Дојде и тој момент кога почнав да размислувам за постдипломски студии. Ќе видам со финансии како сум ама би сакала на ФОН да запишам постдипломски, бев на државен не сум задоволна ама баш ич ај предавањата така и така ама праксата ужас. Вложив дополнителни средства за да се усовршам во професијата која ја имам напишано на дипломата. Како што прочитав разликата е некои 1000 евра во постдипломски на државен и на приватен. Сакам да се обидам со нешто различно па ќе видиме
Знае некој како оди стипендирањето на постдипломските студии на ФОН? Видов има образец за пополнување на нивната страна,но и пишува дека се врши некакво тестирање со есеј а не се наведени конкретните услови што треба да се исполнуваат,на пример просекот. Ако има некој искуство или добиено стипендија замолувам да сподели. И инаку колку регуларно чинат едногодишни мастер студии на ФОН?
Ne se Ne se Maci odisi na drzaven univerzitet i onaka Fon ne e priznat kako sto treba a i za vrabotuvanje site kompanii baraat diplomi od dr fak
Квота 1 - 600 евра годишна школарина (300 евра по семестар), за ученици со среден просек од од 4.00 до 5.00 - Квота 2 - 800 евра годишна школарина (400 евра по семестар), за ученици со среден просек од 3.00 до 4.00 - Квота 3 - 1000 евра годишна школарина (500 евра по семестар), за ученици со среден просек под 3.00 За кој факс те интересира? Пиши ми лп ако имаш уште некое прашање.
Тие се цените од погоре, ама не значи дека и следнава година ќе ги имаат истите. 2015 имаа други цени, 2016 други.. 2017 кој знае
ФОН и ЕУРМ (Европски Универзитет) се исто ама БАШ исто! Јас што ако завршив на ЕУРМ Информатика дипломата фати прашина ни пајак не ја лази. Па морав да одам медицинско за медицинска сестра тоест брат. Јас кога се запишував пред 10 години (2007) школарината беше 2.000 € во износот не беа пресметани ни 150 € за книгите и 200 € оделото/облеката што моравме внатре да ја носевме и сеуште ја чувам. Тогаш немаше можност за на рати да плаќаш сеа гледам на ЕУРМ школарина е 999€ и тоа на 4 рати даваат башка надвор има и голем фрижидер за сладоледи!?!
Всушност единствено нешто што им вредевме бевме ние стипендистите Од стипендистите сите до еден од моја генерација се наместени на убави фотељи, кој во САД, која во Брисел, која на друго место...Во МК ретко кој.. Голем дел од нас завршија по 2 факултети, една малку откачена девојка слушам третиот ќе го запишувала, првиот детективи, вториот економски сега кој знае.. Голем дел завршија мастер надвор од МК со стипендии... Тоа го добиваш кога од едните земаш пари, а на другите им ја земаш душата Добиваш 20 супериорни и 1000 под просек... плус 200 просечни студенти Сепак кога ќе ставам на вага, јас добив повеќе од што изгубив. Некои изгубија цели кариери... некои брдо пари
Ne si trebal bre zgodni da ides na toj fakultet bidejki kaj nas ne tie fakulteti ne se dovolno silni i konkurentni bez ogled na toa kolky jak student si bil ... Mislam deka treba da se ukinat site privatni fakulteti i da se prosirat kvoti na drzavnite so toa sto da se ima pogolema kontrola nad profesorite za da se ima kvalitetni kadri .. Jas poznavam licno lugje koj sto studiraa na Angliski jazik so menadzment na Fon mislamdeka taka im se vikase nasokata , ne sum bas siguren ama koga vlegoa na rabota kako prof. po Angliski jazik nenozea da se zdobijat so resenija za rabota na osnova nivnata diploma , pa zatoa moraa odnovo da polagaat skoro cel Fakultet i da mozat da si go osiguraat svoeto rabotno mesto. I kako sto kaza samiot skoro na sekoj diplomata mu fakja prasina vo fioki ..poz
Дали некој досега имал искуство со стипендии на постдипломски студии на ФОН? Како оди процедурата за добивање, дали се добива лесно и дали има некои "непредвидени" трошоци кои не ги прикажуваат при упис? Ако сум ја утнала темата поправете ме
Исти се цените како и од претходно 600, 800 и 1000 евра зависи од просекот. Некој на архитектонски збор, два да каже?