Kaj nas , koga se gradel spratot , mm se osmislil sam, cicko mu ( arhitekt ) samo potvrdil deka negovata idea e izvodliva i napravil plan crno na belo sto se veli . Koga go pravevme toaletot ,prvobitnata zamisla bese tuskabinata da e vednas pozadi vratata ,no za toj prostor ke ni trebase tus kabina po naracka , pa ispadna da se zatvori vekje otvoreniot proorec i da se otvori ist takov na drug zid , krovot se digna a tus kabinata e izrabotena od plocki , se on sam si smisli , jas samo potvrdiv deka idejata mi se dopagja . Za enterierot, zaedno biravme mebel , plockite i laminatot vekje bea postaveni pred da se zememe .
Феминки, ми требаат градежни фирми што ќе го реновираат следново: - купатило - паркет - преобратување на тераса во кујна, со пренос на цевки и слично - плочки на тераса - молерисување све Ако има некој што има искуство во ова, за предлози на фирми кои што ќе се погрижат за све ова, и имаат идеи за цени и за временскиот период потребен ве молам пишете ми.
До сега се’ сами си уредуваме и немало потреба од архитект. Сам најдобро знаеш што сакаш и од што имаш потреба.
Точно дека најдобро знаеш од што имаш потреба ама многу ретко има луѓе кои и без школо знаат како функционално да го искористат тоа што го имаат и да вметнат што им треба. И архитектите обично се за градба, поточно за дизајн на куќи станови и објекти, како да се прегради нешто,а догради и сл, а не за уредување, па без архитект и да знаеш што сакаш џабе ти е. Дизајнерите се за уредување, кај нас често се мешаат поимиве зошто многу архитекти работат како дизајнери, не дека нема такви кои знаат што прават ама оние од кои сум видела проекти најчесто не знаат што прават, зошто на факултет учат еден или два предмети за ентериер. Не сакам да навредам никого знам дека има архитекти и тука кои работат ентериер, само од искуство кажувам. Овде на секој оглас си пишува пример бараме дизајнер со завршена школа за дизајн на ентериер или сл. архитекти никој не бара за ваква позиција и сметам дека така е правилно.
Tе разбирам совршено, но насловот на темата е таков, па затоа и одговорот беше соодветен, за да не отидам оф топик. Инаку, едно е дизајнер на енетериер, друго е архитект, за уредување на домот првиот би завршил работа многу подобро, доколку е вистински професионалец, а вториот е потребен при изработка на проект за градба.
Ова само предлог како да изгледа или со можност фирма со која соработува да го реализира пројектот? Може прашањето е глупо, ама стварно не знам како работат, а ме интересира и мене.
Поголемите фирми за изработка на мебел сите имаат архитект и дизајнер постојано вработени. Доаѓаат мерат, мапираат одводи, доводи, штекови, кажуваш некои замисли ако имаш, изработуваат проект во 3Д, те викаат за презентација и на лице место менувате во проектот што не ти се свиѓа, итн. Добрата страна е што не ти цртаат нешто што не можат да го изработат. Лошата е што не се популарни студија што земаат 1000€ за 70кв проект. Откако дефиниравме што се да има, материјали, бои и некои апарати од нивни соработници, ни направија пресметка веднаш. Многу време барав дизајнер на ентериер, цените се од 10€ квадрат па нагоре, само за проект.
Дали може да споделиш од кој си задоволна? Мене ми требаат идеи без изработка, зошто немам време баш да барам, а кај што сум за изработка по мерка се чека баш доста време.
Ама јас велам дека одбрав фирма за мебел со нивни погон, што ми направи и проект и изработка, немам искуство само за проект, зашто не само што ми бараа висока сума, туку и проектот за минимум 3 месеци ќе беше готов. Пиши во темата совети од архитектки, има неколку што работат фриленс или ќе ти препорачаат. Само внимавај, ако отидеш со проектот кај мајстор/фирма по твој избор има шанси да негодува или да не сака/не знае да го изработи. Пријатели сменија два проекта заради никаква согласност со приклучоци за струја и вода. Тоа е проблемот што ако имаш време на претек и идеш со архитект треба до крај, со нивни препораки, нивни мајстори, нивни продавници.
Ова под претпоставка и да ти ја напраат кујната или како? Ти треба ли нацрт на кујната за да ја изработи некој?