Дали некоја има искуство со фирма за комплетно реновирање? Препорака за фирма? И што цени ви понудија?
Iskustvo so Mad Studio, Interpal i Ney architechts? Kolku ste zadovolni od dizajn/ izvedba/proektiranje?
Здраво Дали ви се случило да откажете проект од архитект за внатрешно уредување ако сметате дека немате добра комуникација со истиот и сметате дека не ги слуша вашите барања ? Кога прашувам нешто одговор добивам после 5/6 часа на пораки… Да напоменам проектот е на почеток, што значи не е ни почнат во моментот, но не би сакала да губам време ако повеќето време го губам во нервирање… Споделете ваши искуства…Благодарам
Доколку не се чувствуваш дека кликнуваш со нив и не ти се допаѓа што враќаат толку доцна на пораки откажи. Верувам дека и енергијата треба да ви се поклопи за работење на проектот. Јас мајстори сум ги откажувала од причина што не ми се свиѓала енергијата. Сега бар имаш избор со архитекти, бирај друг/а
Ова ми е мене дискутабилно искрено. Ако не ти ги слуша барањата нормално дека би го сменила, ама за другово не. Зависи за какви прашања и колку често се случува тоа. Јас претпочитам да пратам маил и да добијам одговор пример најкасно следниот ден. По претпоставка дека секој бар неколку саати во текот на денот одвојува за да одговори на маилови. Ако и тогаш не ми одговори ондак би размислила да го сменам. Не очекувам некој да ми врати веднаш на порака, не е ова теничка поддршка 24/7, затоа најчесто сум собирала во тек на ден информации, идеи и на крај на ден му ги праќам на архитектот на маил. И мене некој клиент да ми пишува нон стоп пораки за мојава работа нема да можам веднаш да одговорам, па и ако го откажеш во ваква ситуација може и услуга ќе му направиш.
@BY<3 Нема врска дали е преку email или на viber, пак треба да одвои време, да го разгледа прашањето и да ти одговори. И јас не одговарам на клиенти веднаш. Прво, затоа што најверојатно сум фокусирана на нешто друго во моментот, и второ, затоа што штом ги научиш клиентите дека си достапен во секое време за нив, во првиот момент кога нема да можеш да одговориш веднаш, ќе почнат да се жалат. Но, разбирам дека секој има различни очекувања и ако мислиш дека ќе се нервираш со нив, подобро смени ги уште сега, ќе направиш услуга и за двете страни. Со среќа.
Често архитектите работат повеќе проекти во исто време, имаат состаноци, одат на терен, по продавници за мебел и сл, со оглед на тоа нормално е доколку не е нешто итно да одговори тогаш кога ќе има време за да разгледа. Тоа што сте се договориле да комуницирате на вибер не значи дека по цел ден ќе се допишувате. Според мене пред да се откажеш од соработката најдобро отворено да поразговарате колку од неговото време е достапно за вашите консултации. Исто така ако веќе си направила некаква уплата види дали ти се исплати да се откажеш од проектот. Најдобро е на почеток да кажеш што сакаш, со слики и точен опис, ако не знаеш што сакаш понатаму во работата со било кој да работиш ќе то биде тешко или нема да се разбирате. Ако сеуште не знаеш што сакаш побарај да ти предложи тој/таа за во старт да сте начисто во која насока оди работата.
Гледам дека погрешно ме разбравте. Проблемот воопшто не е во тоа дали некој ми вратил на порака по 5 минути или по 5 часа нормално дека нема да дремам на Viber цел ден. Проблемот е што архитектот не го разбира стилот што го барам. И покрај сите насоки, добивам решенија кои воопшто не се тоа што го сакам. Кога на тоа ќе се додаде и лошата комуникација (неодговарање со денови на конкретни барања), процесот е заглавен. Не барам пријател за допишување, туку професионалец кој ќе ја сфати мојата визија за која плаќам.
Во однос на конверзацијата по мене е ок и очекувано за еден ден да се искомуницира на било кој канал - маил или вибер. Ама ако ти воопшто не се препознаваш во стилот тоа е друг проблем, поготово ако имал неколку идејни решенија и ниедно не ти се допаѓа, апсолутно смени го и не размислувај, без разлика што не ти вратил кога си очекувала да ти врати. Зошто да си трошите време ако не се пронаоѓате. Јас кога барав архитект најчесто ги гледав нивните проекти и не најдов ниеден што одговара на мојот стил, колку и да се објаснував знаев дека нема да ми погоди, па поголем дел од ентериерот го правев сама, а архитектот го користев само за консултации. Сега, кога има еден куп АИ алатки ако имаш малку повеќе знаење и време можеш да пробаш и сама.