да ви објаснам :rofl: На ОБ тампоните има убаво прикажано со сликички како треба да се стави. Ако го ставите како што треба, верувајте, нема ни да го осетите дека го носите ;)

4. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    Се мислам, се мислам и не ми е јасно како сум ги трпела оние славни денови на месецот порано без тампон.
    OB normal pro comfort - најдоброто нешто. Ги има во сите аптеки. Кога бев многу помлада, значи во времето кога беа првите тампони да не речам, имав проблеми со ставање, не можев убаво да го ставам - но откога постојат овие ОБ про комфорт гајле си немам и менструацијата не можам да ја замислам со влошки.
    Циклусот ми трае 3 - 4 дена, од кои првиот ден ми е само обилна и тогаш ставам и секојдневна влошка за секој случај.

Се чуствувам чисто, удобно, не ни чуствувам дека го имам, се разбира дека внимавам преку ден да го менувам на секои 3 - 4 часа, а навечер не спијам со тампон, ама според мене нема ништо подобро.
    Со влошка не ми е удобно особено во лето, па страв да не ти претече, се потиш, плус истокот останува на влошката, што значи шеташ со тоа најнечистото...и да ја менуваш пак не е тоа тоа.
    Тампон му е мајката и уште еднаш ќе кажам, алал да му е на оној кој ги измислил :clap: Секогаш оние рекламине за влошки или тампони ги гледав со голема доза на потсмев и скептицизам - си велам види ги будаливе, ја направија менструацијава најпријатното нешто што може да постои, девојките насмеани, рипаат, се смеат, свежи се и убави.
    Богами, откога активно користам тампони, така и се чуствувам, ми иде да си летнам, иако немам крилца :D

На femina90 и enca.69 им се допаѓа ова.
  5. mina

mina Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    638
    Последниот пат кога бев со менструација и јас користев тампони и сум задоволна! Откако добро го наместив тампонот дури и заборавив дека сум со менструација! Се осеќав чисто и удобно и мислам дека се многу подобри од влошките!

6. bitter-girl

bitter-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    531
    Јас не користам тампони бидејќи сум чудо на природата :D
    Вагиналети (кога имам потреба од нив) ми ги става дечко ми :tmi: :$ :wasntme:
    Не ми е пријатно да се чепнам таму доле со прст, не пак нешто да си пикнам.
    Не ми е јасно зошто сум таква, понекогаш навистина сум во ситуација кога имам потреба од тампон. Се нервирам и никако да се решам да го пикнам :x

Морам да ви кажам една случка за да бидете малку по претпазливи доколку користите тампони при секоја менстрација.
    Мајка ми кога почнала да употребува тампони и се заарнило и си ги користела со месеци константно, заборавила на влошките.
    Неколку дена по завршувањето на менструацијата, си отишла на работа (без тампони и влошки) и како гром од ведро небо почнало непрекинато да и тече крв.
    Кога раскажуваше велеше дека течело исто како да мокрела.
    Била од памет извадена и веднаш отишла на гинеколог.
    Гинеколог и објаснил дека се прават паузи бидејќи тампнот не ја впива сета крв, кај мајка ми се случило да се собере крв во неа која заради тампоните не успеала да излезе.

Така да, девојки не би било лошо неколку пати во годината да користите влошки за да се прочистите убаво.
    Честата употреба на тампони не е добра.

7. Butterfly-itgirl4s

Butterfly-itgirl4s Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    285
    Јас тампони користам последните два дена од менструација тогас ми се така потребни оти ептен ми е нехигиенски да не објаснувам зосто а инаку првите денови си користам оби4ни зосто не е добро да се сопира крвта медицински е доказано а најлосо е кога при спенје се користат тампоните,се сто е тугјо тело во организмот мозе да стети тоа е факт и затоа не треба да се претерува

8. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Имам користено на одмор ама не се чувствувам пријатно дали незнам добро да го наместам :tmi: Одвај издржав некако глупо ми е што знам дека го имам во мене и цело време ми беше став дали добро ми е наместен, немој да ми се измести :^)

9. Linn1

Linn1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    1.936
    Фала за советите,ама сепак ми е страф. хаха :D

10. sunnygirl

sunnygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2010
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    19
    СЕ СОГЛАСУВАМ СО СЕКОЈ ЗБОР КАЖАН :D Неможам ни да замислам да користам влошки последниве 4 години. Тампоните се закон без разлика што и да правиш не треба да се грижиш, од искуство кажувам затоа што јас со нив сум правела се од возење точак, планинарење, итн итн

11. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    А што е ова за подолго носење на тампонот дека било штетно? Леле ме исплашивте, јас имам спиено со тампон :o Пу, пу, среќа моја ништо не ми се случило. Нема шанси веќе да легнам со тампон. А баш заради тоа ми беше најпогоден, кога спијам најмногу се валкам.

12. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.816
    МајГрл. Relax срце, не се штрекај ;)

Значи не ми се верува какви хорори направивте од едно користење на тампони. Навистина научни фантастики со Фреди Кругеровски сценарија. Битер не ми се лути, не дека сакам со тебе да се карам сега или да негирам нешто од она што си кажала, ама мене ова ми е нелогично, плус што прв пат слушам вакво нешто да се случило од користење на тампон. Да не е поинаква причината?
    Па чекај, каде тоа крвта се собирала? Абе тоа кога тече - си тече и си наоѓа секакви патчиња, тампонот не затнува, тампонот собира. Мислам, не е дека сум шампањац па едвај чекам да ја тргнам затката за да прскам :lol:
    Одам навистина деценија и пол редовно на гинеколог и никогаш не ми рекол нитуеден доктор да НЕ користам тампони. Зарем немаше да ме предупредат ако беше навистина толку штетно?
    Единствено предупредување сум добила за контрацептивни таблети во времето кога беа поштетни, ама за тампон никогаш не сум добила предупредување. А фала богу знам да си прочитам упатство и да следам „правила“ на користење.

МајГрл, се случува, и јас сум заспала со тампон еднаш - два пати преку сила, но се трудам да не го правам тоа затоа што тампонот не смее да остане внатре долго време, си пишува и на секое упатство впрочем. Но штом ништо не ти се случило уживај и секако внимавај за во иднина.

Навистина ве молам, доколку немате поткрепени факти да не ги плашите беспотребно девојчињата. А сите тие кои се двоумите, па нема на форумов да добиете совет вреден колку оној кога ќе отидете директно на гинеколог. Така да за секоја недоумица решението е лесно - пат под нозе и правец гинеколог ;)

На DeVoJkaTa999, sesilija и Mygirl им се допаѓа ова.
  13. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    До сега не сум користела тампон,а сакам да пробам зошто стварно имам потреба,по 10 дена имам добиено и кога треба да одам некаде смачено ми е од тоа влошките,дури и се разранувам некогаш од тоа крвта што толку денови тече,јас во денот и по неколку пати се туширам кога имам добиено,ама џабе 10 дена се многу,што и да правиш лом си од тоа крвта.Е сега како што можев да прочитам,тампоните не се за баш обилна менструација или грешам?

14. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Јас си користев тампони постојано. Е кога ептен обилно крварев-нормално влошка ставав. Ама 95 % од времето бев со тампон. И фала Богу, од кога почнав да користам тампони престана да ми се повторува хламидијата. Дали беше случајност-не знам.
    Од влошките страшно ми се иритираше кожата, одев како стара дебела баба што е растриена меѓу нозете.Навистина страшно и болно. Колку и да се миев и креми да ставав, влошките ме уништуваа. И таман ќе ми заздравеше дундето, ајде пак ќе добиев.
    Со тампоните се преродив. Не ни осеќав дека добивам :D ,ги менев често, не се плашев да не ми претече или дали ќе ми се познава влошката, а најмногу од се немав ранички во интимниот дел.

Ако ти е ЕПТЕН обилна менструацијата, тие денови ќе си користиш влошка (тоа е ден-два), а потоа тампони.

На Phyramide му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    Не, ако ти е ЕПТЕН обилна менструацијата, тие денови користи си и влошка и тампон во комбинација. Проверено ;)

16. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    Е Блонд баш така цела сум за никаде од влошките,дури се раскрварувам некогаш,боли,ми се смее некогаш дечко ми и другарките кога ќе кажам ме боли,ама сериозно боли и тоа што викаш таман ќе заздрави и ете ти пак :worried: ќе пробам па ако треба и 4-5 дена со влошки ама до 10 бе луѓе не се издржува :sweat: мачно е многу

17. bitter-girl

bitter-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    531
    Ех Пирамитка таман работа да се караме ;)
    Од лично искуство немам што да кажам, не користам тампони. :)
    Инаку да, ова беше случај со мајка ми. Немам потреба да измислувам нели?
    Гинекологот и кажал дека не е ништо страшно, ама дека не треба да претерува со тампоните.
    Не знам каде се собирала, но крвта дефинитивно не истекла цела. Мајка ми се исплашила бидејќи мислела дека менструацијата и е завршена, а по ден-два почнало да и тече.
    Од гинекологот го добила тоа објаснување, дека не би било лошо да намали со тампоните и некој месец да ја истера менструацијата со влошки. Од тогаш и се нема повторено ова.
    Во секој случај можете за оваа работа да си се консултирате со гинеколог. Мојот совет беше нај добронамерен. Во ниту еден случај намерата не ми беше некого да исплашам.

На katerina777 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Сфаќам, болно е, поболно од тоа ми беа болките во бубрезите (кога ми излегуваше песокот низ мочните канали).

Пробај да користиш влошки од чист памук (оние што се за родилки, ги има во аптеките).

19. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.654
    Допаѓања:
    4.568
    сум утнала во пишувањето :lol: (бев во брзање) значи сакав ова да го кажам "тампонот се става во вагиналниот отвор го поминуваш хименот бидеќи тој е на самиот почеток"

20. DeVoJkaTa999

DeVoJkaTa999 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2011
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    33
    За ставање е веројатно лесно (не сум пробала но ќе пробам).
    Дали некој до сеа се има соочено со потешкотии при вадењето на тампонот ?